Skladištenje datuma i vremena izmene zapisa

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da vodite evidenciju o kada zapisa u Access tabele su poslednje izmene pomoću obrasca pomoću makroa. Kada se koristi obrazac da biste izmenili zapis, makro skladišti datum i vreme u tabeli. Skladište se samo na poslednje izmene datum i vreme.

Napomena: Procedure u ovom članku su za korišćenje u Access bazama podataka radne površine.

U ovom članku

Pregled

Pre nego što počnete

1. korak: dodavanje polja sa vremenskom oznakom u tabelu

2. korak: kreiranje makroa koji snima datum i vreme

3. korak: dodavanje polja i makroa u obrazac za unos podataka

Pregled

Da biste snimili datum i vreme izmene zapisa u tabeli, morate izvršiti sledeće korake:

1. korak: dodavanje polja u tabelu    Potrebno vam je mesto na kojem ćete uskladištiti datum i vreme da biste mogli da ih snimite. Prvi korak je kreiranje polja u tabeli koja sadrži zapise koje želite da pratite. Da biste uhvatili datum i vreme, kreirajte jedno polje za datum i jedno za vreme. Ako želite da uhvatite samo jedno od toga, možete kreirati samo polje koje vam je potrebno.

2. korak: kreiranje makroa koji snima datum i vreme    U zavisnosti od toga da li želite da snimite datum, vreme ili i jedno i drugo, makro će imati jednu ili dve radnje. Prilikom pisanja makroa, navedite samo polja koja će skladištiti datum i vreme, a ne tabelu koja sadrži ta polja. Na taj način možete jednostavno ponovo upotrebiti makro sa drugim tabelama i obrascima.

3. korak: dodavanje makroa u obrazac za unos podataka    Makro dodajete u svojstvo Pre ažuriranja obrasca koji koristite za uređivanje zapisa u tabeli. Ako za uređivanje zapisa u tabeli koristite i druge obrasce, makro možete dodati i u svaki od njih. Na taj način možete uhvatiti datum i vreme bez obzira na to koji obrazac koristite da biste uredili zapis.

Savet: Ako želite da pratite kada zapisi se kreiraju, ali ne smeta kada njihove izmene, jednostavno da kreirate polje u tabeli da biste pratili i koristite svojstvo Podrazumevana vrednost polja za vremensku oznaku svaki zapis kada se kreira.

Vrh stranice

Pre nego što počnete

Pre nego što počnete, razmotrite sledeće:

 • Korisnici moraju omogućiti makroe u bazi podataka. Ako korisnik otvori bazu podataka i ne omogući makroe, makro neće dodati vremensku oznaku u zapise. Ako bazu podataka skladištite na pouzdane lokacije, makroi su automatski omogućeni.

 • Ako korisnik uređuje zapise i pri tom ne koristi obrazac za unos podataka sa makroom koji dodaje vremensku oznaku u zapise, zapisi koje korisnik uređuje neće imati vremensku oznaku.

 • Pošto se datum i vreme skladište u poljima tabele, vrednosti u tim poljima zamenjuju se svaki put kada se zapis izmeni. Drugim rečima, možete uskladištiti samo datum i vreme poslednje izmene.

 • Ako samo želite da uhvatite datum i vreme kada je kreiran zapis sa, samo dodavanje polja u tabelu i postavite svojstvo Podrazumevana vrednost za to polje Now() ili Date().

 • Ako datoteka baze podataka ima stariji format datoteke i koristi bezbednost na korisničkom nivou, morate imati dozvole da biste promenili dizajn tabele i obrazaca koji se koriste za uređivanje zapisa u tabeli.

Vrh stranice

1. korak: dodavanje polja sa vremenskom oznakom u tabelu

Kreirajte polja za skladištenje informacija.

 1. Otvorite tabelu u prikazu dizajna.

 2. Uradite sledeće:

  • Kreirajte polje za skladištenje datuma.    U koloni Ime polja prozora za dizajn otkucajte Datum izmene u novom redu, a zatim u koloni Tip podataka izaberite stavku Datum/vreme.

  • Kreirajte polje za skladištenje vremena.    U koloni Ime polja prozora za dizajn otkucajte Vreme izmene u novom redu, a zatim u koloni Tip podataka izaberite stavku Datum/vreme.

 3. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S da biste sačuvali promene.

Vrh stranice

2. korak: kreiranje makroa koji snima datum i vreme

Kada kreirate polja, kreirajte makro koji će dodati vremenske oznake u ta polja. Da biste makro mogli ponovo da koristite sa drugim tabelama, koristite samo imena polja, ne i imena tabela.

Napomena: Ako želite da snimite samo datum ili samo vreme, izostavite radnju makroa koja vam nije potrebna.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Ostalo, izaberite stavku Makro. Ako ova komanda nije dostupna, kliknite na strelicu ispod dugmeta Modul ili Modul klase i izaberite Makro.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/Sakrij kliknite na dugme Prikaži sve radnje.

 3. U prozoru makroa otvorite listu radnji makroa i izaberite stavku Postavljanje vrednosti.

  Kartica „Access 2010 makro dizajn“.

  1. prvi put, Prikaži sve radnje dostupne makroa. Radnja SetValue se smatra potencijalno nebezbedne i je skrivena podrazumevano zato što možete da promenite podatke.

  2. Zatim, izaberite radnju „SetValue“ sa ove liste.

 4. U okviru radnje Postavljanje vrednosti, u polju Stavka otkucajte ili nalepite [Datum izmene].

 5. U polju Izraz otkucajte Date().

 6. Otvorite sledeću listu radnji makroa i izaberite stavku Postavljanje vrednosti.

 7. U okviru radnje Postavljanje vrednosti, u polju Stavka otkucajte ili nalepite [Vreme izmene].

 8. U polju Izraz otkucajte Time().

 9. Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+S, a zatim u dijalogu Sačuvaj kao otkucajte Poslednja izmena.

Vrh stranice

3. korak: dodavanje polja i makroa u obrazac za unos podataka

Kada kreirate makro, dodajte ga u svaki obrazac za unos podataka koji će korisnici koristiti za unos podataka u odgovarajuću tabelu.

 1. Otvorite obrazac za unos podataka u prikazu dizajna.

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Alatke kliknite na dugme Dodaj postojeća polja.

 3. Na Lista polja, u okviru Polja dostupna za ovaj prikaz prevucite polja Datum izmene i Vreme izmene u obrazac. Po potrebi prilagodite veličinu i položaj polja u obrascu.

 4. Ako list sa svojstvima nije već prikazan, pritisnite taster F4 da biste ga prikazali.

 5. Na listu sa svojstvima uverite se da je tip selekcije postavljen na vrednost Obrazac.

  Savet: Da biste promenili tip selekcije, izaberite željeni tip selekcije sa padajuće liste.

 6. Izaberite karticu Događaj na listu sa svojstvima.

 7. Na kartici Događaj kliknite na strelicu u polju Pre ažuriranja, a zatim izaberite stavku Poslednja izmena.

 8. Ako za uređivanje zapisa koristite više obrazaca, ponovite ovu proceduru za svaki obrazac.

 9. Da biste se uverili da makro funkcioniše ispravno, otvorite obrazac u prikazu obrasca, uredite zapis, a zatim pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F9. Trebalo bi da se prikažu datum i vreme izmene zapisa.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×