Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Ako imate radni list sa podacima u kolonama koje treba da rotirate da biste ga uredili u redovima, koristite funkciju trans . Sa njom možete brzo da prebacite podatke iz kolona u redove ili obrnuto.

Na primer, ako vaši podaci izgledaju ovako, sa regionima prodaje u naslovima kolona i kvartalima duž leve strane:

Podaci po regionima prikazani u kolonama

Funkcija TRANSPOSE prerasporediće tabelu tako da se odaje prikazuju u naslovima kolona, a prodajni regioni se mogu videti na levoj strani, na sledeći način:

Podaci po regionima prikazani u redovima

Napomena: Ako su podaci u Excel tabeli, funkcija Transponuj neće biti dostupna. U tom slučaju možete prvo da konvertujete tabelu u opseg ili možete da upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste rotirali redove i kolone.

Evo kako to da uradite:

 1. Izaberite opseg podataka koje želite da prerasporedite, uključujući oznake redova ili kolona, i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

  Napomena: Uverite se da ste kopirali podatke da biste to uradili, pošto koristite komandu Iseci ili CTRL + X neće funkcionisati.

 2. Odaberite novu lokaciju na radnom listu na kojoj želite da nalepite prekonvertu tabelu i uverite se da ima dovoljno prostora za lepljenje podataka. Nova tabela koju nalepite u potpunosti će zameniti sve podatke/oblikovanje koje je već tu.

  Kliknite desnim tasterom miša na gornju levu ćeliju mesta na kojem želite da nalepite prekonvertu tabelu, a zatim odaberite stavku Slika dugmeta „Transponuj“ .

  Meni „Opcije lepljenja“

 3. Kada uspešno rotirate podatke, možete da izbrišete originalnu tabelu, a podaci u novoj tabeli ostaće netaknuti.

Saveti za transponovanje podataka

Podatke možete da nalepite kao transpodatke u radnoj svesci. Trans preusmeruje sadržaj kopiranih ćelija prilikom lepljenja. Podaci u redovima se lepe u kolone i obrnuto.

Primer lepljenja (lepljenje)

Evo kako možete da transponujete sadržaj ćelije:

 1. Kopirajte opseg ćelija.

 2. Izaberite prazne ćelije u koje želite da nalepite podatke koji se mogu prevesti.

 3. Na kartici Početak kliknite na ikonu Nalepi i izaberite stavku Nalepi trans.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×