Snimanje i reprodukcija sastanaka u programu Lync Online

Ako je vaša organizacija omogućila snimanje, možete snimati razgovore ili sastanke softvera za komunikaciju Microsoft Lync Online. Pomoću snimanja možete uhvatiti zvuk, video, razmenu trenutnih poruka (IM), deljenje aplikacija, Microsoft PowerPoint prezentacije, belu tablu i delove sa anketiranjem u Lync Online sesiji i reprodukovati ih baš onakve kakvi su bili tokom Lync razgovora ili sastanka.

Snimak takođe možete učiniti dostupnim drugim osobama tako što ćete sačuvati sve delove Lync snimka u Windows Media formatu. Ova opcija objedinjuje sav snimljeni sadržaj koji želite da delite u jednom Windows Media video zapisu. Ovaj video zapis se podrazumevano čuva na vašem računaru, ali ga možete deliti sa drugim osobama tako što ćete ga sačuvati na mrežnoj lokaciji ili u Microsoft SharePoint Server 2010 biblioteci resursa.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Određivanje šta treba uključiti u snimak

Snimanje razgovora ili sastanka

Pogledajte ko snima razgovor ili sastanak

Zaustavljanje snimanja i čuvanje snimka

Reprodukcija snimka

Kreiranje verzije snimka koju možete deliti sa drugim osobama

Određivanje šta treba uključiti u snimak

Tokom Lync razgovora ili sastanka, ali pre nego što počnete sa snimanjem, možete izabrati tip sadržaja koji želite da uključite u snimak. Možete postaviti ove opcije dok je Lync razgovor ili sastanak u toku tako što ćete u prozoru sastanka ili razgovora otvoriti Opcije snimka. Promene koje unesete primenjuju se na trenutni razgovor ili sastanak. Za naredne razgovore ili sastanke, opcije se vraćaju na podrazumevane postavke.

Napomena:  Ako planirate da kreirate Windows Media verziju snimka koja može da se objavi, imajte u vidu da, ako je određeni sadržaj u originalnoj Lync sesiji bio veoma velik (na primer, velika bela tabla, dugačka sesija razmene trenutnih poruka ili deljenje dva monitora), sadržaj će možda biti manje čitljiv u gotovom video zapisu. Pored toga, poruke mastilom u delu snimka sa razmenom trenutnih poruka obično se skraćuju zbog ograničene širine u gotovom video zapisu.

 1. U prozoru sastanka ili razgovora, na traci sa menijima kliknite na Postavke. (Ako meni Postavke nije vidljiv, kliknite na dugme Još opcija, a zatim kliknite naPrikaži traku sa menijima.)

 2. Kliknite na Opcije snimka.

 3. U dijalogu Lync – opcije snimka potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored tipova sadržaja koje želite da uključite u trenutni Lync snimak. Ako tip sadržaja nije dostupan, vaša organizacija možda ne dozvoljava snimanje tog sadržaja.

 1. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Snimanje razgovora ili sastanka

Kad ste u jedan-na-jedan Lync razgovoru, možete početi sa snimanjem ako organizacija svakog učesnika dozvoljava snimanje. Imajte u vidu da ne možete snimati razgovor sa osobom koja koristi običan telefon. Kad ste na Lync sastanku, možete početi sa snimanjem ako ste izlagač i ako osoba koja je isplanirala ili započela sastanak to dozvoljava.

 1. Da biste počeli sa snimanjem, u prozoru sastanka ili razgovora uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Još opcija i potom kliknite na Započni snimanje.

  • Na traci sa menijima kliknite na Radnje i potom kliknite na Započni snimanje. (Ako meni Radnje nije vidljiv, kliknite na dugme Još opcija, a zatim kliknite na Prikaži traku sa menijima.)

 2. Dok je snimanje u toku, možete koristiti kontrole na dnu prozora da biste pauzirali, nastavili ili zaustavili snimanje.

Vrh stranice

Pogledajte ko snima razgovor ili sastanak

Dok je snimanje u toku, poruka Vi snimate, Druge osobe snimaju ili Vi i druge osobe snimate pojavljuje se na dnu prozora sastanka ili razgovora. Ako druge osobe snimaju, možete da postavite pokazivač na poruku da biste videli ko je započeo snimanje.

Vrh stranice

Zaustavljanje snimanja i čuvanje snimka

Kada zaustavite snimanje, Lync automatski čuva snimak. Snimci se podrazumevano čuvaju na računaru u fascikli C:\Users\<vaše korisničko ime>\Lync Recordings. Lync vam takođe pruža opciju kreiranja Windows Media verzije snimka koju možete da objavite drugim osobama tako što ćete je sačuvati na mrežnoj lokaciji. Ako imate SharePoint Server 2010 ili SharePoint Online i odgovarajuća prava, možete sačuvati snimak u Microsoft SharePoint biblioteci resursa.

