Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Saznajte kako da se krećete u programu PowerPoint pomoću funkcija pristupačnosti

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Čitanje simbola naglas sa sadržajem oznake čitača ekrana. U ovoj temi se govori o korišćenju čitača ekrana uz Office

Ovaj članak je za osobe sa oštećenim vidom koje koriste program za čitanje ekrana za Office proizvode i deo je skupa sadržaja Office pristupačnost. Uopšteniju pomoć potražite u članku Matična stranica podrške za Office.

Koristite PowerPoint sa tastature i čitač ekrana za istraživanje i navigacija po različitim prikazima i premeštanje između njih. Testirali smo ga sa naratora i JAWS, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

Napomene: 

U ovoj temi

Upoznajte PowerPoint raspored

Kada otvorite prezentaciju PowerPoint ili kreirajte novi, ime prezentacije je centrirana na vrhu ekrana. Pošto se nalazite u normalnom prikazu, aplikacija kontrole kao što su umanjivanje i Zatvaranje su u gornjem desnom uglu. Podrazumevano Priručna traka se nalazi u gornjem levom uglu strane ekrana. Ova traka sa alatkama može da se prilagodi i sadrži najčešće korišćene komande, kao što su Čuvanje, opozivanje, ponovno aktiviranjei Počnite od početka.

Ispod trake sa alatkama nalazi se komplet kartica trake, kao što Početak, Umetanje, Dizajn, Prelazi, Animacije, Projekcija slajdova i Prikaz. Traka se nalazi ispod ovog reda kartica (JAWS je naziva „donja traka“). Kad izaberete karticu, pojavljuje se traka specifična za tu karticu. Svaka traka obuhvata komande koje su organizovane u grupe. Na primer, ako izaberete karticu Umetanje, pojavljuje se traka. Sa te trake možete da odaberete različite stavke, kao što su tabele, slike, oblici ili jednačine koje ćete umetnuti u prezentaciju.

Tri okna se pojavljuju ispod trake. Okno „Slajdovi“ je sa leve strane. Ono uključuje sličice slajdova ili tekst na slajdovima u prezentaciji. Sa desne strane je aktivni slajd, a ispod njega je okno „Beleške“. Donji desni ugao ekrana sadrži dugmad „Prikaz“ i kontrolu zumiranja.

Ova traka sa alatkama, okna i kontrole ostaju tu dok se ne prebacite na drugi prikaz.

Navigacija pomoću tastature

Da biste otišli u PowerPoint i da biste se kretali kroz ekran oznake, pritisnite taster F6. Oznake su redosledom:

 • Aktivni slajd

 • Dugmad i kontrole u donjem desnom uglu

 • Gornja traka sa alatkama i kartice na traci

 • Okno „Slajdovi“

Da biste se kružili redom kroz elemente ekrana trenutnog orijentira, pritiskajte taster Tab (unapred) ili kombinaciju tastera Shift+Tab (unazad). Da biste izabrali stavku, pritisnite taster Enter. Da biste pregledali unutar menija ili lista, pritiskajte tastere sa strelicom, a zatim pritisnite taster Enter da biste izabrali. Na primer, možete da se prebacujete između tekstualnih polja aktivnog slajda tako što ćete pritiskati taster Tab ili da se krećete između sličica slajdova u oknu „Slajdovi“ pomoću tastera sa strelicom nadole i nagore. Da biste izašli iz menija ili režima, pritisnite taster Esc.

Savet: Da biste brzo premestili fokus na prvi plutajući oblik kao što je okvir za tekst ili slika, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+5. Zatim pritiskajte taster Tab da biste kružili redom kroz plutajuće oblike. Za vraćanje na normalnu navigaciju, pritisnite taster Esc.

Za više detalja, pogledajte Korišćenje tasterskih prečica za kreiranje PowerPoint prezentacije i Korišćenje tasterskih prečica za izlaganje PowerPoint prezentacije.

PowerPoint uključuje pristupačnih imena koja može da pročita čitača ekrana dok radite u aplikaciji. Možete da koristite Narator, čitač ekrana ugrađenih u operativnom sistemu Windows ili čitač ekrana nezavisnog proizvođača, kao što su JAWS. Za informacije o korišćenju PowerPoint sa čitač ekrana, pogledajte Osnovni zadaci za kreiranje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana.

Posebna razmatranja za PowerPoint

Da bi sadržaj bio lakši za čitanje i izbor, možete da povećate kontrast ili da obrnete boje na računaru uz pomoć postavke visokog kontrasta operativnog sistema Windows. Da biste brzo počeli da koristite temu visokog kontrasta, pritisnite kombinaciju tastera levi Alt+levi Shift+Print Screen, a zatim pritisnite taster Enter da biste aktivirali temu visokog kontrasta.

Windows nudi nekoliko tema visokog kontrasta. Da biste pronašli onu koja vam najviše odgovara:

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipom, zatim otkucajte „visoki kontrast“ u polju za pretragu. Čitač ekrana kaže: „Postavke visokog kontrasta, postavke sistema“.

 2. Pritisnite taster Enter. Čujete: „Prozor ’Postavke’, tema visokog kontrasta“, iza čega sledi ime trenutno izabrane teme.

