Sesije, vreme isticanja sesije i interakcija sa podacima iz sistema Excel Services

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Sesija je način upravljanja interakcijama sa radnom sveskom na serverima Office SharePoint Server veb sajta. Sledeći odeljci opisuju šta je to sesija, kako se kreira i prekida, kakav uticaj na vas ima vreme isticanja sesije i kako da upravljate prikazom radne sveske i interakcijom sa njom u Excel uslugama.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Šta je to sesija?

Kako se kreira i prekida sesija u sistemu Excel Services

Šta se događa kada dođe do isteka vremena sesije u toku interakcije sa podacima iz sistema Excel Services

Čuvanje prikaza u sistemu Excel Services pre isteka vremena sesije

Šta je to sesija?

Sesija je jedinstvena jedinica koja se u procesu rada kreira za identifikaciju i izvođenje operacija sa radnom sveskom. Sesija se kreira po potrebi i postoji tokom unapred određenog, maksimalnog vremenskog perioda koji postavlja administrator sistema, a zatim je korisnik prekida ili joj ističe vreme trajanja. Najveća korist sesije je što održava interakcije koje pravite na radnoj svesci za vreme života sesije, kao što su sortiranje i filtriranje i poboljšava izračunavanja za vreme sesije. Takođe, sesija se koristi za balansiranje opterećenja na serverima i za onemogućavanje većeg broja korisnika da na uštrb drugih koriste suviše sistemskih resursa kao što su CPU i memorija. Interakcije koje vi ili drugi korisnik napravite za vreme sesije su privatne i izolovane. Na primer, ako sortirate podatke u Excel uslugama dok drugi korisnik filtrira podatke u Excel uslugama, videćete svoje interakcije sortiranja, a drugi korisnik će videti svoje interakcije filtriranja, ali niko neće videti interakcije drugog korisnika.

Kada otvorite radnu svesku u Excel uslugama kreira se sesija i učitava se poslednja verzija radne sveske. Kada se radna sveska poveže se sesijom, sve promene koje vi ili neki drugi korisnik napravi na toj verziji radne sveske u biblioteci dokumenata ne odražavaju se na tekuću sesiju. Na primer, ako neki korisnik ažurira radnu svesku u programu Microsoft Office Excel i sačuva je u istoj biblioteci dokumenata, nećete videti te promene za vreme tekuće sesije.

Iako za jednu sesiju može da postoji samo jedna Excel radna sveska, ista radna sveska može da bude otvorena u više sesija istovremeno od strane različitih korisnika. Osim toga, korisnik može istovremeno da otvori više sesija sa istom ili različitom radnom sveskom. U preduzeću sa velikim brojem korisnika, radne sveske mogu biti otvorene u brojnim različitim sesijama. Međutim, uvek postoji jedna radna sveska za svakog korisnika u jednoj sesiji.

Iako je samo jedan korisnik pridružen jednoj sesiji, on može da kreira nekoliko sesija za istu radnu svesku. Na primer, možda ćete želeti da poredite različite prikaze istog radnog lista u radnoj svesci između dve stranice sa Web segmentima koje se nalaze u zasebnim prozorima pomoću komande Novi prozor u meniju Datoteka programa Internet Explorer. Takođe, možda ćete želeti da poredite dve različite radne sveske u različitim instancama Web segmenta modula Excel Web Access na istoj stranici sa Web segmentima. Međutim, obratite pažnju na to da na jednoj stranici sa Web segmentima nećete moći da prikažete dva ili više Web segmenata modula Excel Web Access koji dele istu sesiju.

Vrh stranice

Kako se kreira i prekida sesija u Excel uslugama

Uopšteno, sesija se kreira kada otvorite Excel radnu svesku, a prekida kada je zatvorite, međutim postoji nekoliko načina da kreirate i prekinete sesiju.

U Excel uslugama, nova sesija se kreira kada uradite sledeće:

  • Prikažete Excel usluge sa učitanom radnom sveskom navedenom u svojstvu Radna sveska.

