Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Biće trenutaka kada želite da sortirate podatke u programu Access samo na osnovu deo vrednosti datuma za mesec i Zanemari dan i godinu. Ili, možda ćete želeti da sortirate zapise na osnovu prvih nekoliko znakova u polju za tekst. Ova tema pokazuje vam kako da izvršite ove pretrage kreiranjem jednostavnih izraza.

U ovom članku

Sortiranje na osnovu delimičnih vrednosti datuma

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti

Sortiranje na osnovu delimičnih vrednosti datuma

Kada sortirate podatke koristeći jedan od komande za Sortiranje , kompletna vrednost datuma – dan, meseci i godina – se koristi za određivanje položaja svaki zapis. Ali pretpostavimo da želite da sortirate rođendane samo po mesecima u kojima se pojavljuju i zanemarivanje dan i godinu deo vrednosti.

Sortiranje po deo vrednosti datuma zahteva pisanje izraza. Možete da sortirate podatke u tabeli ili u rezultatima upita – ali prvo morate da budete u prikazu lista sa podacima. Izraz se piše u oblasti upita kartice " Filter ". Izraz koji kreirate izdvaja samo podatke koje želite i zatim koristi kao osnovu za sortiranje.

Prikazivanje kartice "Filter"

 1. Prebacivanje na tabelu ili upit u prikazu lista sa podacima.

  Ako radite sa upitom, pokrenite upit da biste prikazali rezultate u prikazu lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

  Access prikazuje novu karticu objekta sa filterom u imenu.

Kreiranje izraza

 1. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u redu polje u prvoj koloni. Na primer, da biste sortirali po mesecu bez obzira na to u godini, otkucajte izraz Expr1: DatePart u redu polje u prvoj koloni.

 3. Da biste sortirali podatke po danima u okviru svakog meseca, otkucajte Expr2: DatePart u redu polje u drugoj koloni.

  Funkcija " DatePart " u prvoj koloni sortira zapise po mesecu, a funkcija " DatePart " u drugoj koloni sortira zapise po danima u okviru svakog meseca.

 4. U redu Sortiranje , izaberite stavku rastući redosled ili Opadajući redosled za svakog izraze.

  Sortirali po rastućem redosledu u prvoj koloni prikazuje se januar na vrhu i decembar na dnu. Sortirali po rastućem redosledu u drugoj koloni prikazuje broj 1 na vrhu i 31 na dnu. Opadajući redosled sortiranja obrnuta.

 5. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Vrh stranice

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti je veoma slično sortiranju na osnovu delimičnih vrednosti datuma. Potrebno je da napišete izraz u prozoru "napredni Filter/sortiranje" da biste izdvojili znakove koji predstavljaju osnova za sortiranje.

Potrebno je da je polje "grad" sadrži vrednosti kao što su Severni Sijetla, Južne Sijetla, North Tacomaili Južne Takomi. Pretpostavimo da želite da zanemarite prvu reč i Sortiranje zapisa na drugu reč sami.

 1. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u redu polje u prvoj koloni. Na primer, otkucajte = Mid ([grad], 7) da zanemarite prvih šest znakova u polju "grad".

  Na funkcija Mid vraća podnisku koje se nalaze u navedenoj nisci ili polju. U ovom slučaju, za svaki zapis, funkcija vraća vrednost, počevši od sedme znaka (to jest, iza razmaka) u polju "grad".

 3. U ćeliji Sortiranje izaberite stavku rastući redosled ili Opadajući redosled.

 4. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje & Filter , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×