Sortiranje podataka u izvedenoj tabeli ili na izvedenom grafikonu

Sortiranje podataka je korisno kada imate velike količine podataka u izvedenoj tabeli ili izvedenom grafikonu. Možete da sortirate po abecednom redosledu, od najviše ka najnižoj vrednosti ili od najniže ka najvišoj vrednosti. Sortiranje predstavlja jedan od načina da organizujete podatke kako biste lakše pronašli određene stavke za koje je potrebno više nadzora.

Važno: Evo nekoliko stvari koje treba zapamtiti o sortiranju podataka:

 • Redosledi sortiranja se razlikuju u zavisnosti od postavke lokalnog standarda. Uverite se da na računaru imate odgovarajuću postavku lokalnog standarda u regionalnim postavkama ili regionalnim i jezičkim opcijama na kontrolnoj tabli. Informacije o promeni postavke lokalnog standarda potražite u sistemu pomoći za Windows.

 • Podaci koji imaju razmake na početku utiču na rezultate sortiranja. Da biste dobili optimalne rezultate, uklonite sve razmake na početku pre sortiranja podataka.

 • Nije moguće sortirate stavke teksta koje razlikuju mala i velika slova.

 • Nije moguće sortirati podatke po određenom formatu, na primer, po boji ćelije ili fonta. Nije moguće sortirati ni po indikatorima uslovnog oblikovanja, kao što su skupovi ikona.

U odeljcima u nastavku saznajte kako da sortirate izvedenu tabelu ili izvedeni grafikon u programu Excel za računare i aplikaciji Excel Online.

Pratite ove korake da biste sortirali u programu Excel za računare:

 1. U izvedenoj tabeli kliknite na strelicu pored ćelija Oznake redova i Oznake kolona.

 2. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 3. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama redova ili Oznake kolona i zatim kliknite na željenu opciju sortiranja.

  Filter za oznake redova

 4. Da biste sortirali podatke po rastućem ili opadajućem redosledu kliknite na dugme Sortiraj od A do Ž ili Sortiraj od Ž do A.

  Dugmad za sortiranje

Stavke teksta će se sortirati po abecednom redosledu, brojevi će biti sortirani od najmanjeg ka najvećem (ili obrnuto), a datumi ili vremena biće sortirani od najstarijih ka najnovijim (ili obrnuto).

Sortiranje po koloni koja nema dugme sa strelicom

Možete da sortirate po pojedinačnim vrednostima ili međuvrednostima tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na ćeliju, odabrati stavku Sortiranje, a zatim odabrati metod sortiranja. Redosled sortiranja se primenjuje na sve ćelije na istom nivou u koloni koja sadrži ćeliju.

U dolenavedenom primeru, podaci u okviru nivoa kategorije (kaciga, putna torba) sortirani su abecednim redosledom, od A do Ž.

Podrazumevano sortiranje po oznakama redova

Da biste videli sortiranje sveukupnih vrednosti za proizvode – od najvećih do najmanjih – odaberite bilo koji broj u koloni Sveukupno i sortirajte po njemu.

Sortiranje od najveće do najmanje vrednosti po vrednostima kolone „Sveukupna vrednost“

Savet:  Da biste brzo pronašli ono što vam treba, možete da grupišete, filtrirate ili primenite uslovno oblikovanje na izvedenu tabelu ili izvedeni grafikon.

Postavljenje prilagođenih opcija sortiranja

Da biste sortirali određene stavke ručno ili promenili redosled sortiranja, možete postaviti svoje opcije sortiranja:

 1. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznake redova ili Oznake kolona i zatim izaberite stavku Još opcija sortiranja.

  Filter za oznake redova

 3. U dijalogu Sortiranje izaberite željeni tip sortiranja:

  Dijalog „Sortiranje“

 • Izaberite opciju Ručno da biste prerasporedili stavke tako što ćete ih prevući.

 • Stavke koje su prikazane u oblasti „Vrednosti“ liste polja izvedene tabele ne možete da prevlačite.

 • Izaberite stavku Rastući redosled (A do Ž) po ili Opadajući redosled (A do Ž) po i zatim odaberite polje koje želite da sortirate.

 • Da biste dobili dodatne opcije, izaberite stavku Još opcija i zatim izaberite željenu opciju u dijalogu Još opcija sortiranja :

  Dijalog „Još opcija sortiranja“

 • U okviru Automatsko sortiranje potvrdite ili opozovite izbor u polju Sortiraj automatski svaki put kada se izveštaj ažurira – da biste dozvolili ili zaustavili automatsko sortiranje svaki put kada se podaci izvedene tabele ažuriraju.

 • U okviru Redosled sortiranja prvog ključa odaberite prilagođeni redosled koji želite da koristite. Ova opcija je dostupna samo kada je opozvan izbor u polju Sortiraj automatski svaki put kada se izveštaj ažurira.

  Excel sadrži prilagođene liste dana u nedelji i meseca u godini ali možete da napravite i sopstvenu prilagođenu listu za sortiranje.

  Napomena: Redosled sortiranje prilagođene liste ne zadržava se kada ažurirate (osvežite) podatke u izvedenoj tabeli.

 • U okviru Sortiraj po izaberite stavku Sveukupno ili Vrednosti u izabranim kolonama da biste izvršili sortiranje po ovim vrednostima. Ova opcija nije dostupna kada postavite sortiranje na opciju Ručno.

  Savet: Izaberite stavku Redosled izvora podataka da biste vratili stavke u originalni raspored. Ova opcija je dostupna samo za izvorne podatke analitičke obrade podataka na mreži (OLAP).

Evo kako da sortirate podatke u redovima ili kolonama na brz način:

 1. Kliknite na polje u redu ili koloni koje želite da sortirate.

 2. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama redova ili Oznake kolona i zatim kliknite na željenu opciju sortiranja.

  Filter za oznake redova

  Ako kliknete na strelicu Oznake kolona, prvo odaberite polje koje želite da sortirate, a zatim željenu opciju sortiranja.

 3. Da biste sortirali podatke po rastućem ili opadajućem redosledu izaberite stavku Sortiraj po rastućem redosledu ili Sortiraj po opadajućem redosledu.

  Opcija za sortiranje po rastućem i opadajućem redosledu

Stavke teksta će se sortirati po abecednom redosledu, brojevi će biti sortirani od najmanjeg ka najvećem (ili obrnuto), a datumi ili vremena biće sortirani od najstarijih ka najnovijim (ili obrnuto).

Sortiraj po određenoj vrednosti

Sledite ove korake:

 1. Kliknite na strelicu Strelica padajućeg menija „Filter“ na Oznakama reda i izaberite stavku Sortiraj po vrednosti.

  Filter za oznake redova

  Ako kliknete na strelicu Oznaka kolona, prvo odaberite polje koje želite da sortirate, a zatim željenu opciju sortiranja.

 2. U polju Sortiraj po vrednosti, u okviru Izaberite vrednost odaberite vrednost po kojoj ćete sortirati.

  Polje „Sortiraj po vrednosti“

 3. U okviru Opcije sortiranja izaberite željeni redosled sortiranja.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×