TREND (funkcija TREND)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

TREND daje vrednosti po linearnom trendu. Uklapa pravu liniju (koristeći metod najmanjih kvadrata) u nizove poznati_y i poznati_x. Daje y vrednosti duž te linije za niz novi_x koje ste naveli.

Koristite TREND za predviđanje prihod performansi mesecima 13 17 kada imate stvarne vrednosti za 1 – 12 meseci.

Napomena: Ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, a zatim možete za unos formula u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega (ćelija E16 u ovom primeru), a zatim pritisnite taster ENTER da biste potvrdili formule kao formule niza dinamičke. U suprotnom, formula moraju da se unesu kao formule niza zastarelog tako što ćete prvo izabrati izlazni opseg (E16:E20), za unos formula u vrhu-levo-ćeliji izlaz opsega (E16), a zatim pritisnite Kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER da biste je potvrdili. Excel umeće vitičasta zagrada na početku i kraju formulu za vas. Za više informacija o formulama niza, pogledajte uputstva i primeri formula niza.

= TREND(known_y's, [known_x's], [new_x's], [const])

Sintaksa funkcije TREND ima sledeće argumente:

Argument

Opis

Poznati_y   

Obavezno

Skup y vrednosti koje znate iz odnosa y = mx + b

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednoj koloni, onda se svaka kolona argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

 • Ako se niz poznati_y nalazi u jednom redu, onda se svaki red argumenta poznati_x tumači kao nezavisna promenljiva.

Poznati_x   

Obavezno

Opcionalni skup x vrednosti koje možda već poznajete iz relacije y = mx + b

 • Niz poznati_x može da sadrži neke od grupa promenljivih. Ako se koristi samo jedna promenljiva, argumenti poznati_y i poznati _x mogu da budu opsezi bilo kog oblika, sve dok imaju jednake dimenzije. Ako se koristi više od jedne promenljive, argument poznati_y mora da bude vektorska veličina (to jest, opsega visine jednog reda i širine jedne kolone).

 • Ako je argument poznati_x izostavljen, pretpostavlja se da je on niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

Novi_x   

Obavezno

Novi x-vrednosti za koje želite da biste se vratili odgovarajuće y vrednosti TRENDA

 • Argument novi_x mora da sadrži kolonu (ili red) za svaku nezavisnu promenljivu, baš kao što ih sadrži argument poznati_x. Znači, ako se argument poznati_y nalazi u jednoj koloni, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj kolona. Ako argument poznati_y predstavlja jedan red, argumenti poznati_x i novi_x moraju da imaju isti broj redova.

 • Ako je argument novi_x izostavljen, pretpostavlja se da je on isti kao argument poznati_x.

 • Ako su izostavljeni i argumenti poznati_x i novi_x, pretpostavlja se da su oni niz {1;2;3;...} koji ima istu veličinu kao argument poznati_y.

Konstanta   

Opcionalno

Određivanje da li želite da biste nametnuli konstantu b na jednak 0 logička vrednost

 • Ako konstanta ima vrednost TRUE ili je izostavljena, b se izračunava normalno.

 • Ako konstanta ima vrednost FALSE, b je postavljeno kao 0, a m vrednosti su podešene tako da je y = m^x.

 • Informacije o tome kako Microsoft Excel uklapa liniju u podatke, pogledajte funkciju LINEST.

 • Funkciju TREND možete da koristite za uklapanje polinomske krive koja je regresijom prilagođena istoj promenljivoj koja je podignuta na različite stepene. Na primer, pretpostavimo da kolona A sadrži y vrednosti i kolona B sadrži x vrednosti. Možete da unesete x^2 u kolonu C, x^3 u kolonu D, i tako redom, a zatim prilagodite vrednosti u kolonama od B do D prema vrednostima u koloni A.

 • Formule koje daju nizove moraju da se unesu kao formule niza sa Kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Enter, osim ako imate trenutnu verziju sistema Office 365, a koje mogu samo pritisnite taster Enter.

  Napomena: Excel Online ne podržava formule niza.

 • Prilikom unosa niza konstanti za argument kao što je poznati_x, koristite tačku i zareze da biste razdvojili vrednosti u istom redu, odnosno uspravnu crtu (|) da biste razdvojili redove.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×