Sortiranje zapisa prema tekstualnim, numeričkim vrednostima ili vrednostima datuma

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sortiranje podataka može da odigra važnu ulogu u poboljšavanju efikasnosti izveštaja ili obrasca, kao i u pojednostavljivanju njihove upotrebe. Na primer, mnogo je lakše koristiti katalog u kome su proizvodi navedeni po abecednom redosledu ili na osnovu cene po jedinici nego katalog koji stavke navodi po nasumičnom redosledu.

Ova tema sadrži objašnjenja o načinu sortiranja zapisa prilikom prikazivanja i dizajniranja tabele, upita, obrasca ili izveštaja.

Ovaj članak sadrži:

Uvod

Sortiranje zapisa u prikazu

Uklanjanje redosleda sortiranja

Čuvanje redosleda sortiranja u objektu

Uvod

Neke liste na koje nailazite u svakodnevnom životu su već sortirane ili vam dozvoljavaju da ih sortirate na željeni način. Kalendar ili dnevni planer je sortiran po datumima. Sa druge strane, kada tražite avionske karte ili pregledate stavke u prijemnom poštanskom sandučetu e-pošte, imate mogućnost sortiranja na osnovu nekog od više dostupnih polja. Karte možete da sortirate na osnovu cene, vremena polaska ili avio-kompanije, a stavke u poštanskom sandučetu možete da sortirate po pošiljaocu, temi ili datumu. Sortirana lista pomaže korisnicima da rediguju i pronađu ono što žele, a da pri tom ne moraju da pregledaju podatke.

Zapise u tabeli, upitu, obrascu ili izveštaju možete da sortirate prema jednom ili više polja. Uz minimalno dizajniranje, korisnici obrasca ili izveštaja i vi možete da odaberete način sortiranja zapisa.

Na primer, kada dizajnirate izveštaj o katalogu proizvoda, možda ćete želeti da proizvodi budu navedeni po abecednom redosledu. Redosled koji izaberete prilikom dizajniranja objekta postaće podrazumevani redosled sortiranja za taj objekat. Ali kada prikazujete upit ili izveštaj, svaki korisnik može da sortira zapise na željeni način, na primer prema ceni ili dobavljaču.

Napomena: Prikaz može da bude sortiran na osnovu svakog polja koje se pojavljuje u prikazu, osim na osnovu polja koja sadrže priloge ili OLE objekte.

Rezultate možete da precizirate tako što ćete zapise sortirati prema više polja. Kada sortirate na osnovu više polja, važno je identifikovati spoljašnja i unutrašnja polja za sortiranje. Određivanje odgovarajućih polja kao unutrašnjih i spoljašnjih polja za sortiranje je neophodno da biste dobili željene rezultate. Na primer, pretpostavimo da želite da sortirate tabelu „Kontakti“ prema poljima „Ime“ i „Prezime“. Ako želite da imena budu sortirana od A do Ž (ili od Ž do A) unutar svakog prezimena, „Ime“ je onda unutrašnje polje. Sa druge strane, ako želite da prezimena sortirate unutar svakog imena, „Prezime“ je unutrašnje polje. Drugim rečima, zapisi se sortiraju prvo (spoljašnje) prema polju „Prezime“, a zatim (unutrašnje) prema polju „Ime“.

Unutrašnja i spoljašnja polja za sortiranje

1. „Prezime“ je spoljašnje polje, a „Ime“ je unutrašnje polje

2. „Ime“ je spoljašnje polje, a „Prezime“ je unutrašnje polje

Prilikom primene redosleda sortiranja treba da imate u vidu da se brojevi, tekst i specijalni znaci sortiraju u skladu sa izabranim jezikom i regionalnim postavkama na računaru. Ako se jezik i regionalne postavke precizirani u dijalogu Access opcije ne podudaraju sa onim što je precizirano na kontrolnoj tabli, rezultujući redosledi sortiranja možda neće biti u skladu sa vašim očekivanjima.

