Smernice za organizovanje i oblikovanje podataka na radnom listu

Microsoft Office Excel ima veliki broj funkcija koje olakšavaju upravljanje i analiziranje podataka. Da biste potpuno iskoristili ove funkcije, važno je da organizujete i oblikujete podatke u radni list u skladu sa sledećim uputstvima.

U ovom članku

Smernice organizacije podataka

Smernice za oblikovanje podataka

Smernice organizacije podataka

Stavite slične stavke u istu kolonu    Dizajnirajte podatke tako da svi redovi imaju slične stavke u istoj koloni.

Razdvajanje opsega podataka    Ostavite najmanje jednu praznu kolonu i jedan prazan red između srodnih opsega podataka i drugih podataka na radnom listu. Excel može da lakše otkrije i izabere opseg prilikom sortiranja, filtriranja ili umetanja automatskih međuvrednosti.

Pozicioniranje kritičnih podataka iznad ili ispod opsega    Izbegavajte stavljanje kritičnih podataka nalevo ili nadesno u opsegu zato što su podaci možda sakriveni kada filtrirate opseg.

Izbegavajte prazne redove i kolone u opsegu    Izbegavajte stavljanje praznih redova i kolona u opseg podataka. Uradite ovo da biste se uverili da Excel može lakše da otkrije i izabere povezani opseg podataka.

Prikaz svih redova i kolona u opsegu    Uverite se da su svi skriveni redovi ili kolone prikazani pre nego što promenite opseg podataka. Kada se redovi i kolone u opsegu ne prikažu, podaci se mogu nenamerno izbrisati. Više informacija potražite u članku skrivanje ili prikaz redova i kolona.

Vrh stranice

Smernice za oblikovanje podataka

Korišćenje nalepnica sa kolonama za identifikovanje podataka    Kreirajte oznake kolona u prvom red opsega podataka tako što ćete primeniti drugačiji format na podatke. Excel može da koristi ove nalepnice za kreiranje izveštaja i za pronalaženje i organizovanje podataka. Koristite font, poravnavanje, oblikovanje, šaru, ivicu ili stil velikog slova za oznake kolona koje se razlikuju od formata koji dodeljujete podacima u opsegu. Oblikujte ćelije kao tekst pre nego što otkucate oznake kolona. Više informacija potražite u članku načini za oblikovanje radnog lista.

Korišćenje ivica ćelije za razlikovanje podataka    Kada želite da razdvojite oznake iz podataka, koristite ivice ćelija – ne prazne redove ili isprekidane linije – da biste umetnuli linije ispod nalepnica. Više informacija potražite u članku Primenjivanje ili uklanjanje ivica ćelije na radnom listu.

Izbegavajte razmake na početku ili kraju da biste izbegli greške    Izbegavajte Umetanje razmaka na početku ili na kraju ćelije da biste uvukli podatke. Ovi dodatni razmaci mogu da utiču na sortiranje, pretraživanje i format koji se primeni na ćeliju. Umesto da kucate razmake da biste uvukli podatke, možete da koristite komandu " Povećaj uvlačenje " unutar ćelije. Više informacija potražite u članku Premeštanje podataka u ćeliji.

Proširivanje formata i formula podataka    Kada dodate nove redove podataka na kraj opsega podataka, Excel proširuje konzistentna oblikovanja i formule. Tri od pet prethodnih ćelija moraju da koriste isti format za produženu verziju. Sve prethodne formule moraju da budu dosledne za produženu formulu. Više informacija potražite u članku automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista.

Korišćenje Excel formata tabele za rad sa srodnim podacima    Možete da pretvorite susedne opseg ćelija na radnom listu u Excel tabelu. Podatke koje definiše tabela može da se manipuliљe nezavisno od podataka izvan tabele, a možete i da koristite određene funkcije tabele da biste brzo sortirali, filtrirali, ukupan broj ili izračunali podatke u tabeli. Funkciju tabele možete da koristite i za uporedne skupove srodnih podataka tako što ćete organizovati podatke u više tabela na jednom radnom listu. Više informacija potražite u članku Pregled Excel tabela.

Vrh stranice

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×