Testiranje čitljivosti dokumenta

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada Outlook i Word završi provere pravopisa i gramatike, možete odabrati da biste prikazali informacije o nivou čitljivosti dokumenta, uključujući rezultate čitljivosti prema sledeće testove:

Outlook

 1. Izaberite stavku Datoteka, a zatim izaberite stavku Opcije.

 2. Kliknite na dugme Pošta, a zatim u okviru Pisanje porukaizaberite stavku Pravopis i automatsko ispravljanje.

 3. Izaberite stavku Provera.

 4. U okviru prilikom ispravljanja pravopisa u programu Outlook, uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Proveri gramatiku i pravopis .

 5. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Prikaži statističke podatke o čitljivosti .

Kada omogućite ovu funkciju, otvorite poruku koju želite da proverite i proverili pravopis. Kada se Outlook dovrši provere pravopisa i gramatike, on prikazuje informacije o nivou čitljivosti dokumenta.

Word

 1. Izaberite karticu Datoteka, a zatim kliknite na dugme Opcije.

 2. Izaberite stavku Provera.

 3. U okviru prilikom ispravljanja pravopisa i gramatike u programu Word, muzeti da li je izabrana u polju za potvrdu Proveri gramatiku i pravopis .

 4. Izaberite stavku Prikaži statističke podatke o čitljivosti.

Kada omogućite ovu funkciju, otvorite datoteku koju želite da proverite i Provera pravopisa tako što ćete pritisnuti taster F7 ili da Redigovanje > Pravopis & gramatike. Kada Word završi sa proverom pravopisa i gramatike, on prikazuje informacije o nivou čitljivosti dokumenta.

Važno: Morate da ispravite ili Zanemari, prikazaće se sve pravopisne greške u dokumentu prikazuje pre statističke podatke o čitljivosti. Ako i dalje postoje neki crveni kukice u datoteci, statističke podatke o čitljivosti neće prikazati.

Razumevanje rezultata čitljivosti

Svaki testiranje čitljivosti zasniva se na prosečan broj slogova u reči i reči u rečenici. U sledećim odeljcima objašnjavaju kako svaki test postiže vaše datoteke čitljivosti.

Test Flesch Reading Ease

Ovaj test se čitljivost teksta procenjuje na skali od 100 poena. Viši rezultat je lakše da je razumeti dokument. U većini standardnih datoteka želite rezultat trebalo da bude između 60 i 70.

Formula za testu Flesch Reading Ease je sledeća:

206,835 – (1,015 x ASL) – (84,6 x ASW)

gde je:

ASL = prosečna dužina rečenice (broj reči podeljen brojem rečenica)

ASW = prosečan broj slogova u reči (broj slogova podeljen brojem reči)

Test Flesch-Kincaid Grade nivo

Ovaj test meri teksta na sad školu proseka. Na primer, rezultat 8.0 znači da 8 razred razume dokument. Za većinu dokumenata cilj za rezultat na približno 7.0 ili 8.0.

Formula za Flesch-Kincaid Grade Level je sledeća:

(.39 x ASL) + (11,8 x ASW) – 15,59

gde je:

ASL = prosečna dužina rečenice (broj reči podeljen brojem rečenica)

ASW = prosečan broj slogova u reči (broj slogova podeljen brojem reči)

Razumevanje uticaja jezika na rezultate čitljivosti

Jezici koje koristite u dokumentu mogu uticati na način na koji Office program proverava i predstavlja rezultate čitljivosti.

 • Ako podesite Word da biste proverili pravopis i gramatiku teksta na drugim jezicima, a dokument sadrži tekst na više jezika, Word prikazuje statističke podatke o čitljivosti za tekst na poslednju jeziku koji je potvrđen izbor. Na primer, ako dokument sadrži tri pasusa – prvi na engleskom, drugi na francuskom i treći na engleskom — Word prikazuje statističke podatke o čitljivosti za engleski samo tekst.

 • Za neke evropske jezike unutar dokumenta na engleskom, Word prikazuje samo informacije o brojevima i prosečnim vrednostima, ne i o čitljivosti.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×