Sprečite bezvrednu i neželjenu poštu u vašem prijemnom sandučetu u usluzi Outlook.com

Ako primetite povećanje u količini spam i junk e-mailova, postoji više načina da smanjite količinu spam e-mailova koju dobijate u Vaše poštansko sanduče.

Odaberite svoju verziju za uputstva

Uputstva su malo drugačije u zavisnosti od toga da li koristite Outlook.com beta. Odaberite verziju usluge Outlook.com koju koristite da biste videli uputstva koja se odnose na vas.

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

AKO VAŠE POŠTANSKO SANDUČE IZGLEDA KAO...

Snimak ekrana gornjeg levog ugla Outlook.com beta poštanskog sandučeta

Pogledajte Uputstva za beta verziju usluge Outlook.com.

Snimak ekrana gornjeg levog ugla klasičnog Outlook.com poštanskog sandučeta

Pogledajte Uputstva za klasičnu verziju usluge Outlook.com.

Uputstva za beta verziju usluge Outlook.com

Prijavite neželjenu e-poštu

Kada premestite poruku u folder "Neželjena e-pošta", Outlook.com uči iz te radnje da bi razumeo koje vrste poruka smatrate neželjenim. Ako dobijete e-mail koji izgledi kao neželjena pošta ili fišing prevara, prijavite ga.

 1. Izaberite poruku koju želite da označite neželjenu poštu ili kao fišing prevaru i odaberite stavku Junk na komandnoj traci.

  Snimak ekrana dugmeta „Neželjena e-pošta“.

  Možete i da kliknete desnim tasterom miša na poruku i izaberete stavku Označi kao neželjenu e-poštu.

 2. Da biste označili poruku kao fišing prevaru, idite u fasciklu "Neželjena e-pošta",selektujte poruku, odabeerite stavku Not junk > Phishing.

  Snimak ekrana menija „Nije neželjeno“ sa izabranom opcijom za „Phishing“

Uputstva za klasičnu verziju usluge Outlook.com

Prijavite neželjenu e-poštu

Kada poruku premestite u fasciklu "Neželjena e-pošta", Outlook.com uči iz te radnje da bi razumeo koju vrstu poruka korisnici smatraju neželjenom. Ako dobijete e-mail koji izgleda kao bezvredna pošta ili fišing prevara, prijavite ga.

 1. U vašem prijemnom sandučetu, izaberite polje za potvrdu pored poruke.

 2. Na komandnoj liniji izaberite strelicu pored Neželjeno.

  Snimak ekrana dugmeta „Neželjeno“ u usluzi Outlook.com.

 3. Izaberite nešto od sledećeg:

  • Neželjeno Koristite ovu opciju za rutinski neželjenu e-poštu.

  • Phishing scam Koristite ovu opciju za e-poruku koja pokušava da vas navede na prevaru da otkrijete privatne informacije kao što su lozinka, informacije o bankovnom računu ili broj socijalnog osiguranja. Da biste saznali više, pogledajte Izborite se sa zloupotrebama, lažnim predstavljanjem ili prevarama na Outlook.com.

  • Moj prijatelj je hakovan Koristite ovu opciju ako ste počeli da primate neželjenu e-poštu ili phishing prevare od pošiljaoca kome inače verujete.

Napomena: Legitimna preduzeća (uključujući Microsoft) ne šalju nezahtevane e-poruke u kojima se traže lične ili finansijske informacije. Ako vam je neka e-poruka sumnjiva, ne otvarajte vezu niti pozivajte broj u poruci.

Filteri za neželjenu poštu i opcije izveštavanja

Možete da odaberete koliko se e-pošte Outlook.com filtrira, ako sadržaj od nepoznatih pošiljalaca treba biti automatski blokiran i da li Microsoft ima dozvolu da deli izveštaje o neželjenoj e-pošti sa drugim kompanijama koje se bore protiv neželjene pošte.

Da biste podesili filtere neželjene e-pošte i opcije za izveštavanje, idite na Filteri i izveštavanje.

Više načina za držanje neželjene pošte van vašeg prijemnog poštanskog sandučeta

Kliknite na strelicu da biste videli više informacija.

Izbegavajte objavljivanje e-adrese na lokaciji za društveno umrežavanje, u velikim Internet direktorijumima na internetu i na veb lokacijama koje objavljuju poslove. Ne objavljujte je čak ni na sopstvenom veb sajtu, osim ako je ne prikrijete kako je ispod opisano u "Maskirajte svoju e-adresu".

Osobe koje šalju bezvrednu poštu se bogate (a i produžavaju svoje spiskove kontakata) kada neko kupi njihove „proizvode“. Zato nemojte odgovarati na bezvrednu poštu (čak ni da biste otkazali pretplatu), ništa ne kupujte od nepoznatih kompanija i ne prihvatajte zadržavanje ili prenos novca za bilo koga. Poruke koje izgledaju kao da dolaze od korporacije Microsoft i traže lozinku ili prete zatvaranjem naloga ili istekom lozinke su lažne.

Da biste očistili fasciklu „Neželjena e-pošta“:

 1. U oknu za navigaciju izaberite Neželjena e-pošta.

 2. Na vrhu ekrana, izaberite Isprazni fasciklu.

  Snimak ekrana dugmeta "Isprazni fasciklu".

