Saznajte više o Office 365 grupama

Poslednji put ažurirano 14 avgust, 2019

Office 365 grupe je usluga koja radi sa Office 365 alatkama koje već koristite, tako da možete da sarađujete sa članovima Vašeg tima kada pišete dokumente, pravite unakrsne tabele, radite na planovima projekta, zakazujte sastanke ili šaljete e-poštu.

Ovaj članak će vas upoznati sa tim šta su to grupe i pružiti vam neke korisne veze ka sledećim koracima.

Najnovije vesti i video zapise o Office 365 grupama pogledajte na Office blogovima

Savet: Ako tražite informacije o korišćenju grupa kontakata programa Outlook za slanje e-pošte na listu osoba – kao što je grupa prijatelja – pogledajtečlanak Kreirajte grupu kontakata ili liste distribucije u programu Outlook za PC.

Šta su Office 365 grupe?

Grupe u Office 365 Vam omogućavaju da izaberete skup ljudi sa kojima želite da sarađujete i da lako postavite prikupljanje resursa za te ljude. Resursi kao što su deljeno Outlook prijemno sanduče, deljeni kalendar ili biblioteka dokumenata za saradnju na datotekama.

Ne morate da brinete o ručnoj dodeli dozvola za sve te resurse jer članovi automatski dobijaju neophodne dozvole za alatke koje grupa pruža kada ih dodate u grupu. Pored toga, grupe predstavljaju novi i poboljšani utisak pri radu sa onim za šta smo prethodno koristili liste distribucije ili deljene poštanske sandučiće.

Savet: Za informacije o ažuriranju tradicionalnih lista distribucije na Office 365 grupe pogledajte ovaj članak.

Određeni resursi koji su pruženi zavise malo i od iskustva grupa koje Vaš tim želi da ima. Dok razmatrate opcije, važno je da imate na umu da svi imaju različite zahteve. Različiti timovi mogu da daju prednost različitim načinima rada, a Office 365 ima alatke koje omogućavaju saradnju u bilo kom obliku koji timovi žele.

Office 365 grupe možete da kreirate iz različitih alatki, uključujući Outlook, Outlook na vebu, Outlook Mobile, SharePoint, Planer, Teams i još mnogo toga. Sa kojom alatkom želite da započnete pomalo zavisi od toga sa kojim vrstom grupe radite. Na primer: u programu Microsoft imamo običaj da počnemo od programa Outlook kada kreiramo grupu organizovanu oko e-pošte i kalendara. Ako je grupa za široku komunikaciju preduzeća, počećemo sa uslugom Yammer. Za saradnju zasnovanu na ćaskanju pokrenuli bismo našu grupu iz Microsoft Teams.

Kada kreirate grupu morate da odlučite da li želite da to bude privatna ili javna grupa. Sadržaj u javnoj grupi mogu da vide svi u organizaciji i svi iz organizacije mogu da se pridruže grupi. Sadržaj u privatnoj grupi mogu da vide samo članovi grupe, a osobe koje žele da se pridruže privatnoj grupi mora da odobri vlasnik grupe.

Napomena: Trenutno, grupe kreirane iz programa Outlook za veb su podrazumevano privatne.

Osobe izvan organizacije ne mogu da vide javne niti privatne grupe, a ne mogu ni da im pristupaju osim ako ih posebno ne pozovete kao goste.

Više informacija o promenama grupa iz Javne u Privatne (ili obrnuto) potražite u članku Učinite Vaše Office 365 grupe javne ili privatne.

Vlasnici, članovi i gosti

Vlasnici grupe su moderatori grupe. Oni mogu da dodaju ili uklone članove i imaju jedinstvene dozvole kao što su mogućnost brisanja razgovora iz deljenog prijemnog sandučeta ili promena različitih postavki u vezi sa grupom. Vlasnici grupe mogu da preimenuju grupu, da ažuriraju opis ili sliku i još mnogo toga. Ako ste upoznati sa SharePoint ulogama, onda je vlasnik grupe administrator kolekcije sajtova.

Članovi grupe su redovni korisnici u Vašoj organizaciji koji koriste grupu za saradnju. Oni mogu pristupiti svemu u grupi, ali ne mogu da menjaju postavke grupe. U SharePoint svetu oni su članovi sajta. Za informacije o dodavanju ili uklanjanju članova grupe pogledajte članak Dodavanje i uklanjanje članova grupe uprogramu Outlook.

