Sprečavanje promena u konačnoj verziji datoteke

Office 365 pretplata, Office Online, Office 2019, Office 2016, Office 2013, Office 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Koristite opciju Označi kao konačno da biste Word, Excel ili PowerPoint datoteku napravili samo za čitanje. Kada označite datoteku kao konačnu, kucanje, komande za uređivanje, oznake za proveru su onemogućene ili isključene, a datoteka postaje samo za čitanje i svojstvo statusa dokumenta se postavlja na „Konačno“.

Napomene: 

 • Komanda Označi kao dovršeno nije bezbednosna funkcija. Svako ko dobije elektronsku kopiju datoteke koja je označena kao konačna može da uređuje tu datoteku ukoliko iz nje ukloni status „Označi kao konačno“.

 • Ako želite da biste šifrovali prezentaciju pomoću lozinke ili ograničite ko može da ga uređuje, pogledajte članak Dodavanje ili uklanjanje zaštite dokumenta, radne sveske ili prezentacije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Označavanje datoteke kao konačne

Omogućavanje uređivanja datoteke koja je označena kao konačna

Označavanje datoteke kao konačne

Kada kliknete na dugme Označi kao dovršeno da biste označili datoteku konačnom, poruku vam saopštava da je datoteka označena kao konačna da bi se sprečilo uređivanje.

 1. U Word, PowerPoint ili Excel datoteci izaberite stavke Datoteka >Informacije > Zaštiti (dokument, prezentaciju ili radnu svesku) > Označi kao konačno. Sledeći snimak ekrana prikazuje opciju „Označi kao konačno“ u programu Excel 2016.

Office 2016 Excel „Označi kao konačno“

Napomena: U sistemima Office 2010 i Office 2013, opcija Označi kao konačno nalazi se u okviru Dozvole. Sledeći snimak ekrana prikazuje opciju „Označi kao konačno“ u programu Excel 2013.

Kliknite na dugme „Označi kao konačno“ u okviru „Zaštita radne sveske“
 1. Kliknite na dugme "Microsoft Office" Slika dugmeta , postavite pokazivač priprema, a zatim kliknite na dugme Označi kao dovršeno.

 2. Dvaput kliknite na dugme U redu.

  Napomene: 

  • Da biste utvrdili ako prezentacije je označena kao konačna, potražite oznaku kao ikona na statusnoj traci u donjem levom uglu prozora programa PowerPoint, kao što je prikazano na sledećoj slici:

  • Ikona Označeno kao konačno na traci stanja za dokumente koji su označeni kao konačni

Omogućavanje uređivanja datoteke koja je označena kao konačna

Komanda Označi kao konačno izabrana je u datotekama koje su označene kao konačne. Ako želite da omogućite uređivanje datoteke koja je označena kao konačna, možete da pratite gorenavedenu proceduru da biste ponovo kliknuli na komandu Označi kao konačno.

Napomena: Takođe možete videti da li je datoteka označena kao konačna ako potražite ikonu „Označi kao dovršeno“ na statusnoj traci.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×