Pregled ili Promena podrazumevanog jezika ili regiona

Da biste pregledali postavke jezika u programu Access, kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim kliknite na dugme Opcije programa Access. U okviru Podešavanje, pregledajte ili promeniti vrednost u okviru sa listom Novi redosled sortiranja baze podataka . Postavite opciju na Opšte ako želite da koristite jedan od ovih jezika – afrikans, albanski, arapski, Baskijski (Baskijski), Bugarskom, beloruski, katalonski, holandski, engleski, farski, Farsi, standardni nemački, grčki, hebrejski, Hindi, indonežanski, italijanski, malajski, Portugalski, ruski, srpski, svahili i Urdu. Imajte na umu da ova postavka utiče samo nove baze podataka. Da biste primenili ovu postavku postojeću bazu podataka, prvo Sažmi bazu podataka.

Da biste saželi bazu podataka:

 • Kliknite na Dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , postavite pokazivač na stavku Upravljanjei zatim u okviru Upravljaj ovom bazom podataka, izaberite stavku Sažmi i popravi bazu podataka.

Na kontrolnoj tabli otvorite regionalne i jezičke opcije kako biste redigovali regionalne postavke za računar. Na kartici Regionalne opcije izvršite redigovanje i napravite željene promene. Više informacija potražite u pomoći za operativni sistem Microsoft Windows.

Vrh stranice

Sortiranje zapisa u prikazu

Napomena: U programu Access sortiranje izveštaja se u izvesnoj meri razlikuje od sortiranja tabele, upita ili obrasca.

Sortiranje izveštaja

Sortiranje tabele, upita ili obrasca

Sortiranje izveštaja

 1. Otvorite izveštaj u prikazu rasporeda ili dizajna.

 2. Ako okno " grupa, sortiranje i ukupno " nije otvoren, u grupi grupisanje & ukupne vrednosti (na kartici " Oblikovanje " u prikazu rasporeda) ili na kartici " Dizajn " u prikazu dizajna, kliknite na dugme Grupiši i Sortiraj.

 3. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Ako izveštaj nije grupisan ni sortiran, kliknite na dugme Dodaj grupu u oknu Grupa, sortiranje i ukupno, a zatim izaberite spoljašnje polje za sortiranje. Kliknite na drugu strelicu koja će otvoriti padajuću listu, a zatim odaberite redosled vrednosti. Kliknite na dugme Još, zatim kliknite na strelicu na desnoj strani stavke sa odeljkom zaglavlja stranice, a potom izaberite stavku bez odeljka zaglavlja stranice. Ponovite ove korake za svako polje za sortiranje tako da se unutrašnje polje za sortiranje pojavljuje na dnu.

  • Ako je izveštaj već grupisan ili sortiran, redigujte postojeće nivoe i pažljivo napravite promene. Upotrebite prvu strelicu padajuće liste da biste promenili polje. Kliknite na drugu strelicu padajuće liste da biste promenili redosled. Da biste nivo grupisanja promenili na nivo sortiranja, promenite stavku sa odeljkom zaglavlja stranice u bez odeljka zaglavlja stranice.

Savet: Da biste sortirali izveštaj prema jednom polju, otvorite ga u prikazu rasporeda, kliknite desnim tasterom miša na to polje i izaberite željenu komandu za sortiranje. Na primer, ako izaberete polje „Godine“, izaberite stavku Sortiranje od najmanjeg do najvećeg ili Sortiranje od najvećeg do najmanjeg. Ali ako je izveštaj grupisan ili ukoliko želite da izvršite sortiranje prema više polja, morate koristiti okno Grupa, sortiranje i ukupno.

Sortiranje tabele, upita ili obrasca

 1. Identifikujte polja na osnovu kojih želite da sortirate. Da biste sortirali prema dva ili više polja, identifikujte polja koja će imati ulogu unutrašnjeg i spoljašnjeg polja za sortiranje.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na bilo koje mesto u koloni ili kontroli koja odgovara unutrašnjem polju, a zatim izaberite neku komandu za sortiranje. Komande se razlikuju zavisno od tipa podataka koji se nalazi u izabranom polju.

