Uklanjanje bivšeg zaposlenog iz usluge Office 365

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Poslednje ažuriranje: 5 mart, 2018

Odjavi se odmah!

Ako morate odmah da izbacite zaposlenog iz usluge Office 365, evo šta treba da uradite:

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U okviru Office 365 administrativni centar, izaberite korisnika i poništite mu lozinku (nemojte da mu je pošaljete).

 3. Dok ste i dalje na stranici sa svojstvima korisnika, razvijte OneDrive postavke, a zatim odaberite Pokreni.

  Odaberite stavku „Pokreni“ da biste odmah odjavili korisnika.

U okviru sat vremena – ili kada izaberu stavku van trenutne Office 365 stranice na kojoj su – biće im zatraženo da se ponovo prijave. (Token za osvežavanje važi u toku sat vremena, tako da vremenski raspored zavisi od toga koliko je vremena preostalo na njihovom tokenu i da li su otišli van njihove trenutne veb stranice.)

PREDOSTROŽNOST: Ako je korisnik u programu Outlook na vebu, jednostavno kliktanje u okviru poštanskog sandučeta ga možda neće odmah izbaciti. Onog trenutka kada klikne na drugu pločicu, kao što je OneDrive ili ako osveži pregledač, pokrenuće se odjavljivanje.

Da biste iskoristili PowerShell za trenutno odjavljivanje korisnika, pogledajte cmdlet komandu Revoke-AzureADUserAllRefreshToken.

Više informacija o tome koliko dugo traje uklanjanje osobe iz e-pošte potražite u članku Šta treba da znate o uklanjanju sesije e-pošte zaposlenog.

Pregled svih koraka za uklanjanje zaposlenog i bezbednost podataka

Pitanje koje često dobijamo jeste „Šta treba da uradim kako bih zaštitio podatke kada zaposleni napusti organizaciju?” Ovaj članak objašnjava kako da blokirate pristup usluzi Office 365 i koje korake da preduzmete za obezbeđivanje podataka.

Napomena: Ako ste globalni administrator možete da izbrišete zaposlenog, prosledite e-poštu, odaberite šta da uradite sa njihove OneDrive sadržaj pomoću nove vođeni iskustva. Više informacija potražite u članku globalni administrator: brisanje korisnika. Međutim, preporučujemo da završava sve dodatne korake navedene ovde da biste se uverili da zaposlenog koji nema pristup podacima vašeg preduzeća.

Evo brzog pregleda. Svaki korak se detaljno objašnjava u ovom članku.

Korak

Zašto da to uradite

1. Čuvanje sadržaja poštanskog sandučeta korisnika

Ovo je korisno za osobu koja će preuzeti posao zaposlenog ili u slučaju parnice.

2. Prosleđivanje e-pošte korisnika drugom zaposlenom ili konvertovanje u deljeno poštansko sanduče

To omogućava da adresa e-pošte bivšeg zaposlenog ostane aktivna. Ako i dalje postoje klijenti ili partneri koji šalju e-poštu na adresu bivšeg zaposlenog, to će ih povezati sa osobom koja preuzima posao.

3. Brisanje i blokiranje mobilnog uređaja korisnika

Uklanja poslovne podatke sa telefona ili tablet računara.

4. Blokiranje pristupa korisniku podacima usluge Office 365 i e-pošti

Ovo sprečava osobu da pristupi svom starom Office 365 poštanskom sandučetu i podacima.

Savet: Kada blokirate pristup korisniku i dalje plaćate za njihovu licencu. Morate da izbrišete licencu iz pretplate da biste prestali da plaćate za nju (5. korak).

5. Premeštanje OneDrive sadržaja zaposlenog

Ako samo uklonite korisničku licencu, ali ne izbrišete nalog, sadržaj u usluzi OneDrive korisnika će vam ostati dostupan čak i posle 30 dana.

Pre nego što izbrišete nalog, trebalo bi da premestite sadržaj usluge OneDrive na drugu lokaciju kojoj možete lako da pristupite. Kada izbrišete nalog zaposlenog, sadržaj u njegovoj usluzi OneDrive se zadržava 30 dana. Međutim, tokom tih 30 dana, možete da vratite korisnički nalog i dobijete pristup njegovom OneDrive sadržaju. Ako vratite korisnički nalog, OneDrive sadržaj će vam ostati dostupan čak i posle 30 dana.

5a. Šta ako je osoba koristila lični računar za pristup uslugama OneDrive i SharePoint?

Ako je korišćen lični računar umesto računara preduzeća za preuzimanje datoteka iz usluga OneDrive i SharePoint, ne postoji način da obrišete datoteke koje su uskladištene.

Oni će i dalje imati pristup svim datotekama koje su sinhronizovane sa računarom. 

