Sprečavanje i rešavanje problema pri datoteku baze podataka pomoću sažimanja i popravljanja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Datoteke baze podataka mogu brzo da rastu kako ih budete koristili, što ponekad utiče na performanse. Povremeno može doći i do njihovog oštećenja. Da biste sprečili ili rešili ove probleme, možete da koristite komandu Sažmi i popravi bazu podataka u programu Microsoft Office Access.

Ovaj članak ne objašnjava kako da napravite rezervnu kopiju baze podataka ili kako da je vratite u prethodno stanje. Pronađite veze ka više informacija u odeljku Takođe pogledajte.

Ovaj članak sadrži:

Zašto Sažimanje i popravljanje baze podataka

Pre nego što počnete

Sažimanje i popravljanje baze podataka

Razlog za sažimanje i popravljanje baze podataka

Ovaj pregled objašnjava kako pomoću komande " Sažmi i popravi " može pomoći da sprečite i ispravite sledeće probleme koji ponekad utiče na baze podataka: raste veće uz upotrebu i datoteke postane oštećena.

Datoteke baze podataka rastu pri korišćenju

Dok dodajete i ažurirate podatke i menjate im dizajn, datoteka baze podataka postaje veća. Ovaj rast može biti uzrokovan novim podacima ili nekim drugim izvorima:

 • Access kreira privremene, skrivene objekte u cilju izvršavanja raznih zadataka. Ponekad ovi privremeni objekti ostaju u bazi podataka i nakon što više nisu potrebni programu Access.

 • Kad izbrišete objekat baze podataka, prostor na disku koji je on zauzimao ne oslobađa se automatski – datoteka baze podataka i dalje koristi taj prostor na disku, iako je objekat izbrisan.

Dok se datoteka baze podataka puni ostacima privremenih i izbrisanih objekata, performanse mogu da se pogoršavaju. Objekti će se sporije otvarati, upiti će se sporije pokretati, a tipične radnje sporije izvršavati.

Napomena: Sažimanje neće komprimovati podatke, već smanjiti datoteku baze podataka tako što će ukloniti nekorišćeni prostor.

Datoteke baze podataka mogu postati oštećene

U određenom okolnostima datoteku baze podataka možete oštećen. Ako datoteka baze podataka koji se dele preko mreže i većeg broja korisnika istovremeno radite direktno sa datotekom, taj dokument ima mali rizik od postane oštećena. Rizik od oštećenja veća pomalo ako korisnici često uređivanje podataka u Memo polja i vremenom povećava rizik. Ovaj rizik da smanjivanju pomoću komande " Sažmi i popravi ".

Često do ovog tipa oštećenja dolazi usled problema sa programskim jezikom Visual Basic za aplikacije (VBA) modul i on ne predstavlja rizik za gubitak podataka. Međutim, ovaj tip oštećenja predstavlja rizik za dizajn baze podataka, gde može doći do oštećenja kao što su izgubljen VBA kod ili neupotrebljivi obrasci.

Retko se dešava da oštećenje datoteke baze podataka ipak dovodi do gubitka podataka. Obično je taj gubitak ograničen na poslednju radnju jednog korisnika, tj. na jednu promenu podataka. Kad korisnik počne da menja podatke i ta promena je prekinuta – na primer, zbog gubitka mrežne usluge – Access označava datoteku baze podataka kao oštećenu. Datoteka može biti popravljena, ali neki podaci ipak mogu da nedostaju nakon dovršenog popravljanja.

Savet: Razdeljivanje baze podataka može da pomogne u sprečavanju oštećenja datoteka baze podataka i ograničavanju gubitka podataka tako što se podaci čuvaju u posebnoj datoteci kojoj korisnici ne pristupaju direktno.

Access vam traži da popravite oštećenu datoteku baze podataka

Kada pokušate da otvorite datoteku baze podataka koja je oštećena, bićete upitani da biste omogućili pristup automatski popravite datoteku. Možete i ručno da koristite komandu Sažmi i popravi da biste popravili i otvorite datoteku oštećene baze podataka.