Gosti su kao članovi grupe, ali su izvan Vaše organizacije. Podrazumevano, Vaši korisnici mogu da pozovu goste da se pridruže Vašoj grupi, a Vi možete da kontrolišete tu postavku. Za više informacija pogledajte članak Pristup za goste u Office 365 grupe.

Izaberite tip grupa koje želite da koristite:

Ako Vam se više dopada režim saradnje uz deljeno prijemno sanduče, onda je iskustvo grupe u programu Outlookprava stvar za Vas. Kreiranjem grupe u programu Outlook dobićete:

 • Deljeno prijemno sanduče – Za razgovore e-pošte između članova. To prijemno sanduče ima adresu e-pošte i može da se podesi tako da prihvata poruke od osoba izvan grupe, a čak i izvan organizacije, slično kao tradicionalna lista distribucije

 • Deljeni kalendar – Za planiranje događaja vezanih za grupu

 • SharePoint biblioteku dokumenata– Centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – Za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima– Centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa Vašom grupom

 • Planer– Za dodelu projektnih zadataka i među članovima grupe i upravljanje njima

Nijedan od tih resursa ne morate ručno da pravite. Kada napravite grupu, oni se prave automatski i članovima grupe se dodeljuju neophodne dozvole kako bi mogli odmah da počnu da ih koriste.

Ovim resursima možete da pristupite putem poznatog Microsoft Outlook 2016 klijenta za računare, putem programa Outlook za veb, putem programa Outlook 2016 za Mac (deljeno samo Prijemno sanduče) ili putem programa OutlookMobile. Office 365 grupe možete pronaći u oknu za navigaciju sa leve strane u programu Outlook za računare ili na vebu.

Naći ćete svoje grupe u oknu za navigaciju sa leve strane u programu Outlook ili Outlook za veb

Uz novu Office 365 hover karticu za grupe, imate brz pristup deljenim resursima grupe. Samo držite iznad imena grupe u programu Outlook za veb ili u sistemu SharePoint.

Slika nove hover kartice za Office 365 grupe

Najnoviji deo naše priče o saradnji jesteMicrosoft Teams. Microsoft Teams je unutrašnja petlja za Vaš tim – trajni, radni prostor zasnovan na ćaskanju gde možete da vodite neformalne razgovore u realnom vremenu o veoma fokusiranim temama ili u određenim podgrupama u okviru grupe. 

Yammerdonosi društveno iskustvo u Vašu saradnju. On vam pomaže da ostvarite nove veze i otkrića u organizaciji. Može da vam pomogne da komunicirate i diskutujete o idejama širom preduzeća ili u oblastima od zajedničkog interesa.

Kreiranjem Office 365 grupe u usluzi Yammer dobićete:

 • Yammer grupu – zajedničko mesto za vođenje razgovora i deljenje informacija

 • SharePoint biblioteku dokumenata –centralno mesto gde grupa skladišti i deli datoteke

 • Deljenu OneNote beležnicu – za prikupljanje ideja, istraživanja i informacija

 • SharePoint sajt tima – centralno spremište za informacije, veze i sadržaj povezan sa grupom

 • Planner – za dodelu projektnih zadataka članovima grupe i upravljanje njima

Tim alatkama možete da pristupite putem usluge Yammer u pregledaču ili pomoću aplikacije Yammer na iOS, Android ili Windows Phone uređaju.

Kad grupa nadmaši svoju namenu, možete da je izbrišete kako biste oslobodili sistemske resurse i uklonili je tako da se više ne navodi ili prikazuje. Pogledajte: Izbriši grupu. Ako ne želite da pamtite da brišete zastarele grupe, administrator može da postavi smernice o isteku važenja koje će dovesti do toga da stare grupe isteknu i da se automatski uklone nakon određenog vremenskog perioda. Za više detalja pogledajte članak Office 365 smernice o isteku grupe.

Napomena: Sadržaj ove kartice namenjen je administratorima.

Postoje tri primarna modela obezbeđivanja u sistemu Office 365 grupe: Otvoreno, IT ili kontrolisano. Svaki ima svoje prednosti.