  Napomena: Kada sortirate podatke za polje koje pripada tipu podataka „Da/Ne“, vrednost „Da“, „Tačno“ ili „Uključeno“ se uzima u obzir kao vrednost „Izabrano“, a vrednost „Ne“, „Netačno“ ili „Isključeno“ se uzima u obzir kao vrednost „Opozvano“. Podrazumevani prikaz za ovaj tip polja je polje za potvrdu, ali možete ga postaviti tako da se prikazuje kao okvir za tekst ili kombinovani okvir. Ako promenite prikaz za ovaj tip polja u okvir za tekst ili kombinovani okvir, ono će i u ovom slučaju biti sortirano kao „Izabrano“ ili „Opozvano“.

  Opcije sortiranja

  1. Broj, Valuta, Automatsko numerisanje

  2. Tekst, Memo, Hiperveza

  3. Da/Ne

  4. Datum/vreme

 3. Ponovite prethodni korak za svako polje za sortiranje, završavajući sa spoljašnjim poljem za sortiranje.

  Zapisi su preraspoređeni kako bi bili u skladu sa redosledom sortiranja.

  Napomena: Ako tekstualno polje sadrži niske bez vrednosti i niske nulte dužine i ukoliko je sortirano u rastućem redosledu, zapisi bez vrednosti će biti navedeni prvi, nakon njih slede zapisi sa niskama nulte dužine, a zatim zapisi čije vrednosti nisu prazne.

  Saznajte više o tome kako specijalne znakove, razmake i negativne vrednosti se obrađuju prilikom sortiranja

  Ako vrednost u polju počinje specijalnim znakom – poput crtice, zagrada ili drugog simbola – opazićete sledeći vid ponašanja prilikom sortiranja rastućim nizom:

  • Vrednosti koje počinju razmakom će se pojaviti ispred alfanumeričkih vrednosti.

  • Vrednosti koje se nalaze između znakova navoda dolaze iza vrednosti koje počinju razmakom, ali prethode alfanumeričkim vrednostima.

  • Vrednosti koje počinju znakom minus (-) prethode vrednostima koje počinju znakom plus (+).

  • Za sve ostale simbole redosled je određen ASCII kodovima znakova. Na primer, kôd za simbol dolara ($) je 36, a kôd za znak jednakosti (=) je 61, tako da će se vrednosti koje počinju simbolom $ pojaviti pre vrednosti koje počinju znakom =.

   Da biste zanemarili ovu porudžbinu, možete odabrati da zanemarite prvog znaka svih vrednosti u polju. Ova tehnika funkcioniše ukoliko vrednosti u polju uvek počinju sa jednom specijalni znak, kao što su znak minus ili sa istim brojem specijalnih znakova – ovako, znate koliko znakova da zanemarite. Detaljne informacije o tome kako da sortirate na osnovu delimičnih vrednosti potražite u članku Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju. Ako broj znakova da zanemarite razlikuju, možete da navedete prilagođeni redosled sortiranja. Detaljne informacije potražite u članku Sortiranje zapisa po prilagođenom redosledu.

Imajte u vidu da ne možete ukloniti redosled sortiranja iz samo jednog polja. Da biste uklonili sortiranje iz svih polja za sortiranje, na kartici Početak, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Obriši sva sortiranja, a zatim primenite željene redoslede sortiranja.

Dodatni slučajevi sortiranja   

Kada koristite komande za sortiranje, tip podataka polja i kompletne vrednosti svakog polja se koriste za određivanje redosleda zapisa. Ali, šta ako želite da tekstualne vrednosti, kao što su ponedeljak, utorak i tako dalje, budu sortirane po prilagođenom, a ne abecednom redosledu, odnosno, ako želite da sortirate tekstualno polje koje sadrži IP adrese? Pročitajte sledeće teme ako komande za sortiranje ne odgovaraju na vaše potrebe vezano za sortiranje:

 • Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju Želite da sortirate zapise na osnovu prvo nekoliko ili poslednjih nekoliko znakova u polju? Ako ste upoznati sa pisanjem jednostavnih izraza, pročitajte ovu temu koja objašnjava kako da koristite izraze da biste izdvojili delimične vrednosti.