Ako Access u potpunosti popravi oštećenu datoteku, prikazaće poruku koja saopštava da je popravka bila uspešna i da treba da proverite sadržaj baze podataka da biste se uverili da je sve onako kako treba da bude.

Ako je Access samo delimično uspešan, pratiće objekte baze podataka koje ne može da popravi da biste mogli da odredite šta je potrebno oporaviti iz rezervne kopije.

Napomena: Možete da podesite opcija za bazu podataka koja uzrokuje funkciju sažimanja i popravljanja automatski pokrene svaki put kada zatvorite određenu bazu podataka. Ako ste jedini korisnik baze podataka, trebalo bi da podesite ovu opciju. U bazama podataka za više korisnika, možda ne želite da podesite ovu opciju, jer je trenutno da ometa dostupnost baze podataka.

Vrh stranice

Pre nego što počnete

Razmislite o izvršavanju sledećih radnji pre nego što započnete operaciju sažimanja i popravljanja:

 • Uvek napravite rezervnu kopiju    Tokom procesa popravljanja Access može da skratite neke podatke iz tabela koje su oštećene. Ponekad je moguće spasiti ove podatke iz rezervne kopije. Pored strategije običan pravljenja rezervne kopije, trebalo bi da napravite rezervnu pre nego što upotrebite komandu sažimanja i popravljanja . Možete da napravite rezervnu pomoću komande Napravi rezervnu kopiju baze podataka :

  • Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , postavite pokazivač na stavku Upravljaj, a zatim u okviru Upravljaj ovom bazom podataka izaberite stavku Napravi rezervnu kopiju baze podataka.

 • Automatsko Sažimanje i popravljanje    Ako ne delite datoteku baze podataka jedan sa drugim korisnicima na mreži, treba da podesite baze podataka da biste automatski Sažimanje i popravljanje.

 • Imajte u vidu tabelu sa greškama u oporavku sistema    Kad Access ne može da popravi sve objekte u oštećenoj datoteci baze podataka, objekti koji ne mogu da se oporave beleže se u tabeli pod imenom „MSysCompactErrors“. Ako postoje greške, Access otvara tabelu „MSysCompactErrors“ u prikaz lista sa podacima.

  Ako imate rezervnu kopiju baze podataka koju ste napravili pre oštećenja baze podataka, možete da koristite tabelu „MSysCompactErrors“ da biste odredili koje objekte želite da uvezete iz rezervne kopije baze podataka u popravljenu bazu podataka.

 • Dobije isključivi pristup bazi podataka da biste koristili komandu sažimanja i popravljanja    ako ste jedina osoba koja koristi bazu podataka, možete da preskočite preostale ovaj odeljak i idite direktno na Sažmi i popravi bazu podataka.

  Operacija sažimanja i popravljanja zahteva ekskluzivan pristup datoteci baze podataka, jer operacija može da ometa druge korisnike. Treba da obavestite druge korisnike kad planirate da pokrenete operaciju sažimanja i popravljanja, da bi oni mogli da izbegnu korišćenje baze podataka u to vreme.

  Recite korisnicima koliko će dugo morati da izbegavaju korišćenje baze podataka. Ako redovno pokrećete operacije sažimanja i popravljanja, evidentirajte dužinu njihovog trajanja. Tako možete da napravite preciznije procene koje drugim korisnicima daju smernice o tome koliko dugo treba da izbegavaju bazu podataka.

 • Nabavite dovoljno dozvole za pokretanje procesa sažimanja i popravljanja    Ako koristite datoteku baze podataka starije verzije i deo ste radna grupa, možda nećete moći sami da sažmete i popravite bazu podataka. Ako nemate potrebne dozvole, a morate da sažmete i popravite bazu podataka, zatražite pomoć od administratora radne grupe.

Vrh stranice

Sprečavanje i rešavanje problema sa datotekom baze podataka pomoću opcije „Sažmi i popravi“

Automatsko Sažimanje i popravljanje baze podataka kada se zatvore

Ručno Sažimanje i popravljanje baze podataka

Automatski sažmi i popravi bazu podataka kad se zatvori

Možete da izaberete opciju baze podataka Sažmi prilikom zatvaranja ako želite automatski da sažmete i popravite bazu podataka kad se zatvori.