Napomena:  Ako planirate da kreirate Windows Media verziju snimka koja može da se objavi, imajte u vidu da, ako je određeni sadržaj u originalnoj Lync sesiji veoma velik (na primer, velika bela tabla, dugačka sesija razmene trenutnih poruka ili deljenje dva monitora), sadržaj će možda biti manje čitljiv u gotovom video zapisu. Pored toga, poruke mastilom u delu snimka sa razmenom trenutnih poruka obično se skraćuju zbog ograničene širine u gotovom video zapisu.

 1. U prozoru sastanka ili razgovora uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Još opcija i potom kliknite na Zaustavi snimanje.

  • Na traci sa menijima kliknite na Radnje i potom kliknite na Zaustavi snimanje. (Ako meni Radnje nije vidljiv, kliknite na dugme Još opcija, a zatim kliknite na Prikaži traku sa menijima.)

  • Koristite dugme Zaustavi snimanje na dnu prozora razgovora ili sastanka.

 2. Pojavljuje se dijalog Zaustavi snimanje. Da biste promenili ime snimka, u okviru Naslov snimka otkucajte novo ime.

 3. Da biste kreirali Windows Media verziju snimka, u okviru Objavljivanje potvrdite izbor u polju za potvrdu pored Takođe kreirajte verziju koju možete objaviti ostalima (.wmv).

 4. Da biste izabrali tip sadržaja koji želite da uključite u objavljeni video zapis, izaberite stavku Opcije. U okviru Sadržaj u video zapisu potvrdite izbor u poljima za potvrdu pored tipa sadržaja koji želite da uključite. (Ako tip sadržaja nije dostupan, nije bio prvobitno uključen u Lync sesiju.) Nakon toga kliknite na dugme U redu.

 5. Da biste promenili lokaciju Windows Media verzije snimka, u okviru Sačuvaj u uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na Pregledaj i pomerite se do fascikle u kojoj želite da sačuvate video zapis.

  • U okvir za tekst nalepite Veb adresu, na primer URL adresu SharePoint Server 2010 biblioteke resursa.

Napomena:  Ako imate problema pri otpremanju datoteke na SharePoint Server 2010, zatražite od SharePoint administratora da poveća podrazumevane maksimalne veličine za otpremanje (podrazumevano 50 MB) i postavku vremenskog ograničenja otpremanja..

 1. Kliknite na dugme U redu.

Napomena:  Da biste direktno otišli na upravljač snimcima programa Microsoft Lync kako biste upravljali snimkom ili ga reprodukovali, kliknite na Upravljaj snimcima.

Vrh stranice

Reprodukcija snimka

Možete reprodukovati snimke koje ste napravili tako što ćete otvoriti upravljač snimcima programa Lync. Snimci se otvaraju u Microsoft Lync programu za reprodukciju snimaka i mogu biti pregledani odatle.

 1. Otvorite upravljač snimcima tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

 2. Kliknite na dugme Još opcija i potom kliknite na Upravljaj snimcima.

  • Kliknite na dugme Start, kliknite na Svi programi, kliknite na Microsoft Lync, a zatim kliknite na Upravljač snimcima programa Microsoft Lync.

  • Na traci sa menijima programa Lync kliknite na Radnje i potom kliknite na Menadžer snimanja. (Ako meni Radnje nije vidljiv, kliknite na dugme Još opcija, a zatim kliknite na Prikaži traku sa menijima.)

 3. U upravljaču snimcima kliknite na snimak i potom kliknite na Reprodukuj.

Ako je neka druga osoba objavila Windows Media verziju snimka i smestila je na mrežnu lokaciju ili SharePoint lokaciju, možete otvoriti snimak da biste ga reprodukovali u programu Windows Media Player. Za najbolje performanse preporučuje se da sačuvate Windows Media snimak na računar i reprodukujete ga odatle.

Vrh stranice

Kreiranje verzije snimka koju možete deliti sa drugim osobama

Snimak takođe možete učiniti dostupnim drugim osobama tako što ćete sačuvati sve delove Lync snimka u Windows Media formatu datoteke i objaviti Windows Media video snimak na mrežnoj lokaciji ili u SharePoint Server 2010 biblioteci resursa. Postoje dva načina za kreiranje Windows Media verzije snimka: možete je automatski kreirati kada zaustavite snimanje i sačuvate snimak (za detalje pogledajte „Zaustavljanje snimanja i čuvanje snimka,” ranije u ovom temi) ili je možete kasnije kreirati u upravljaču snimcima (za detalje pogledajte Upravljanje snimcima u upravljaču snimcima programa Lync.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×