Skupi tekst

Word za Office 365, Word 2019, Word 2016, Word 2013, Word 2010

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Često možete da poboljšate izgled dokumenta zadržavanjem određene reči i pasuse zajedno na stranici ili preko prelome stranica. Takođe, možete da koristite da biste poboljšali čitljivost kompletna rastavljanje reči.

Word automatski prelomi tekst na razmak ili crticu na kraju reda. Da biste zadržali dve reči ili sa crticom word zajedno u jednom redu, možete da koristite prelomiti ili polusloženice umesto običan razmak ili crtica.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete se ne može prelomiti.

 2. Na kartici Umetanje u grupi Simboli izaberite stavku Simbol.

  Na kartici „Umetanje“ izaberite stavku „Simbol“.
 3. U polju koje se otvara, kliknite na dugme Još simbola.

  Okvir „Simbol“, izaberite „Više simbola“.
 4. U dijalogu simbol , na kartici Specijalne znakove , izaberite red Neprekidni razmak da biste ga markirali, a zatim kliknite na dugme Umetni.

  Na kartici „Specijalni znakovi“ kliknite na red „Razmak između reči na kome se ne može prelomiti red“ da biste ga markirali, a zatim izaberite stavku „Umetni“.
 5. Kliknite na dugme Zatvori.

  Savet: Takođe možete da koristite tastersku prečicu. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete se ne može prelomiti i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + razmaknica.

Ponekad ćete želeti sa crticom reči da ostanu zajedno u jednom redu, bez prekidanje preko linija.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete neprelomivu crticu.

 2. Na kartici Umetanje u grupi Simboli izaberite stavku Simbol.

  Na kartici „Umetanje“ izaberite stavku „Simbol“.
 3. U polju koje se otvara, kliknite na dugme Još simbola.

  Okvir „Simbol“, izaberite „Više simbola“.
 4. U dijalogu simbol , na kartici Specijalne znakove , kliknite na red Za polusloženice da biste ga markirali, a zatim kliknite na dugme Umetni.

  Na kartici „Specijalni znakovi“ kliknite na red „Neprelomiva crtica“ da biste ga markirali, a zatim izaberite stavku „Umetni“.
 5. Kliknite na dugme Zatvori.

  Savet: Takođe možete da koristite tastersku prečicu. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete neprelomivu crticu i pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + znak Minus.

Word automatski prelome pasusa na kraju stranice, tako da pasus koji pokreće na jednoj stranici nastavlja na sledećoj stranici. Da biste zadržali ceo pasus na istoj stranici, pratite ove korake.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na pasus koji želite da budu zajedno. U dijalogu koji se otvori, izaberite pasus.

  Kliknite na opciju „Pasus“.
 2. U dijalogu Pasus izaberite karticu Prelamanje redova i stranica.

 3. U odeljku numerisanje stranica , potvrdite izbor u polju za potvrdu Zadrži redove zajedno i kliknite na dugme u redu.

Ako dva uzastopna pasusa ili na subhead i pasusa tesno povezani, možda ćete želeti da biste ih zadržali na istoj stranici.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na pasus ili subhead koje želite da zadržite sa sadržajem koji sledi. U dijalogu koji se otvori, izaberite pasus.

  Kliknite na opciju „Pasus“.
 2. U dijalogu Pasus izaberite karticu Prelamanje redova i stranica.

 3. U odeljku numerisanje stranica , potvrdite izbor u polju za potvrdu Zadrži redove zajedno i kliknite na dugme u redu.

  Savet: Preporučuje se da ne dodate dodatni red preloma između pasusa jer Word tumači svaki red kao početak novog pasusa i prelome stranica možda neće ispravno doći. Ako želite razmaka između pasusa, koristite Razmak između pasusa kontrole. Više informacija potražite u članku Promena razmak između pasusa.

Ako pasusa ima prelom stranice u sredini tako da samo poslednji red se pojavljuje na vrhu sledeće stranice, ovaj sam red se zove „udovica”. Ako sa druge strane, ima pasusa prelom stranice u sredini tako da samo prvi red se pojavljuje na dnu stranice dok se ostatak pasusa se pojavljuje na sledećoj stranici, ovaj sam red koji se zove „siroče”.

Ako želite da biste izbegli udovica i siročići redova u dokumentu, sledite ove korake.

 1. Kliknite desnim tasterom miša na pasus u kojoj želite da biste izbegli pojavu udovica i siročića. U dijalogu koji se otvori, izaberite pasus.