6. Uklanjanje i brisanje Office 365 licence korisnika

Kada uklonite licencu, možete da je dodelite nekome drugom. Ili možete da izbrišete licencu tako da ne plaćate za nju dok ne zaposlite drugu osobu.

Kada uklonite ili izbrišete licencu, stara adresa e-pošte, kontakti i kalendar kontakta se zadržavaju tokom 30 dana, a zatim se trajno brišu. Ako uklonite ili izbrišete korisničku licencu, ali ne izbrišete nalog, sadržaj u usluzi OneDrive korisnika će vam ostati dostupan čak i posle 30 dana.

7. Brisanje korisničkog naloga bivšeg zaposlenog

Ovo uklanja nalog iz vašeg Office 365 administrativni centar. Neka bude čisto.

Čuvanje sadržaja poštanskog sandučeta bivšeg zaposlenog

Postoje dva načina da sačuvate sadržaj poštanskog sandučeta bivšeg zaposlenog:

 1. Dodajte adresu e-pošte bivšeg zaposlenog u vašu verziju programa Outlook 2013 ili 2016, a zatim izvezite podatke u .pst datoteku. Po potrebi, možete da uvezete podatke u drugi nalog e-pošte. Da biste saznali kako to da uradite, pogledajte Pristupite podacima bivšeg korisnika i napravite rezervnu kopiju.

  ILI

 2. Postavite „zadržavanje podataka u slučaju sudskog spora” ili „čuvanje originala” na poštansko sanduče pre brisanja korisničkog naloga. Ovo je mnogo komplikovanije od prve opcije, ali vredi truda ako: vaš Enterprise plan uključuje arhiviranje i zakonsko čuvanje, moguće je da će doći do parnice, a vi imate tehnički jak IT sektor.

  Kada poštansko sanduče konvertujete u „neaktivno poštansko sanduče”, administratori, službenici za oblast poštovanja regulativa ili menadžeri zapisa mogu da koriste alatke za e-otkrivanje na licu mesta u usluzi Exchange Online da bi pristupili sadržaju i pretraživali ga.

  Neaktivni poštanski sandučići ne mogu da primaju e-poštu i ne prikazuju se u deljenom adresaru organizacije ili na drugim listama.

  Da biste saznali kako da postavite zadržavanje na poštansko sanduče, pogledajte TechNet članak Upravljanje neaktivnim poštanskim sandučićima u sistemu Exchange Online.

Prosleđivanje e-pošte bivšeg zaposlenog drugom zaposlenom ili konvertovanje u deljeno poštansko sanduče

U ovom koraku, dodeljujete adresu e-pošte bivšeg zaposlenog drugom zaposlenom ili konvertujete poštansko sanduče korisnika u deljeno poštansko sanduče koje ste napravili.

 • Pravljenje deljenog poštanskog sandučeta predstavlja jeftiniji način da to obavite jer nećete morati da plaćate licencu pod uslovom da je poštansko sanduče manje od 50 GB. Ako ono ima više od 50 GB, moraćete da mu dodelite licencu.

 • Ako pretvorite poštansko sanduče u deljeno poštansko sanduče, biće dostupne i sve stare e-poruke. To može da zauzme dosta prostora.

 • Ako podesite prosleđivanje e-pošte, trenutnom zaposlenom sada se šalju samo nove e-poruke poslate bivšem zaposlenom.

 • Prosleđivanje e-pošte zahteva da nalog bivšeg zaposlenog ima licencu.

 1. VAŽNO: Ako podešavate prosleđivanje e-pošte ili deljeno poštansko sanduče, nemojte na kraju da izbrišete nalog bivšeg zaposlenog. On mora da postoji zbog usidravanja prosleđivanja e-pošte ili deljenog poštanskog sandučeta.

 2. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 3. U okviru Office 365 administrativni centar izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.

 4. Izaberite zaposlenog kojeg želite da blokirate.

  Odaberite korisnika kojeg želite da blokirate

 5. Kliknite na stavku Postavke pošte. Pored Prosleđivanje e-pošte odaberite stavku Uređivanje.

  Odaberite stavku „Postavke pošte“ a zatim izberite stavku „Uredi".
 6. Uključite opciju Prosledi sve e-poruke poslate u ovo poštansko sanduče. U polju Adresa za prosleđivanje otkucajte adresu e-pošte trenutnog zaposlenog (ili deljenog poštanskog sandučeta) koji će dobijati e-poštu.

  Dodajte adresu e-pošte trenutno zaposlenog.

