Informacije o neželjenoj pošti i phishingu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pošta prepoznata kao moguća neželjena e-pošta automatski se premešta u fasciklu „Neželjena e-pošta“ i onemogućuje se sav potencijalno opasan sadržaj unutar poruke, na primer veze ili izvršni kôd.

U programu Outlook Web App možete da upravljate postavkama prijave neželjene e-pošte tako što ćete izabrati stavke Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > POŠTA > Automatska obrada > Prijava neželjene e-pošte.

Drugim postavkama neželjene pošte možete da upravljate tako što ćete izabrati stavke Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Blokiraj ili dozvoli. Ili u okviru Opcije izaberite stavke POŠTA > Nalozi > Blokiraj ili dozvoli. Informacije o postavkama koje su dostupne potražite u odeljku Blokiraj ili dozvoli.

Neželjena e-pošta i phishing

Šta mogu da uradim sa porukama iz fascikle „Neželjena e-pošta“?

Šta je to neželjena e-pošta?

Kako mogu da označim e-poruku kao neželjenu?

Šta je to phishing?

Šta je to prijava neželjene e-pošte?

Šta još treba da znam?

Šta mogu da uradim sa porukama iz fascikle „Neželjena e-pošta“?

Kada primite poruku koja može biti neželjena e-pošta, ta poruka se premešta u fasciklu „Neželjena e-pošta“. Sa porukama u fascikli „Neželjena e-pošta“ možete da radite kao sa svim drugim porukama.

Ako poruku iz fascikle „Neželjena e-pošta“ želite da zadržite, kliknite na prošireni meni u oknu za čitanje i izaberite stavku označi da nije neželjena. Poruka se premešta u prijemno poštansko sanduče, a pošiljalac se dodaje na listu Pouzdani pošiljaoci i primaoci.

Kako mogu da označim e-poruku kao neželjenu?

Ako poruka u prijemnom poštanskom sandučetu spada u neželjenu e-poštu, možete da je premestite u fasciklu „Neželjena e-pošta“. Kliknite desnim tasterom miša na poruku, a zatim izaberite stavku Označi kao neželjenu poštu. Poruka se premešta u fasciklu „Neželjena e-pošta“, a pošiljalac se dodaje na listu Blokirani pošiljaoci. Kad poruku označite kao neželjenu, na raspolaganju vam je i opcija da je prijavite kao neželjenu. Prijavljivanje neželjenih poruka omogućava efikasnije filtriranje neželjene e-pošte.

Šta je to neželjena pošta?

Neželjena pošta, koja se naziva i bezvredna pošta, predstavlja nezahtevanu e-poštu, obično reklame. Ona može zakrčiti mreže, zagušiti servere e-pošte i pretrpati poštanske sandučiće neželjenim, možda i uvredljivim porukama i slikama. Većina je dosadna, ali bezopasna. Veliki deo neželjene pošte će blokirati server e-pošte koji hostuje vaš nalog.

Šta je to phishing?

Phishing je specifična vrsta neželjene pošte kojom se pribavljaju lične informacije u svrhu krađe identiteta i drugih prevara. E-poruka izgleda kao da dolazi iz pouzdanog izvora, na primer iz banke, a često uključuje stvarni poslovni logotip i naizgled legitimnu adresu za odgovor.

Više informacija o tome kako da prepoznate phishing e-poštu i kako da se zaštitite od nje potražite u članku putem e-pošte i Veba: kako da zaštitite.

Šta je to prijava neželjene e-pošte?

Prijava neželjene e-pošte omogućava da prijavite e-poštu korporaciji Microsoft i njenim podružnicama radi analize i da biste pomogli da se poboljša efikasnost tehnologija filtriranja neželjene e-pošte. Kada poruku označite kao neželjenu e-poštu, podrazumevano ćete videti dijalog s pitanjem želite li da pošaljete kopiju korporaciji Microsoft kako bi se poboljšala tačnost filtera neželjene e-pošte.

U programu Outlook Web App možete da upravljate postavkama prijave neželjene e-pošte tako što ćete izabrati stavke Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > POŠTA > Automatska obrada > Prijava neželjene e-pošte.

Šta još treba da znam?

  • Postavkama neželjene e-pošte možete da upravljate i tako što ćete izabrati stavke Postavke Ikona „Postavke“ > Opcije > Blokiraj ili dozvoli. Ili u okviru Opcije izaberite stavke POŠTA > Nalozi > Blokiraj ili dozvoli. Informacije o postavkama blokiranja ili dozvoljavanja pogledajte u članku Blokiraj ili dozvoli.

  • Na kartici Blokiraj ili dozvoli možete dodavati e-adrese, na primer tony@contoso.com, a možete dodati i samo domen da bi se e-pošta sa tog domena tretirala kao bezbedna. Na primer, da bi se e-pošta od bilo koga sa adresom contoso.com tretirala kao bezbedna, dodajte contoso.com na listu Bezbedni pošiljaoci i primaoci.

  • Možete i premestiti poruku iz fascikle „Neželjena pošta“ u neku drugu fasciklu tako što ćete je prevući iz fascikle „Neželjena pošta“ u neku drugu fasciklu.

  • Ukoliko desnim tasterom miša kliknete na fasciklu „Neželjena pošta“ i izaberete opciju Isprazni, sadržaj fascikle „Neželjena pošta“ će se premestiti u fasciklu „Izbrisane stavke“.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×