 2. Izaberite karticu prelomi redova i stranica .

 3. U odeljku numerisanje stranicaKontrola udovica/siroče potvrdite izbor.

 4. Kliknite na dugme U redu.

Ako je reč previše vremena da se uklopi na kraju reda, Microsoft Office Word 2007 premešta reč na početku na sledeći red umesto podeli. Međutim, možete da koristite funkciju rastavljanje reči da biste automatski ili ručno rastavljanje reči na umetnuli opcionalnu ili neprelomivu crticu i podesite najveću moguću količinu prostora između reči i desne margine bez dođe do rastavljanja reči.

Pomoću automatskog rastavljanja reči, Office Word 2007 automatski umeće crtice kojima su neophodne. Ako kasnije uredite dokument i promenite prelome, Office Word 2007 će ponovo rastavljanje reči u dokument.

 1. Uverite se da tekst nije izabran.

 2. Na kartici Raspored na stranici , u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Rastavljanje reči, a zatim kliknite na dugme Automatsko.

  Slika trake u programu Word

Opcionalna crtica je crtica koja se koristi da biste kontrolisali gde se reč ili frazu prelama ako pada na kraju reda. Na primer, možete da navedete da se reč „nemogućnost” prelomi i kao „štampanje” umesto „nemoguć od”. Kada umetnete opcionalna crtica u word koja nije na kraju reda, crtica će biti vidljiva samo ako uključite Prikaži/sakrij.

 1. Na kartici Početak, u grupi Pasus kliknite na dugme Prikaži/sakrij.

  Slika glavne trake programa Word

 2. Kliknite na reč koju želite da umetnete opcionalna crtica.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + crtica.

Da biste automatski rastavljanje reči u delu dokumenta, uradite sledeće:

 1. Izaberite tekst koji želite da rastavljanje reči.

 2. Na kartici Raspored na stranici , u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Rastavljanje reči, a zatim kliknite na dugme Automatsko.

  Slika trake u programu Word

Kada ručno rastavljanje, Office Word 2007 traži tekst za rastavljanje reči. Kada naznačite gde želite da rastavljanje reči na tekst, Word umeće opcionalna crtica. Ako kasnije uredite dokument i promenite prelome, Office Word 2007 prikazuje i štampa samo opcionalna crtica koji i dalje nalaze na kraju reda. Word ne ponovo crticu dokument.

 1. Izaberite tekst koji želite da rastavljanje reči.

 2. Na kartici Raspored na stranici , u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Rastavljanje reči, a zatim izaberite stavku ručno.

 3. Ako Office Word utvrđuje reč ili frazu u rastavljanje reči, uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste umetnuli opcionalna crtica na lokaciji koja predlaže program Office Word, kliknite na dugme da.

  • Da biste umetnuli opcionalna crtica u drugom delu reč, Premeštanje mesta umetanja na tu lokaciju, a zatim kliknite na dugme da.

Neprelomive crtice sprečavaju sa crticom reči, brojeva ili fraze kada se nađu na kraju reda teksta. Na primer, možete da sprečite 555-0123 najnovije; Umesto toga, ceo stavka će se premestiti na početak sledećeg reda.

 1. Kliknite na mesto na koje želite da umetnete neprelomivu crticu.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + crtica.

Zone rastavljanja reči je najveću moguću količinu prostora Office Word 2007 dozvoljava između reči i desne margine bez dođe do rastavljanja reči. Možete da promenite zone rastavljanja reči da biste povećali po širini i uži. Da biste smanjili broj crtica, smanjite zonu širok. Da biste smanjili nazubljenost desne margine, Suzite zonu rastavljanja reči.

 1. Na kartici Raspored na stranici , u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Rastavljanje reči, a zatim izaberite stavku Opcije rastavljanje reči.

 2. U zoni rastavljanje reči, otkucajte željenu veličinu razmaka koju želite.

Možete da uklonite sve automatsko rastavljanje reči i svaku instancu ručno rastavljanje, kao što su opcionalni i Neprelomiva crtica.

 • Da biste uklonili automatsko rastavljanje reči na kartici Raspored na stranici , u grupi Podešavanje stranice , kliknite na dugme Rastavljanje reči, a zatim izaberite stavku nijedno.

Slika trake u programu Word

 1. Da biste uklonili ručno rastavljanje, na kartici Početak , u grupi Uređivanje , izaberite stavku Zameni.

 2. Ako ne vidite dugme Posebno, izaberite stavku Više.

 3. Kliknite na dugme specijalno, a zatim izaberite stavku Opcionalna crtica za uklanjanje ručnog crtice ili Neprelomiva crtica da biste uklonili neprelomive crtice.

 4. Ostavite polje Zamena prazno.

 5. Kliknite na dugme dalje popravka, Zamenaili Zameni sve.

Takođe pogledajte

Prelomi redova i stranica

Dodavanje preloma stranice

Promena razmaka između pasusa

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×