 7. Odaberite stavku Sačuvaj.

 8. Ne zaboravite da ne izbrišete nalog bivšeg zaposlenog.

Brisanje i blokiranje mobilnog uređaja bivšeg zaposlenog

Ako je vaš bivši zaposleni imao telefon organizacije, možete da koristite Exchange centar administracije da biste izbrisali i blokirali taj uređaj kako bi se svi podaci o organizaciji uklonili iz uređaja i da on više ne bi mogao da se poveže sa sistemom Office 365.

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U Office 365 administrativni centar, u donjem levom uglu okna za navigaciju razvijte stavku Centri administracije i izaberite stavku Exchange.

  Ekran može da izgleda kao neka od sledećih slika:

  Office 365 centri administracije
 3. U okviru Exchange centar administracije izaberite stavke Primaoci > Poštanski sandučići.

 4. Izaberite korisnika i u okviru Mobilni uređaji, odaberite stavku Prikaz detalja.

 5. Na stranici Detalji mobilnog uređaja, u okviru Mobilni uređaji, izaberite mobilni uređaj, kliknite na stavku Brisanje podataka Izbriši podatke sa uređaja , a zatim kliknite na dugme Blokiraj.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

  Savet: Proverite i da li ste uklonili ili onemogućili korisnika u lokalnoj usluzi Blackberry Enterprise Service. Trebalo bi da onemogućite i sve Blackberry uređaje za tog korisnika. Pogledajte vodič administracije za uslugu Blackberry Business Cloud Services ako vam trebaju određeni koraci za to kako se onemogućava korisnik.

Blokiranje pristupa bivšeg zaposlenog Office 365 podacima

VAŽNO: Može potrajati i do 24 sata da blokiranje naloga stupi na snagu. Ako je potrebno da odmah sprečite korisnika za pristup prijavljivanjem, treba da im poništite lozinku, a zatim da započnete jednokratni događaj koji će ih odjaviti iz Office 365 sesija na svim uređajima. Pogledajte Odjavi se odmah!

Da biste blokirali korisnika za prijavljivanje i pristup Office 365 podacima:

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U okviru Office 365 administrativni centar izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.

 3. Izaberite zaposlenog kojeg želite da blokirate, a zatim odaberite Uređivanje pored Statusa prijavljivanja u oknu korisnika.

  Odaberite stavku „Uredi“ pored stavke „Status prijave“.
 4. U oknu Status prijavljivanja odaberite Prijavljivanje blokirano, a zatim Sačuvaj.

Blokiranje pristupa bivšeg zaposlenog e-pošti (Exchange Online)

Ako imate Office 365 e-poštu kao deo pretplate na Office 365, potrebno je da se prijavite u Exchange centar administracije da biste pratili ove korake za blokiranje pristupa bivšeg zaposlenog e-pošti.

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U Office 365 administrativni centar, u donjem levom uglu okna za navigaciju razvijte stavku Centri administracije i izaberite stavku Exchange.

  Ekran može da izgleda kao neka od sledećih slika:

  Office 365 centri administracije
 3. U okviru Exchange centar administracije izaberite stavke Primaoci > Poštanski sandučići.

 4. Kliknite dvaput na korisnika da biste otvorili stranicu funkcije poštansko sanduče . U okviru Mobilni uređaji, izaberite stavku Onemogući Exchange ActiveSync i Onemogućavanje OWA za uređaje, i odgovorite na oba kada se to zatraži .

 5. U okviru Povezivanje e-pošte, kliknite na dugme Onemogući za sve protokole (Outlook na vebu, IMAP, POP3 i MAPI) i odgovorite na sve kada se to zatraži .

Uklanjanje i brisanje Office 365 licence bivšeg zaposlenog

Da ne biste nastavili da plaćate licencu kada neko napusti organizaciju, morate da uklonite Office 365 licencu tog korisnika, a zatim da je izbrišete iz pretplate. Ako odlučite da ne izbrišete licencu iz pretplate, možete da je dodelite drugom korisniku.

Kada uklonite licencu, svi podaci tog korisnika se zadržavaju 30 dana. Možete da pristupite podacima ili da vratite nalog ako se korisnik vrati. Posle 30 dana, svi podaci korisnika (osim dokumenata uskladištenih na lokaciji SharePoint Online) brišu se trajno iz usluge Office 365 i nije ih moguće vratiti.

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U okviru Office 365 administrativni centar izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.

 3. Izaberite zaposlenog kojeg želite da blokirate, a zatim odaberite Uređivanje pored Licence proizvoda u oknu korisnika.

  Odaberite stavku „Uredi“ pored stavke „Licence proizvoda“
 4. Na oknu Licence proizvoda Prevucite indikator licence na položaj Isključeno, a zatim odaberite stavku Dodeli da biste uklonili licencu.

  Uklanjanje licenci

  Okno će javiti Proizvodi uklonjeni kada se uklanjanje završi.