Napomena: Podešavanje ove opcije utiče samo na bazu podataka koja je trenutno otvorena. Morate da podesite ovu opciju pojedinačno za svaku bazu podataka koju želite automatski da sažmete i popravite.

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Access opcije.

 2. U dijalogu Opcije programa Access izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 3. U okviru stavke Opcije za aplikaciju potvrdite izbor u polju za potvrdu Sažmi prilikom zatvaranja.

Vrh stranice

Ručno sažimanje i popravljanje baze podataka

Pored ili umesto da koristite opciju Sažmi prilikom zatvaranja baze podataka, možete ručno da pokrenete komandu sažimanja i popravljanja . Možete da pokrenete komandu kada ste otvorili bazu podataka, a možete da pokrenete komandu u bazi podataka koji nije otvoren. Takođe možete kreirati prečicu na radnoj površini koja se pokreće komandu sažimanja i popravljanja na određeni baze podataka datoteku.

Sažimanje i popravljanje baze podataka koja je otvorena

Napomena: Ako i drugi korisnici trenutno koriste datoteku baze podataka, ne možete da izvršite operaciju sažimanja i popravljanja.

 • Kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , postavite pokazivač na stavku Upravljanjei zatim u okviru Upravljaj ovom bazom podataka, izaberite stavku Sažmi i popravi bazu podataka.

Sažimanje i popravljanje baze podataka koja nije otvorena

Napomena: Ako drugi korisnici trenutno koriste datoteku baze podataka, ne možete da izvršite operaciju sažimanja i popravljanja. Dok pokrećete operaciju sažimanja i popravljanja, niko ne može da koristi datoteku baze podataka.

 1. Pokrenite Access, ali ne otvarajte bazu podataka.

 2. Kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , postavite pokazivač na stavku Upravljanjei zatim u okviru Upravljaj ovom bazom podataka, izaberite stavku Sažmi i popravi bazu podataka.

 3. U dijalogu Sažimanje baze podataka iz idite do baze podataka koju želite da sažmete i popravite i kliknite dvaput na nju.

Kreiranje prečice na radnoj površini koja sažima i popravlja određenu bazu podataka

Možete da napravite prečicu na radnoj površini koju možete da koristite za sažimanje i popravljanje određene baze podataka.

Pre nego što počnete, potvrdite lokaciju datoteke Msaccess.exe na računaru. Datoteka Msaccess.exe se obično nalazi u sledećoj fascikli:

C:\Program Files\Microsoft Office\Office12

Potražite datoteku i zabeležite kompletnu putanju ako datoteku Msaccess.exe ne pronađete na ovoj lokaciji.

Kreiranje prečice na radnoj površini    

 1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, postavite pokazivač na stavku Nova, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Prečica.

 2. Na prvoj stranici čarobnjaka za kreiranje prečica, u polju Otkucajte lokaciju stavke otkucajte znak navoda ("), unesite punu putanju datoteke Msaccess.exe (uključujući ime datoteke), a zatim otkucajte još jedan znak navoda. (Možete i da kliknete na dugme Potraži da biste pronašli i izabrali datoteku. U ovom slučaju, znaci navoda se automatski dodaju.)

  Na primer, otkucajte:„C:\Program Files\Microsoft Office\Office12\msaccess.exe”

 3. Nakon zatvorenog navodnika otkucajte razmak, a zatim punu putanju do baze podataka koju želite da sažmete i popravite. Ako putanja uključuje razmake, stavite je pod znake navoda. Otkucajte još jedan razmak, a zatim otkucajte /compact.

  Na primer, otkucajte: "C:\My Folder\My Database.accdb" /compact

 4. Kliknite na dugme Dalje.

 5. U polje Otkucajte ime prečice upišite željeno ime prečice, a zatim kliknite na dugme Završi.

  Čarobnjak kreira prečicu i postavlja je na radnu površinu.

 6. Bilo gde da želite da sažmete i popravite bazu podataka, kliknite dvaput na prečicu.

  Savet: Da biste prečicu na radnoj površini dodali u Start meni, kliknite desnim tasterom miša na prečicu, a zatim na stavku Zakači za „Start“ meni na priručnom meniju.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×