Testiranje čitljivosti dokumenta

Office 365 pretplata, Office Online, Word 2019, Office 2016, Office 2013, Office 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada Outlook i Word završi provere pravopisa i gramatike, možete odabrati da biste prikazali informacije o nivou čitljivosti dokumenta, uključujući rezultate čitljivosti prema sledeće testove:

Koji Office program koristite?

Outlook

 1. Izaberite stavku Datoteka, a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite stavku Pošta, a zatim u okviru Pisanje poruka kliknite na dugme Pravopis i automatsko ispravljanje.

 3. Izaberite stavku Provera.

 4. U okviru Prilikom ispravljanja pravopisa u programu Outlook uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Istovremeno proveri gramatiku i pravopis.

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži statističke podatke o čitljivosti.

Kada omogućite ovu funkciju, otvorite poruku koju želite da proverite i proverili pravopis. Kada se Outlook dovrši provere pravopisa i gramatike, on prikazuje informacije o nivou čitljivosti dokumenta.

Word

 1. Izaberite karticu Datoteka, a zatim kliknite na dugme Opcije.

 2. Izaberite stavku Provera.

 3. Uverite se da je u okviru Prilikom ispravljanja pravopisa i gramatike u programu Word potvrđen izbor u polju za potvrdu Istovremeno proveri gramatiku i pravopis.

 4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži statističke podatke o čitljivosti.

Kada omogućite ovu funkciju, otvorite datoteku koju želite da proverite i Provera pravopisa tako što ćete pritisnuti taster F7 ili izabrati stavke Redigovanje > Pravopis i gramatika. Kada Word završi sa proverom pravopisa i gramatike, on prikazuje informacije o nivou čitljivosti dokumenta.

Važno: Morate da ispravite ili Zanemari, prikazaće se sve pravopisne greške u dokumentu prikazuje pre statističke podatke o čitljivosti. Ako i dalje postoje neki crveni kukice u datoteci, statističke podatke o čitljivosti neće prikazati.

Koji Office program koristite?

Outlook

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite karticu Pravopis, a zatim stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 3. Izaberite stavku Provera.

 4. U okviru prilikom ispravljanja pravopisa u programu Outlook, potvrdite izbor u polju za potvrdu Proveri gramatiku i pravopis .

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži statističke podatke o čitljivosti.

Kada omogućite ovu funkciju, otvorite datoteku koju želite da proverite i Provera pravopisa tako što ćete pritisnuti taster F7 ili izabrati stavke datoteka > Provera pravopisa. Kada se Outlook ili Word završi provere pravopisa i gramatike, on prikazuje informacije o nivou čitljivosti dokumenta.

Word

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Word.

 2. Izaberite stavku Provera.

 3. Uverite se da Proveri gramatiku i pravopis .

 4. U okviru prilikom provere pravopisa u programu Word, potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži statističke podatke o čitljivosti .

Razumevanje rezultata čitljivosti

Svaki test čitljivosti zasniva ocene na prosečnom broju slogova u reči i reči u rečenici. Sledeći odeljci objašnjavaju na koji način svaki test ocenjuje čitljivost datoteke.

Test Flesch Reading Ease

Ovaj test ocenjuje tekst na skali od 100 bodova. Što je rezultat viši, dokument je razumljiviji. Za većinu standardnih datoteka poželjno je da rezultat bude između 60 i 70.

Formula za rezultat na testu Flesch Reading Ease je sledeća:

206.835 – (1.015 x ASL) – (84.6 x ASW)

pri čemu je:

ASL = prosečna dužina rečenice (broj reči podeljen brojem rečenica)

ASW = prosečan broj slogova u reči (broj slogova podeljen brojem reči)

Test Flesch-Kincaid Grade Level

Ovaj test ocenjuje tekst na nivou razreda u školstvu u SAD. Na primer, rezultat 8,0 znači da dokument može razumeti učenik osmog razreda. Za većinu dokumenata, pokušajte da postignete rezultat približno 7,0 do 8,0.

Formula za rezultat na testu Flesch-Kincaid Grade Level je sledeća:

(.39 x ASL) + (11.8 x ASW) – 15.59

pri čemu je:

ASL = prosečna dužina rečenice (broj reči podeljen brojem rečenica)

ASW = prosečan broj slogova u reči (broj slogova podeljen brojem reči)

Razumevanje uticaja jezika na rezultate čitljivosti

Jezici koje koristite u dokumentu mogu uticati na način na koji Office program proverava i predstavlja rezultate čitljivosti.

 • Ako podesite Word da proverava pravopis i gramatiku teksta na drugim jezicima, a dokument sadrži tekst na više jezika, Word prikazuje statistiku čitljivosti za tekst na poslednjem jeziku koji je proveren. Na primer, ako dokument sadrži tri pasusa – prvi na engleskom, drugi na francuskom i treći na engleskom – Word prikazuje statistiku čitljivosti samo za tekst na engleskom.

 • Za neke evropske jezike unutar dokumenta na engleskom Word prikazuje samo informacije o brojevima i prosečnim vrednostima, ne i o čitljivosti.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×