Da biste smanjili broj licenci koje plaćate dok ne zaposlite drugu osobu, uradite sledeće:

 1. U Office 365 administrativni centar, izaberite stavke Naplata > Pretplate.

 2. Odaberite Dodaj/ukloni licence da izbrišete licencu tako da ne plaćate za nju dok ne zaposlite drugu osobu.

  Koristite strelice za brisanje licenci iz pretplate.

  Kada dodate drugu osobu u preduzeće, istovremeno se traži da kupite licencu, samo jednim klikom!

Za više informacija o upravljanju korisničkim licencama za Office 365 za preduzeća pogledajte odeljak Dodeljivanje licenci korisnicima u usluzi Office 365 za preduzeća i Uklanjanje licenci korisnicima usluge Office 365 za preduzeća.

Kako izbrisani nalog zaposlenog utiče na Skype za posao

Kada uklonite licencu korisnika iz usluge Office 365, biće oslobođen broj za PSTN pozivanje povezan sa korisnikom. Možete da ga dodelite drugom korisniku.

Ako korisnik pripada grupi reda za čekanje, on više neće biti upotrebljiv cilj agenata reda čekanja za poziv. Zato preporučujemo i da uklonite korisnika iz grupa povezanih sa redom čekanja za poziv. 

Brisanje korisničkog naloga bivšeg zaposlenog

Kada ste pristupili i sačuvali sve korisničke podatke bivšeg zaposlenog, možete da izbrišete njegov nalog.

 1. Nemojte da brišete nalog ako ste podesili prosleđivanje e-pošte ili ga konvertovali u deljeno poštansko sanduče. Za oba je potreban nalog zbog usidravanja prosleđivanja ili deljenog poštanskog sandučeta.

 2. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 3. U centru administracije, izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.

 4. Izaberite zaposlenog kojeg želite da izbrišete, a zatim odaberite Brisanje korisnika u oknu korisnika, a zatim odaberite stavke Izbriši > Zatvori.

  Brisanje korisnika

Kada izbrišete korisnika, nalog postaje neaktivan tokom otprilike 30 dana. Imate do tada vremena da vratite nalog pre nego što bude trajno izbrisan.

Da li vaša organizacija koristi Active Directory?

Ako vaša organizacija sinhronizuje korisničke naloge sa sistemom Office 365 iz okruženja lokalne usluge Active Directory, morate izbrisati korisničke naloge i vratiti ih u prethodno stanje u okviru lokalne usluge Active Directory. Ne možete ih izbrisati ili vratiti u prethodno stanje u okviru usluge Office 365.

Uputstva potražite u ovom TechNet članku: Brisanje korisničkog naloga.

Ako koristite Azure Active Directory, pročitajte članak na Uklanjanje MsolUser PowerShell cmdlet komande

Šta treba da znate o ukidanju sesije e-pošte zaposlenog

Evo informacija o tome kako da uklonite zaposlenog iz e-pošte (Exchange).

Šta možete da uradite

Kako da uradite

Obustavite sesiju (kao što su Outlook na Vebu, Outlook, Exchange active sync itd.) i nametnite otvaranje nove sesije

Ponovo postavi lozinku

Obustavljanje sesije i blokiranje pristupa budućim sesijama (za sve protokole)

Onemogućite nalog. Na primer (u Exchange centru administracije ili pomoću usluge PowerShell):

Set-Mailbox user@contoso.com -AccountDisabled:$true

Obustavljanje sesije za određeni protokol (kao što je ActiveSync)

Onemogućite protokol. Na primer (u Exchange centru administracije ili pomoću usluge PowerShell):

Set-CASMailbox user@contoso.com -ActiveSyncEnabled:$false

Gorenavedene operacije mogu se izvršiti na 3 mesta:

Ako obustavite sesiju ovde

Koliko traje

U Exchange centru administracije ili pomoću usluge PowerShell

Očekivano odlaganje je najviše 30 minuta

U Azure Active Directory centru administracije

Očekivano odlaganje je 60 minuta

U lokalnom okruženju

Očekivano odlaganje je 3 časa ili više

Kako da dobijete najbrži odgovor za ukidanje naloga

Najbrže: koristite Exchange centar administracije (koristite PowerShell) ili Azure Active Directory centar administracije. U lokalnom okruženju, sinhronizovanje kroz DirSync može potrajati nekoliko časova.

Najbrže za korisnika uz lokalno prisustvo i u Exchange centru podataka: Obustavite sesiju pomoću Azure Active Directory centra administracije/Exchange centra administracije I izvršite promenu u lokalnom okruženju. U suprotnom, promena u Azure Active Directory centru administracije/Exchange centru administracije zameniće DirSync.

Srodne teme

Vraćanje korisnika u prethodno stanje

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×