Svojstvo „TopValues“ („Najviše vrednosti“)

Svojstvo TopValues možete da koristite kako biste dobili navedeni broj zapisa ili procenat zapisa koji ispunjavaju kriterijume koje navedete. Na primer, možda želite da dobijete prvih 10 vrednosti ili prvih 25 procenata svih vrednosti u polju.

Napomena: Svojstvo TopValues odnosi se samo na upite za dodavanje, pravljenje tabele i izdvajanje.

Postavka

Postavka svojstva TopValues jeste vrednost celog broja koja predstavlja tačan broj vrednosti koje se daju ili broj praćen znakom procenta (%) koji predstavlja procenat zapisa koji se daje. Na primer, da biste dobili prvih 10 vrednosti, postavite svojstvo TopValues na vrednost 10. Da biste dobili prvih 10 procenata vrednosti, postavite svojstvo TopValues na 10%.

To svojstvo ne možete da postavite direktno u kodu. Ono se postavlja u prikazu prikaz „SQL“ prozora prozor upita pomoću odredbe TOP n ili TOP n PERCENT u SQL izrazu.

Svojstvo TopValues možete da postavite i pomoću lista sa svojstvima upita ili polja Top Values u okviru stavke Alatke ili na kartici Dizajn.

Napomena: Svojstvo TopValues na listu sa svojstvima upita i na kartici Dizajn jeste kombinovani okvir koji sadrži listu vrednosti i procentualnih vrednosti. Možete da izaberete jednu od tih vrednosti ili da otkucate bilo koju važeću postavku u polju.

Primedbe

Postavku svojstva TopValues obično koristite sa sortiranim poljima. Polje za koje želite da prikažete najveće vrednosti trebalo bi da bude krajnje levo polje za koje je potvrđen izbor u polju za potvrdu Sortiraj u koordinatnoj mreži za dizajn upita. Sortiranje po rastućem redosledu daje najniže zapise, a sortiranje po opadajućem redosledu daje najviše zapise. Ako navedete da treba dati određeni broj zapisa, daju se i svi zapisi sa vrednostima koje se podudaraju sa vrednošću u poslednjem zapisu.

Na primer, pretpostavimo da skup zaposlenih ima sledeće ukupne iznose prodaje.

Prodaja

Prodavac

90.000

Lazić

80.000

Popov

70.000

Daničić

70.000

Kojić

60.000

Stanković

50.000

Blagojević


Ako svojstvo TopValues postavite na vrednost 3 sa sortiranjem po opadajućem redosledu u polju „Prodaja“, Microsoft Office Access 2007 daje sledeća četiri zapisa.

Prodaja

Prodavac

90.000

Lazić

80.000

Popov

70.000

Daničić

70.000

Kojić


Napomena: Da biste dobili najviše i najniže vrednosti bez prikazivanja dupliranih vrednosti, postavite svojstvo UniqueValues na listu sa svojstvima upita na vrednost „Da“.

Primer

Sledeći primer dodeljuje SQL nisku koja daje prvih 10 najskupljih proizvoda svojstvu RecordSource za obrazac koji prikazuje deset najskupljih proizvoda.

Dim strGetSQL As String
strGetSQL = "SELECT TOP 10 Products.[ProductName] " _
& "AS TenMostExpensiveProducts, " _
& "Products.UnitPrice " _
& "FROM Products " _
& "ORDER BY Products.[UnitPrice] DESC;"
Me.RecordSource = strGetSQL
Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×