Tasterske prečice u usluzi OneDrive for Business na vebu

Tasterske prečice u usluzi OneDrive for Business na vebu

Mnogi korisnici smatraju da korišćenje tasterskih prečica u operativnom sistemu OneDrive for Business omogućava efikasniji rad. Za korisnike sa smanjenom pokretljivošću ili oštećenim vidom, tasterske prečice mogu da budu jednostavnije od korišćenja ekrana osetljivog na dodir i predstavljaju glavnu alternativu za miš. U ovom članku su navedene tasterske prečice za OneDrive for Business na vebu.

Napomene: 

  • Prečice u ovoj temi se odnose na raspored tastera na američkoj tastaturi. Raspored tastera na drugim tastaturama možda neće u potpunosti odgovarati tasterima na američkoj.

  • Komande koje zahtevaju da pritisnete i otpustite više tastera zajedno označene su znakom plus (+). Komande koje zahtevaju da pritisnete više tastera zajedno označene su zarezom (,).

U ovoj temi

Najčešće korišćene prečice

Sledeća tabela prikazuje najčešće korišćene prečice u usluzi OneDrive for Business na vebu.

Napomena: Ako Office Web Apps Server nije instaliran, ikona „Fascikla“ se pojavljuje umesto menija „Novo“.

Da biste izvršili sledeću radnju

Pritisnite

Prikaz tasterskih prečica

?

Biranje svega

Ctrl+A

Brisanje svega ili prelazak na prethodnu fasciklu

Esc

Izbor susedne stavke

Strelica nagore, strelica nadole, strelica nadesno ili strelica nalevo

Potvrđivanje i opozivanje izbora datoteke

Razmaknica

Otvaranje izabrane stavke

O. Da biste izabrali stavku Otvori u Word za veb ili otvorite u programu Word, pritisnite taster sa strelicom nadole, a zatim unesite.

Otvaranje dokumenta sa internet sajta

Ctrl+O. Dijalog Otvori se otvara sa fokusom na kombinovani okvir Otvori koji je moguće uređivati. Otkucajte ili izaberite URL adresu, pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme U redu, a zatim pritisnite taster Enter.

Otpremanje stavke

U. Dijalog „Izbor datoteke za otpremanje“ otvara se uz izabrani kombinovani okvir Ime datoteke koji je moguće uređivati. Otkucajte ime datoteke a zatim pritisnite kombinaciju tastera Alt+O.

Preuzimanje izabrane stavke

SHIFT + F10. Kada čujete "Preuzmi", pritisnite taster ENTER. (U naratoru, pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Preuzmi", a zatim pritisnite taster ENTER.) Kada čujete "želite da sačuvate" i ime datoteke, karticu " Sačuvaj " i pritisnite taster ENTER. Datoteka se čuva u fascikli za Preuzimanje .

Brisanje izabrane stavke

Delete

Deljenje izabrane fascikle ili datoteke

S

Preimenovanje izabrane datoteke

F2

Osvežavanje

F5

Otvaranje menija „Novo“

N, a zatim taster sa strelicom. Pritisnite taster Enter da biste izabrali neku opciju, na primer Word dokument, Excel radnu svesku, PowerPoint prezentaciju, OneNote beležnicu ili Excel anketu.

Pravljenje nove fascikle

Shift+F, razmaknicu, a zatim otkucajte ime fascikle.

Prikaz ili skrivanje okna sa detaljima

I

Prebacivanje između prikaza liste i koordinatne mreže

V

Kretanje u usluzi OneDrive for Business na vebu isključivo pomoću tastature

U usluzi OneDrive for Business na vebu možete da se krećete samo pomoću tastature. Stranica sadrži sledeće oblasti: OneDrive for Business zaglavlje (sa pristupom pokretanju aplikacija, oknu za obaveštenja, meniju „Postavke“, meniju „Pomoć“ i meniju „Nalog“), polje za pretragu i komandnu traku, okno za navigaciju i listu datoteka. OneDrive for Business na vebu se otvara sa fokusom na pokretanju aplikacija.

Da biste izvršili sledeću radnju

Pritisnite

Pomeranje između trake u pregledaču i usluge OneDrive for Business.

F6 ili kombinaciju tastera Ctrl+F6

Premeštanje između OneDrive for Business oblasti: OneDrive for Business traka, polje za pretragu, kartice komande, okno za navigaciju i lista datoteka.

Taster Tab ili kombinaciju tastera Shift+Tab

Prelazak na kartice komande i kretanje kroz njih. (Dostupnost kartica komande zavisi od fokusa. One mogu da obuhvataju stavke Novo, Otpremi, Sinhronizuj, Deli, Preuzmi vezu, Izbriši, Kopiraj u, Premesti u, Preimenuj, Istorija verzije i Sortiraj.)

Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Novo. Zatim, da biste se kretali po karticama, pritisnite taster sa strelicom nadesno ili taster sa strelicom nalevo.

Otvorite podmeni Otvori.

Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Otvori. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete željeni izbor, a zatim pritisnite taster Enter.

Otvorite podmeni Sortiraj.

Pritisnite taster Tab da biste prešli na dugme Sortiraj. Pritiskajte taster sa strelicom nadole dok ne čujete željeni izbor, a zatim pritisnite taster Enter.

U oknu za navigaciju pomerajte se na listi.

Taster sa strelicom nagore ili taster sa strelicom nadole

Na listi datoteka pomerajte se na listi.

Taster sa strelicom nagore ili taster sa strelicom nadole

Na listi datoteka izaberite datoteku ili opozovite izbor datoteke.

Razmaknica

Na listi datoteka pročitajte informacije o izabranoj datoteci (na primer ime, datum izmene, osobu koja ju je izmenila, veličinu datoteke i informacije o deljenju).

Taster sa strelicom nadesno ili taster sa strelicom nalevo

Na listi datoteka otvorite kontekstualni meni dostupnih komandi za izabranu stavku (na primer Preuzmi, Preuzmi vezu, Izbriši, Premesti u, Kopiraj u, Istorija verzije i druge).

Da biste prešli na tri tačke (...), pritisnite taster sa strelicom nadesno dok ne čujete „Otvori kontekstualni meni za izabranu stavku“, a zatim pritisnite taster Enter.

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×