Slanje trenutne poruke

Lync razmena trenutnih poruka je efikasan način momentalnog povezivanja sa kontaktima u realnom vremenu. Budući da su manje formalne od e-poruka, a brže od telefonskih poziva, trenutne poruke malo šta može da nadmaši po brzini i jednostavnosti upotrebe. Trenutnu poruku možete da pošaljete sa bilo kog mesta u programu Lync na kom vidite kontakt. Samo proverite da li je vertikalna traka sa leve strane slike osobe zelena ili potražite oznaku „dostupan“ na listi kontakta kako biste bili sigurni da osoba može da dobije poruku.

Da bi razmena trenutnih poruka bila izražajnija, možete da nalepite datoteke i slike direktno u nju, da promenite detalje fonta (tip, boju, naglašavanje, veličinu), označite poruku kao veoma važnu i dodate emotikone. Pored toga, razgovor putem razmene trenutnih poruka možete da započnete i sa više osoba odjednom. Evo kako se to radi.

Pokretanje razmene trenutnih poruka

 1. Pronađite osobu kojoj želite da pošaljete trenutnu poruku, pomoću pretrage, na listi kontakata, ili na bilo kom drugom mestu u programu Lync na kom se kontakt pojavljuje. Zatim uradite nešto od sledećeg:

 2. Zadržite pokazivač iznad slike osobe na listi kontakata i kliknite na dugme Trenutna poruka na traci „Brzi Lync“.
  Snimak ekrana menija „Brzi Lync“ sa pokazivačem zaustavljenim na slici kontakta

 3. Kliknite dvaput bilo gde na spisku kontakta te osobe.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na njihov spisak i izaberite stavku Pošalji trenutnu poruku.

 5. Otkucajte poruku na dnu prozora razgovora.

 6. (Opcionalno) Da biste dodali specijalni sadržaj ili prilagodili izgled poruke, možete da:

  • Pošaljete datoteku ili sliku na sledeći način:

   • Prevucite i otpustite datoteku ili sliku sa računara u prozor poruke ili oblast za unos teksta.

   • Kopirajte i nalepite datoteku ili sliku iz bilo kog Office programa u prozor poruke ili oblast za unos teksta.

   • Pritisnite taster PrtScn na tastaturi da biste sliku snimili direktno sa ekrana, a zatim je nalepite u prozor poruke ili oblast za unos teksta.

    Napomena: Poslata poruka će sadržati mali prikaz datoteke ili slike. Da bi otvorio datoteku ili video sliku u punoj veličini, primalac treba da klikne na dugme Sačuvaj ili Otvori, čime prenosi datoteku na svoj računar. Imajte na umu i da se ugrađene slike pojavljuju samo u razmeni trenutnih poruka jedan-na-jedan, a ne u grupnim razgovorima.

    Snimak ekrana ugrađenih slika

  • Promenite font za bilo koji deo poruke tako što ćete istaknuti tekst klikom na ikonu „Font“ Snimak ekrana ikone „Promeni font“ u polju teksta trenutne poruke i izborom boje, veličine, i/ili fonta koji želite da koristite.

  • Dodajte emotikon tako što ćete kliknuti na ikonu „Emotikon“ Snimak ekrana izabrane ikone emotikona iz polja za tekst u trenutnoj poruci i izabrati emotikon koji želite da dodate.

  • Označite poruke kao veoma važne tako što ćete kliknuti na ikonu „Važnost“ Snimak ekrana ikone za označavanje velike važnosti iz polja za tekst u trenutnoj poruci .

 7. Pritisnite taster Enter na tastaturi da biste poslali poruku. Svi koji koriste najnoviju verziju programa Lync pored svake trenutne poruke videće sliku osobe koja ju je poslala. Ovo važi za razgovore jedan-na-jedan i za konferencije.

  Napomena: Ako imate dugačku trenutnu poruku, Lync je prelama na delove i pruža mogućnost da pročitate više ili manje teksta. To se naziva „Priča“ a čak možete i da joj zadate naslov. Samo otkucajte naslov priče u dostupan prostor i pošaljite trenutnu poruku.

Slanje trenutne poruke za nekoliko osoba odjednom

 • Ako se osobe kojima želite da pošaljete trenutnu poruku pojavljuju kao susedni kontakti na listi kontakata, pritisnite i držite taster Shift za svaku osobu na spisku. Zatim kliknite na ikonu Trenutna poruka koja se pojavljuje pored poslednjeg izabranog kontakta, otkucajte poruku na dnu prozora razgovora i pritisnite taster Enter.

 • Ako se osobe kojima želite da pošaljete trenutnu poruku pojavljuju na listi kao kontakti koji nisu susedni, pritisnite i držite taster Ctrl prilikom njihovog izbora. Zatim kliknite na ikonu Trenutna poruka otkucajte poruku na dnu prozora razgovora i pritisnite taster Enter. Trenutna poruka će biti poslata svim osobama koje ste izabrali.
  Snimak ekrana sa kontaktima i prikazom njihovih statusa i istaknutom ikonom „Trenutna poruka“

Slanje trenutne poruke grupi

 • Kliknite desnim tasterom miša na ime grupe na listi kontakata, izaberite stavku Pošalji trenutnu poruku, otkucajte poruku na dnu prozora razgovora a zatim pritisnite taster Enter. Trenutna poruka će biti poslata svim članovima grupe.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×