 • Sortiranje zapisa po redosledu mala i velika slova Access zanemaruje veličinu slova tekstualne vrednosti. Na primer, vrednosti Simić i Simić biće tretirana kao potpuno isti i ne možete da kontrolišete koje će se prvo pojaviti. Pogledajte ovu temu ako želite da uradite sortiranje mala i velika slova.

 • Sortiranje zapisa na osnovu numeričkih vrednosti uskladištenih u tekstualnom polju Vidite zapise koji su sortirani prema pojedinačnim ciframa, a ne na numeričku vrednost? Ako, na primer, zapisi sa vrednostima 11 i 121 pojave ispred zapisa sa vrednostima 2 ili 25, pogledajte ovaj članak.

 • Sortiranje zapisa po prilagođenom redosledu Ako želite da sortirate određene vrednosti, kao što su imena dana (ponedeljak, utorak i tako dalje) ili naslovi zaposlenog (menadžera, Director) u redosledu koji ima smisla za vas, potražite u ovom članku.

 • Sortiranje IP adrese Polja koje skladišti IP adrese sadrži više brojeva i tačaka (.) i tako jednostavne tekstualne ili numeričke sortiranje neće funkcionisati za IP adrese. Pogledajte ovu temu da biste saznali kako da sortirate IP adrese.

Vrh stranice

Uklanjanje redosleda sortiranja

 • Da biste uklonili redosled sortiranja iz tabele, upita ili obrasca, na kartici Početak, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Obriši sva sortiranja.

  Ovim postupkom ćete ukloniti redosled sortiranja iz svih polja u prikazu.

 • Da biste uklonili redosled sortiranja iz izveštaja, otvorite okno " grupa, sortiranje i ukupno " tako što ćete kliknuti na dugme Grupiši i Sortiraj u grupi grupisanje & ukupne vrednosti (na kartici " Oblikovanje " u prikazu rasporeda, na kartici " Dizajn " u prikazu dizajna). Zatim, izaberite nivo sortiranja koji želite da uklonite i kliknite na dugme Izbriši. Unos koja odgovara polje za sortiranje će početi sa rečima Sortiranje po. Izbegavajte brisanje stavki koje počinju Grupisanje po, jer bi to promenilo dizajn izveštaja.

Vrh stranice

Čuvanje redosleda sortiranja u objektu

Redosled sortiranja koji je poslednji primenjen se automatski čuva u tabeli, upitu ili izveštaju. Ako želite da bude automatski primenjen sledeći put kada otvorite objekat, proverite da li je svojstvo objekta OrderByOnLoad postavljeno na Da.

Pošto će se redosled sortiranja koji je poslednji primenjen povremeno menjati, možda ćete želeti da definišete stalni (ili podrazumevani) redosled sortiranja. Možete da precizirate podrazumevani redosled sortiranja za upit ili izveštaj. Važno je napomenuti sledeće: iako se podrazumevani redosled sortiranja ne zamenjuje trenutnim ili poslednjim sačuvanim redosledom sortiranja, on počinje da deluje tek pošto je neki od pomenuta dva redosleda uklonjen iz prikaza.

 • Da biste definisali podrazumevani redosled sortiranja za upit, otvorite ga u prikazu dizajna. Polja za sortiranje dodajte koordinatnoj mreži za dizajn, a u redu Sortiranje precizirajte željeni redosled.

 • Da biste definisali podrazumevani redosled sortiranja za izveštaj, koristite okno " grupa, sortiranje i ukupno " u prikazu rasporeda ili dizajna. Detaljne informacije potražite u odeljku Sortiranje izveštaja.

Na kartici Početak, u grupi Sortiranje i filtriranje kliknite na dugme Obriši sva sortiranja da biste videli zapise sortirane po podrazumevanom redosledu sortiranja. Ovim postupkom ćete ukloniti trenutni ili poslednji sačuvani filter iz prikaza i moći ćete da prikažete zapise po podrazumevanom redosledu.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×