Model

Prednosti

Otvori (podrazumevano)

Korisnici po potrebi mogu da kreiraju sopstvene grupe bez potrebe za čekaju na IT, ili da im smetaju

IT

Korisnici traže grupu od IT-a. IT ih može voditi u izboru najboljih alatki za saradnju za njihove potrebe

Kontrolisano

Kreiranje grupe ograničeno određenim osobama, timovima ili uslugama (pogledajte: Kontroliši ko može da kreira Office 365 grupe)

Ako želite da kontrolišete kako se imenuju Vaše Office 365 grupe, možete da koristite smernice za imenovanje da biste nametnuli da se imena grupe prilikom imenovanja moraju držati određenih standarda, uključujući prefikse ili sufikse, kao i da blokirate nepoželjna imena. Više informacija potražite u članku Smernice za imenovanje Office 365 grupa.

Svaka grupa ima najmanje jednog vlasnikakoji može da dodaje ili uklanja članove i da vrši osnovno upravljanje grupom i njenim sadržajem. Obično vlasnik to radi u programu Outlook. Pogledajte: Dodajte i uklonite članove grupe u programu Outlook. Ako vlasnik grupe (ili vlasnici) napusti organizaciju iz bilo kog razloga, administrator može da dodeli grupi novog vlasnika. Pogledajte članakDodela novog vlasnika nedodeljenoj grupi.

Pored toga, ako imate Exchange Online administratorske dozvole, možete da upravljate grupama u Office 365 centru administracije (pogledajte članak Upravljanje članstvom u Office 365centru administracije) ili iz programa PowerShell ( članak Upravljanje Office 365 grupama pomoću.

Može doći vreme kada poželite da izbrišete grupu od svog zakupca. Za informacije o tome kako da izbrišete grupu pogledajte: Izbriši grupu. Ako je grupa slučajno izbrisana, administratori mogu da povrate tu grupu za najkasnije 30 dana, pogledajte: Vraćanje obrisane Office 365 grupe.

Ako više volite automatizovaniji način upravljanja životnim ciklusom Office 365 grupa, možete da koristite smernice o isteku važenja da biste ugasili grupu u određenom vremenskom intervalu. Vlasnici grupe će dobiti e-poruku 30, 15 i 1 dan pre isteka grupe koja im omogućava da lako obnove grupu ako je ona još uvek potrebna. Pogledajte: Smernice za rok važenja Office 365 grupe.

Ograničenja grupe

Maksimum...

Vrednost

Vlasnika po grupi

100

Grupe koje korisnik može da kreira

250

Grupe koje može da napravi administrator

Do podrazumevanog ograničenja zakupca od 500.000

Broj članova

Više od 1.000, iako samo 1.000 može istovremeno da pristupi grupnim razgovorima.

Korisnici mogu primetiti kašnjenja prilikom pristupanja kalendaru i razgovorima u veoma velikim grupama u programu Outlook

Broj grupa kojima korisnik može da bude član

1.000

Skladište datoteka

1 terabajt i 10 gigabajta po pretplaćenom korisniku + svo kupljeno dodatno skladište Možete kupiti neograničenu količinu dodatnog prostora za skladištenje.

Veličina poštanskog sandučeta grupe

50 GB

Podrazumevani maksimalni broj grupa koje Office 365 organizacija može da ima je trenutno 500.000.

Ako planirate da koristite funkciju "grupisanje kucanja" iz alatke "Azure Active Directory Connect", Maksimalna dužina je 448 znakova povezanih sa atributom "Opis".

Za dodatne informacije o SharePoint Online skladištu pogledajte članak SharePoint Online ograničenjai SharePoint Online granice i ograničenja softvera.

Upravljanje Office 365 grupama efikasnije je kada imate informacije o korišćenju grupa. Office 365 centar za administraciju ima alatku za izveštavanje koja Vam omogućava da vidite stvari kao što su upotreba skladišta, koliko aktivnih grupa imate, pa čak i kako Vaši korisnici koriste grupe. Pogledajte članak Office 365 izveštaji u centru administracijeza više informacija.

Office 365 grupe pruža Vam niz alatki za usaglašenost, zaštitu informacija i e-otkrivanjetakođe.

Takođe pogledajte

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×