Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Transponovanje (rotiranje) podataka iz redova u kolone ili obrnuto

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako imate radni list sa podacima u kolonama koje su vam potrebne da biste rotirali da biste prerasporedili ga u redove, koristite funkciju Transpose . Uz to, možete brzo da se prebacite podatke iz kolona u redove, ili obrnuto.

Na primer, ako vaš podataka izgleda ovako, sa regionima prodaje u naslovima kolona a i kvartala duž leve strane:

Podaci po regionima prikazani u kolonama

Funkciju "Transponuj" će prerasporedili tabele tako da na kvartali se prikazuju u naslovima kolona i prodaje oblasti mogu da vide sa leve strane, ovako:

Podaci po regionima prikazani u redovima

Napomena: Ako su podaci u Excel tabeli, funkcija Transponuj neće biti dostupna. U tom slučaju možete prvo da konvertujete tabelu u opseg ili možete da upotrebite funkciju TRANSPOSE da biste rotirali redove i kolone.

Evo kako to da uradite:

 1. Izaberite opseg podataka koje želite da prerasporedite, uključujući oznake redova ili kolona, i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+C.

  Napomena: Uverite se da kopirate podatke da biste to uradili, od pomoću komande " Iseci " ili Ctrl + X neće raditi.

 2. Izaberite novo mesto na radnom listu gde želite da nalepite prebačeni tabele, obezbedite da ima dovoljno prostora da biste nalepili podatke. Novu tabelu koja ima nalepite u potpunosti će zameniti podatke / oblikovanje koje već postoji.

  Kliknite desnim tasterom miša iznad gornju levu ćeliju u kojoj želite da nalepite prebačeni tabele, a zatim odaberite Transpose Slika dugmeta „Transponuj“ .

  Meni „Opcije lepljenja“

 3. Nakon uspešnog rotiranja podataka, možete da izbrišete originalne tabele i podatke u novu tabelu će ostati netaknuta.

Saveti za transponovanje podataka

Podatke možete da nalepite kao prebačeni podaci u radnoj svesci. Funkcija TRANSPOSE reorients sadržaj kopirane ćelije prilikom lepljenja. Podaci u redovima se lepe u kolone i obrnuto.

Primer lepljenjem

Evo kako možete da transponujete sadržaja ćelije:

 1. Kopirajte opseg ćelija.

 2. Izaberite gde želite da nalepite prebačeni podaci prazne ćelije.

 3. Na kartici Početak kliknite na ikonu Nalepi i izaberite Lepljenjem.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×