Ako dobijate neželjenu e-poštu, možete da blokirate osobe i domene od kojih ne želite da primate e-poruke. Dodajte bilo koju e-adresu ili domen na listu blokiranih pošiljalaca da biste poslali ove e-poruke direktno u fasciklu Neželjena e-pošta. Takođe možete da dodate e-adrese ili domene na spisak sigurnih pošiljalaca ako uvek želite da primate poruke od tih pošiljalaca.

Napomena: Možete da imate do 1024 adrese ili domena na listi blokiranih pošiljalaca i sigurnih pošiljalaca. Ako želite da dodate više od toga, pokušajte da blokirate domene umesto pojedinačnih e-adresa.

Dodavanje osobe ili domena na spisak blokiranih pošiljalaca

 1. Na vrhu ekrana, izaberite Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Pošta > Neželjena e-pošta.

 2. Izaberite Blokirani pošiljaoci, unesite e-adresu ili domen koji želite da blokirate i izaberite stavku Dodaj ikonu Dugme „Napravi novu fasciklu“ .

  Snimak ekrana stranice „Blokirani pošiljaoci“.

  Savet: Da biste uredili ili uklonili e-poruke ili domene sa liste blokiranih pošiljalaca, izaberite stavku na listi a zatim izaberite Uredi Ikona „Uređivanje“ or Ukloni Ukloni .

 3. Izaberite Sačuvaj Čuvanje .

Dodavanje osobe ili domena na spisak sigurnih pošiljalaca

 1. Na vrhu ekrana, izaberite Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Pošta > Neželjena e-pošta.

 2. Izaberite "Pouzdani pošiljaoci", unesite e-adresu ili domen koji želite da dodate i izaberite stavku Dodaj ikonu Dugme „Napravi novu fasciklu“ . E-pošta sa adresa ili domena sa liste pouzdanih pošiljaoca se ne premešta u vašu fasciklu za neželjenu poštu.

  Snimak ekrana stranice „Bezbedni pošiljaoci“.

  Savet: Da biste uredili ili uklonili e-poruke ili domene sa liste pouzdanih pošiljaoca, izaberite stavku sa liste a zatim izaberite Uredi Ikona „Uređivanje“ ili Ukloni Ukloni .

 3. Izaberite Sačuvaj Čuvanje .

Ako Outlook.com identifikuje poruku kao moguću neželjenu e-poštu, ona je automatski premeštena u fasciklu "Neželjena e-pošta". Svaki „Malver“ – potencijalno zlonamerni softver ili kôd – je onemogućen.

Outlook.com nudi dva nivoa filtriranja neželjene e-pošte: Standardni i Ekskluzivni.

 • Standardni    čini tipičnu količinu filtriranja e-pošte. Svaka poruka koju filter odredi kao smetnju poslata je u vašu fasciklu Neželjena pošta.

 • Isključujući    je veoma restriktivna. Veruje samo novim porukama koje dolaze od članova vaše liste Pouzdanih pošiljalaca i Sigurnih poštanskih lista. Takođe veruje obaveštenjima i objavama usluga na koje ste se prijavili. Druge poruke postavljaju se u fascikli "Neželjena e-pošta".

Da biste promenili nivo filtriranja neželjene e-pošte, izaberite Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Pošta > Neželjena pošta > Filteri i izveštavanja.

Kada kupujete na mreži, kompanije ponekad izdvajaju polja za potvrdu koja ukazuju na saglasnost da je u redu prodati ili dati vašu e-adresu odgovornim stranama.

Budite obazrivi kada da se pretplaćujete na biltene e-pošte i kada birate koje vrste e-poruka želite da primate. Opozovite izbor u polju za potvrdu ako ne želite da vas kontaktiraju.

Kada se prijavite za veb usluge, kao što su bankarstvo, kupovina ili bilteni, pažljivo pročitajte politiku privatnosti pre nego što otkrijete svoju e-adresu kako se ne biste nesvesno složili da delite poverljive informacije.

Politika o privatnosti bi trebalo da precizira uslove i okolnosti u vezi s tim da li će veb lokacija deliti vaše informacije. Ako veb lokacija ne objavljuje izjavu o privatnosti, razmotrite da obavite svoj posao negde drugde.

Kada objavite poruku na tabli za poruke, u diskusionoj grupi, sobi za ćaskanje ili na drugoj javnoj veb stranici, napišite rečima čitavu e-adresu, na primer, petarperic ET outlook TAČKA com. Tako osobe mogu da tumače adresu, ali automatizovani programi koje koriste osobe koje šalju bezvrednu poštu često ne mogu.

Možete značajno da smanjite rizik od hakera, virusa i crva ako imate zaštitni zid Windows i Microsoft Office ažuriranjem softvera kao i instaliranjem antivirusnog i antišpijunskog softvera (i redovnim ažuriranjem).

 1. Na vrhu ekrana, izaberite Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Pošta > Neželjena e-pošta.

 2. Izaberite Filteri i izveštavanje, a u okviru Blokiranje sadržaja od nepoznatih pošiljalaca, izaberite Blokiranje priloga, slika i veza od bilo koga ko se ne nalazi na mom spisku „Pouzdanih pošiljalaca“.

I dalje vam je potrebna pomoć?

Community Forum button Dugme „Obratite se podršci“

Srodne teme

Blokiranje pošiljalaca ili deblokiranje pošiljalaca u usluzi Outlook.com
Izborite se sa zloupotrebom, lažnim predstavljanjem ili prevarama na lokaciji Outlook.com
Rukovanje „Neželjenom poštom“ u aplikaciji „Pošta za Windows 10“

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×