Sortiranje zapisa na osnovu numeričkih vrednosti uskladištenih u tekstualnom polju

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Brojevi i niske uskladištene u tekstualnom ili memo polju sortiraju se po abecednom redosledu. Drugim rečima, brojevi se sortiraju na osnovu pojedinačnih cifara koje čine vrednost, a ne na osnovu numeričke vrednosti. Na primer, vrednost 11 pojavljuje se pre vrednosti 2, a vrednost 12 pre vrednosti 3, na način prikazan u sledećoj tabeli.

Ime studenta

Broj studenta

Jovan

1

Marta

10

Vladimir

11

Mara

12

Jana

2

Milena

3

Milan

4

Mara

5


Postupite na neki od sledećih načina kako biste obezbedili sortiranje brojeva na osnovu njihove numeričke vrednosti, a ne po abecednom redosledu:

 • Ako polje sadrži samo numeričke vrednosti, razmislite o menjanju tipa podatka u polju u Broj ili u Valuta.

 • Koristite sledeću proceduru u slučaju kada:

  • Polje sadrži samo numeričke vrednosti, a vi ne želite da promenite tip podatka u polju.

  • Polje sadrži numeričke vrednosti i vrednosti niski, a vi želite da zanemarite vrednosti niski prilikom sortiranja.


Ova procedura koristi na funkcija " Val" da biste dobili numeričke vrednosti broja koji su uskladišteni kao tekst. U izrazu se koristi na funkcija IIf rukovanja vrednosti "null" koji mogu biti polje za sortiranje.

 1. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz Expr1: IIf ([Fieldname] Is Null, 0, Val([Fieldname])) u redu polje u prvoj koloni.

  Funkcija IIf proverava da li se radi o polju bez vrednosti i u tom slučaju tretira njegovu vrednost kao 0. Ako polje nije bez vrednosti, funkcija IIf će pozvati funkciju Val kako bi se dobio numerički ekvivalent.

 3. U ćeliji Sortiranje izaberite stavku Rastući redosled ili Opadajući redosled.

  Ukoliko sortirate po rastućem redosledu, zapis sa najnižom vrednošću prikazuje se na vrhu, a zapis sa najvišom vrednošću na dnu. Situacija će biti obrnuta ako sortirate po opadajućem redosledu.

 4. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Ukoliko prethodna procedura ne odgovara vašim potrebama, postoji još jedan način kojim se može izbeći menjanje strukture tabele. On se zasniva na „dopunjenim“ vrednostima koje sadrže manje cifara koje počinju nulama. Na primer, promenićete vrednosti 11, 2, 2000 i 3 u vrednosti 0011, 0002, 2000 i 0003 pre primene sortiranja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×