Uključivanje ili isključivanje „sandbox“ režima radi onemogućavanja makroa

Uključivanje ili isključivanje „sandbox“ režima radi onemogućavanja makroa

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak objašnjava kako da koristite Access bezbednosnu funkciju pod nazivom „sandbox“ režim. U „sandbox“ režimu, Access blokira nebezbedne izraze: bilo koji izraz koji koristi funkcije ili svojstva koja zlonamerni korisnici mogu da iskoriste da bi dobili pristup disk jedinicama, datotekama, ili drugim resursima za koje nemaju ovlašćenje. Na primer, funkcije kao što su Kill i Shell mogu da se koriste za oštećenje podataka i datoteka na računaru, tako da se one blokiraju u „sandbox“ režimu.

Napomena:  Ova tema se ne primenjuje na Access aplikacije ili Veb baze podataka, i ne pokriva druge Access funkcije bezbednosti. Više informacija potražite u odeljku Takođe pogledajte ovog članka.

U ovom članku

Pregled

Onemogućavanje „sandbox“ režima (pokretanje nebezbednih izraza)

Pregled

„Sandbox“ režim je bezbednosna funkcija koja sprečava program Access da pokrene određene izraze koji su možda nebezbedni. Ovi nebezbedni izrazi se blokiraju bez obzira da li je baza podataka pouzdana – njen sadržaj je omogućen.

Kako se podešava „sandbox“ režim

Koristite ključ registratora da biste naveli da li Access treba da radi u „sandbox“ režimu. „Sandbox“ režim je podrazumevano omogućen – vrednost ključa registratora je podešen tako da omogući „sandbox“ režim kada je program Access instaliran na računaru. Ako želite da dozvolite pokretanje svih izraza, možete podesiti vrednost ključa registratora tako da onemogući „sandbox“ režim.

Pouzdane baze podataka

Bez obzira na to da li je „sandbox“ režim omogućen u registratoru, Access neće dozvoliti pokretanje potencijalno nebezbednih izraza osim ako se datoteka baze podataka nalazi na pouzdanoj lokaciji ili ako sadrži važeći pouzdani potpis. Ako baza podataka nije pouzdana, Access koristi „sandbox“ režim.

Sledeći crtež prikazuje proces donošenja odluke koji Access sledi kada naiđe na nebezbedni izraz.

Proces donošenja odluke za „sandbox“ režim

Ako nemate iskustva u radu sa registratorom ili ne želite sami da menjate ključeve registratora, zatražite pomoć od nekoga ko je iskusan i zna da menja registrator. Morate imati administratorske dozvole na računaru da biste promenili vrednosti registratora.

Vrh stranice

Onemogućavanje „sandbox“ režima (pokretanje nebezbednih izraza)

U nekim instalacijama možete onemogućiti „sandbox“ režim tako što ćete promeniti vrednost ključa registratora.

Napomena:  Ne uključuju sve instalacije programa Access ključ registratora „SandBoxMode“ na kojeg se odnosi procedura u daljem tekstu. Ako ne pronađete ključ registratora, ne preporučujemo da ga dodate jer to može uticati na Office ispravke.

Oprez      Neispravno uređivanje registratora može ozbiljno oštetiti operativni sistem i u tom slučaju morate da ga ponovo instalirate. Microsoft ne garantuje da je moguće rešiti probleme nastale usled neispravnog uređivanja registratora. Pre uređivanja registratora napravite rezervnu kopiju svih vrednih podataka. Najnovije informacije o korišćenju i zaštiti registratora računara potražite u pomoći za Microsoft Windows.

Promena ključa registratora

Važno: Ovi koraci omogućavaju pokretanje nebezbednih izraza u svim instancama programa Access za sve korisnike na računaru.

 1. Zatvorite sve pokrenute instance programa Access na računaru za koje želite da onemogućite „sandbox“ režim.

 2. Pritisnite taster Windows, otkucajte reč Pokreni i pritisnite taster ENTER.

 3. U polju Otvori otkucajte regedit, a zatim pritisnite taster ENTER.

  Pokrenuće se uređivač registratora.

 4. Razvijte fasciklu HKEY_LOCAL_MACHINE i krećite se do sledećeg ključa registratora:

  \Software\Microsoft\Office\15.0\Access Connectivity Engine\Engines

 5. U desnom oknu uređivača registratora, u okviru Ime kliknite dvaput na stavku SandBoxMode. Ako ne pronađete ključ registratora SandBoxMode, ne preporučujemo da ga dodate jer to može uticati na Office ispravke.

  Prikazaće se dijalog Uređivanje DWORD vrednosti.

 6. U polju Podaci o vrednosti promenite vrednost iz 3 u 2, a zatim kliknite na dugme U redu.

 7. Zatvorite uređivač registratora.

Važno: Ne zaboravite, ako prvo ne omogućite sadržaj u bazi podataka, Access će onemogućiti sve nebezbedne izraze bez obzira na to da li ste promenili ovu postavku registratora.

Vrednost registratora možete da podesite na sledeće vrednosti, pri čemu 0 (nula) najviše dopušta, a 3 najmanje dopušta.

Postavka

Opis

0

„Sandbox“ režim je u svakom trenutku onemogućen.

1

„Sandbox“ režim se koristi za Access, ali ne i za druge programe.

2

„Sandbox“ režim se koristi za druge programe, ali ne i za Access.

3

„Sandbox“ režim se koristi u svakom trenutku. Ovo je podrazumevana vrednost koja je podešena kada instalirate Access.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×