  • Ponovo učitate radnu svesku pomoću komande Ponovo učitaj radnu svesku u meniju Otvaranje na traci sa alatkama modula Excel Web Access. Ova komanda uvek koristi najnoviju verziju radne sveske.

  • Otvorite Excel radnu svesku u pregledaču iz biblioteke dokumenata. (Izaberite stavku, kliknite na strelicu pored nje i izaberite stavku Prikaži u Web pregledaču.)

  • Prikažete stranicu sa Web segmentima koja sadrži Web segment modula Excel Web Access, kao što je instrument-tabla.

  • Koristite vezu Web segmenta za prosleđivanje URL adrese Excel radne sveske, na primer, iz Web segmenta prikaza liste u biblioteci dokumenata ka Web segment modula Excel Web Access.

  • Kliknete na dugme U redu ili Primeni u oknu sa alatkama Web segmenta da biste ažurirali svojstva Web segmenta modula Excel Web Access.

U Excel uslugama trenutna sesija se prekida kada uradite sledeće:

  • Dozvolite da sesiji istekne vreme.

  • Otvorite istu Excel radnu svesku kada je svojstvo veb segmenta modula Excel Web Access Zatvori sesiju pre otvaranja nove sesije izabrano.

  • Koristite vezu Web segmenta za prosleđivanje URL adrese Excel radne sveske, na primer, iz Web segmenta prikaza liste u biblioteci dokumenata ka Web segmentu modula Excel Web Access, kada je svojstvo Web segmenta modula Excel Web Access Zatvori sesiju pre otvaranja nove sesije izabrano.

  • U Web segmentu modula Excel Web Access podesite zajedničko svojstvo Režim pomoći u odeljku Više opcija u oknu sa alatkama na opciju Kretanje, a zatim kliknite na dugme „Pomoć“ na traci sa alatkama modula Excel Web Access.

Vrh stranice

Šta se događa kada dođe do isteka vremena sesije u toku interakcije sa podacima iz Excel usluga

Kada otvorite radnu svesku u Excel uslugama, možete da prikažete radnu svesku ili da stupite u interakciju sa njom kako biste videli različite rezultate. Na primer, možete da sortirate, filtrirate i osvežavate podatke ili da postavite parametre. Ove interakcije se dešavaju unutar sesije, ali ne menjaju radnu svesku koja je trenutno učitana u Excel usluge. Ove interakcije su takođe privremene, tako da se po isteku vremena sesije ne čuvaju i nema promena u originalnoj radnoj svesci.

Ako kliknete na dugme Osveži Slika dugmeta na traci sa alatkama programa Internet Explorer, osvežavate trenutni prikaz radne sveske, ali se sesija neće prekinuti. Ako kliknete na dugme Nazad ili Napred na traci sa alatkama programa Internet Explorer, sesija se neće prekinuti. Sesija će se prekinuti ako zatvorite prozor pregledača.

Do isteka vremena sesije može da dođe čak tokom interakcije sa Excel uslugama. Na primer, možete da sortirate i filtrirate podatke, a zatim da odete na ručak ili sastanak pre nego što završite interakciju. Kada dođe do isteka vremena sesije, poruka će objasniti da interakcije sa podacima nisu sačuvane. Sledeći put kada otvorite radnu svesku, učitaće se originalna verzije radne sveske, ili ako je radna sveska ažurirana u programu Excel i sačuvana u istu biblioteku dokumenata ili mrežnu fasciklu, učitaće se ta nova verzija.

Vrh stranice

Čuvanje prikaza u sistemu Excel Services pre isteka vremena sesije

Bilo bi dobro da od administratora sistema saznate koja je vrednost isteka vremena sesije da biste mogli da planirate svoje interakcije sa Excel uslugama i da se pobrinete da imate dovoljno vremena za završavanje interakcije pre isteka sesije.

Ako želite da sačuvate trenutni prikaz posle interakcije sa radnom sveskom u Excel uslugama, možete da postupite na jedan od sledećih načina:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×