Saznajte više o formatima datoteka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Format datoteke navodi način na koji se podaci skladište za određenu aplikaciju. Na primer, .docx datoteke je na OpenXML oblikovani Microsoft Word dokument. Ne u svim aplikacijama da čitate sve format datoteke; a u nekim slučajevima aplikaciju samo moći ćete da pročitate delova datoteke. Na primer, u aplikaciju možda ćete moći da biste pročitali tekst, ali ne i oblikovanje, koji koristi format koji je različit od svoje datoteke.

OpenDocument formatu (ODF) je prvobitno razvijen za podršku funkcije i ponašanje zasnovane na sistemu OpenOffice pakete i OpenXML je prvobitno razvijen za podršku funkcije i ponašanje sistema Microsoft Office.

Microsoft Office sada pruža podršku za ODF i daje korisnicima sistema Microsoft Office priliku da čuvaju Office datoteke u formatu ODF. Međutim, zbog toga što funkcije sistema Microsoft Office i OpenOffice nisu u potpunosti iste ili se ne primenjuju na isti način, korisnici sistema Microsoft Office koji koriste nepodržane funkcije (pogledajte veze o razlikama navedene ispod) i čuvaju Office datoteke u ODF formatu možda će iskusiti promene u načinu na koji mogu da rade sa datotekom i ponekad videti gubitak sadržaja

OpenXML format (.docx/.xlsx/.pptx) je podrazumevani format u svim podržanim verzijama sistema Microsoft Office i, osim ako imate određene razloga za upotrebu u drugi format, preporučujemo da koristite za Office datoteke formata.

Da biste saznali više o otvori dokument Format (ODF) obično pogledajte OASIS otvori Format dokumenta u Office aplikacijama.

Saznajte više o razlikama između formata datoteka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×