Sortiranje podataka u izvedenoj tabeli ili na izvedenom grafikonu

Sortiranje podataka po abecednom redosledu ili od najvećih vrednosti ka najmanjim (ili obrnuto) korisno je kada imate velike količine podataka u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu. Sortiranje vam omogućava da organizujete podatke tako da lakše pronalazite stavke koje želite da analizirate.

Važno: Kada sortirate podatke, imajte na umu sledeće:

 • Redosledi sortiranja razlikuju se u zavisnosti od postavke lokalnog standarda. Uverite se da na računaru imate odgovarajuću postavku lokalnog standarda u regionalnim postavkama ili regionalnim i jezičkim opcijama na kontrolnoj tabli. Informacije o promeni postavke lokalnog standarda potražite u sistemu pomoći za Windows.

 • Podaci koji imaju razmake na početku utiču na rezultate sortiranja. Da biste dobili optimalne rezultate, uklonite sve razmake na početku pre sortiranja podataka.

 • Nije moguće sortirate stavke teksta koje razlikuju mala i velika slova.

 • Nije moguće sortirati podatke po određenom formatu, kao što je boja ćelije ili fonta ili po indikatorima uslovnog oblikovanja, kao što su skupovi ikona.

U izvedenoj tabeli kliknite na strelicu pored ćelija Oznake redova ili Oznake kolona da biste sortirali.

 1. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama redova ili Oznake kolona i zatim kliknite na željenu opciju sortiranja.

Filter za oznake redova

 1. Da biste sortirali podatke po rastućem ili opadajućem redosledu kliknite na dugme Sortiraj od A do Ž ili Sortiraj od Ž do A.

Dugmad za sortiranje

Stavke teksta biće sačuvane po abecednom redosledu, brojevi će biti sortirani od najmanjeg ka najvećem (ili obrnuto) a datumi ili vremena biće sortirani od najstarijih ka najnovijim (ili obrnuto).

Sortiranje po koloni koja nema dugme sa strelicom

Možete da sortirate po individualnim vrednostima ili međuvrednostima tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ćeliju, izabrati stavku Sortiranje i odabrati metod za sortiranje. Redosled sortiranja primenjuje se na sve ćelije na istom nivou u koloni koja sadrži ćeliju.

U dolenavedenom primeru podaci u okviru nivoa kategorije (kaciga, putna torba) sortirani su abecednim redosledom, od A do Ž.

Podrazumevano sortiranje po oznakama redova

Da biste videli sveukupne vrednosti za proizvode sortirane od najvećih do najmanjih, odaberite bilo koji broj u koloni Sveukupna vrednost i sortirajte po njemu.

Sortiranje od najveće do najmanje vrednosti po vrednostima kolone „Sveukupna vrednost“

Savet:  Da biste brzo pronašli ono što vam treba, možete da grupišete, filtrirate ili primenite uslovno oblikovanje na izvedenu tabelu ili izvedeni grafikon.

Postavljenje prilagođenih opcija sortiranja

Da biste sortirali određene stavke ručno ili promenili redosled sortiranja, možete postaviti svoje opcije sortiranja.

 1. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznake redova ili Oznake kolona i zatim izaberite stavku Još opcija sortiranja.

Filter za oznake redova

 1. U dijalogu Sortiranje izaberite željeni tip sortiranja:

Dijalog „Sortiranje“

 • Izaberite opciju Ručno da biste prerasporedili stavke tako što ćete ih prevući.

  Stavke koje su prikazane u oblasti „Vrednosti“ liste polja izvedene tabele ne možete da prevlačite.

 • Izaberite stavku Rastući redosled (A do Ž) po ili Opadajući redosled (A do Ž) po i zatim odaberite polje koje želite da sortirate.

 • Da biste dobili dodatne opcije, izaberite stavku Još opcija i zatim izaberite željenu opciju u dijalogu Još opcija sortiranja :

  Dijalog „Još opcija sortiranja“

  • U okviru Automatski sortiraj potvrdite ili opozovite izbor u polju Sortiraj automatski svaki put kada se izveštaj ažurira da biste dozvolili ili zaustavili automatsko sortiranje svaki put kada se podaci izvedene tabele sortiraju.

  • U okviru Redosled sortiranja prvog ključa izaberite prilagođeni redosled koji želite da koristite. Ova opcija je dostupna samo kada je opozvan izbor u polju Sortiraj automatski svaki put kada se izveštaj ažurira u okviru Automatski sortiraj.

   Excel sadrži prilagođene liste dana u nedelji i meseca u godini ali možete da napravite i sopstvenu prilagođenu listu za sortiranje.

   Napomena: Redosled sortiranje prilagođene liste ne zadržava se kada ažurirate (osvežite) podatke u izvedenoj tabeli.

  • U okviru Sortiraj po izaberite stavku Ukupni zbir ili Vrednosti u izabranim kolonama da biste izvršili sortiranje po ovim vrednostima. Ova opcija nije dostupna kada postavite sortiranje na opciju Ručno.

   Savet: Izaberite stavku Redosled izvora podataka da biste vratili stavke u originalni raspored. Ova opcija je dostupna samo za izvorne podatke analitičke obrade podataka na mreži (OLAP).

Evo kako da sortirate podatke u redovima ili kolonama na brz način:

 1. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama redova ili Oznakama kolona, a zatim kliknite na željenu opciju sortiranja.

Filter za oznake redova

Ako kliknete na strelicu Oznaka kolona, prvo odaberite polje koje želite da sortirate, a zatim željenu opciju za sortiranje.

 1. Da biste sortirali podatke po rastućem ili opadajućem redosledu izaberite stavku Sortiraj po rastućem redosledu ili Sortiraj po opadajućem redosledu.

Opcija za sortiranje po rastućem i opadajućem redosledu

Stavke teksta biće sačuvane po abecednom redosledu, brojevi će biti sortirani od najmanjeg ka najvećem (ili obrnuto) a datumi ili vremena biće sortirani od najstarijih ka najnovijim (ili obrnuto).

Sortiraj po određenoj vrednosti

 1. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama reda i izaberite stavku Sortiraj po vrednosti.

Filter za oznake redova

Ako kliknete na strelicu Oznaka kolona, prvo odaberite polje koje želite da sortirate, a zatim željenu opciju za sortiranje.

 1. U polju Sortiraj po vrednosti, u okviru Izaberi vrednost izaberite vrednost po kojoj ćete sortirati.

Polje „Sortiraj po vrednosti“

 1. U okviru Opcije za sortiranje izaberite željeni redosled sortiranja.

Takođe pogledajte

Pravljenje izvedene tabele radi analize podataka radnog lista

Pravljenje izvedene tabele radi analize spoljnih podataka

Pravljenje izvedene tabele radi analize podataka iz više tabela

Filtriranje podataka u izvedenoj tabeli

Grupisanje ili razgrupisavanje podataka u izveštaju izvedene tabele

Primena uslovnog oblikovanja u izvedenoj tabeli

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×