 3. Koristite tastere sa strelicom nadole i nagore da biste pregledali teme visokog kontrasta dok ne pronađete onu koja vam odgovara.

 4. Pritiskajte taster Tab dok ne čujete: „Dugme ’Primeni’“, zatim pritisnite taster Enter da biste aktivirali izabranu temu.

Korišćenje demonstracije „Recite mi“

Da biste brže pronašli komande, koristite Pokaži mi. Da biste saznali više o funkciji „Pokaži mi“, pogledajte ovaj video zapis: Korišćenje funkcije „Pokaži mi“ da brzo obavite stvari sa čitača ekrana i tastature.

Da biste koristili funkciju Pokaži mi za pronalaženje komandi, sledite ove korake:

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija u kojima želite da izvršite radnju.

 2. Pređite na polje za uređivanje Pokaži mi tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera Alt + Q.

 3. Otkucajte željenu komandu. Na primer, otkucajte „znaci za nabrajanje“.

 4. Koristite taster sa strelicom nadole da biste pregledali rezultate i pritisnite taster Enter da biste izabrali jedan od njih.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Korišćenje tasterskih prečica za pravljenje PowerPoint prezentacija

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

PowerPoint prezentacija čine pristupačnim za osobe sa umanjenim sposobnostima

PowerPoint za Android sadrži funkcije pristupačnosti koje olakšavaju rad sa prezentacijama korisnicima sa umanjenim sposobnostima, kao što su ograničena pokretljivost, slab vid ili druge umanjene sposobnosti. Dodatne informacije o postavkama i funkcijama pristupačnosti koje funkcionišu na vašem uređaju potražite u članku Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365.

Napomene: 

U ovoj temi

Upoznajte raspored u programu PowerPoint za Android

Prikaz za čitanje

Kada otvorite prezentaciju PowerPoint za Android ili kreiranje novog naloga, datoteka je otvorena u prikazu za čitanje. Ime za prezentaciju je centrirana na vrhu ekrana.

Ispod imena prezentacija je traka sa alatkama uključujući prekidači i dugmad kao što su dugmad datoteka i novi slajd. Dvaput dodirnuti dugme datoteka se otvara u meniju datoteka koja sadrži dugmad kao što su postavke, novo, Otvaranje, Sačuvaj kaoi Štampanje.

Ispod trake sa alatkama, možete da pronađete na glavnoj oblasti sadržaja gde se prikazuju na slajdovima. Prevucite jedan prst u ovoj oblasti da biste čuli brojeve slajdova. Dodirnite slajd da biste ga izabrali. Dodirnite dvaput na slajd i čujete: „Dugme Uredi”. Dvaput dodirnite ekran, a koje unosite u prikazu za uređivanje.

Prikaz za uređivanje

U prikazu za uređivanje, ime prezentacije je centrirana na vrhu ekrana.

Ispod imena prezentacija je traka sa alatkama sa sledeće stavke levo ili desno: se prebacivanje između više dugme opcije, Pronađi prekidač, dugme "beleške", dugme predstavljanja i dugme "Opozovi radnju".

Ispod trake sa alatkama, postoji oblasti sadržaja slajda koji prikazuje samo jedan slajd koji se može uređivati. Ovde možete, na primer, dodate tekst ili slike na slajd.

Ispod oblasti sadržaja slajda na dnu ekrana, je kontekst specifične menijima. Dugmad na traci sa menijima kontekst specifične promeniti u zavisnosti od toga šta je izabran u glavnoj oblasti sadržaja (na primer, ceo slajd, tabele ili okvira za tekst na slajdu). Podrazumevano sadrži sledeće stavke kada je fokus na celu slajda:

 • Recite mi

 • Raspored

 • Novi komentar

 • Tabela

 • Fotografije

 • Meni "oblici"

 • Okvir za tekst

 • Kamera

 • Opoziv radnje

 • Prebacivanje između više opcija

Dvaput dodirnuti više opcija prebacite se otvara ili skriva traku sa menijima karticu koja sadrži sledeće stavke iz sleva nadesno:

 • Kartice lista menija

 • Recite mi

 • Opoziv radnje

 • Ponavljanje radnje

 • Prebacivanje između više opcija

Kontekst određene kartice meni lista sadrži sledeće kartice podrazumevano:

 • Početak

 • Umetanje

 • Crtanje

 • Dizajn

 • Prelazi

 • Animacije

 • Projekcija slajdova

 • Pregled

 • Prikaz

U zavisnosti od toga šta je izabran u oblast glavnog sadržaja, nove kartice se pojavljuju. Na primer, kada je fokus na tabelu, kartica " tabele " se prikazuje na listi. Dvaput dodirnuti stavke sa liste menija otvara nove opcije za uređivanje.

Krećite se pomoću dodira

 • Da biste otišli u PowerPoint za Android i da biste prošli kroz elemente ekrana, brzo prevucite nalevo ili nadesno.

 • Da biste istražili ekrana sadržaj, prevucite prstom preko ekrana.

 • Da biste izabrali stavku, dodirnite dvaput ekran.

 • Da biste pregledali unutar menija ili lista, brzo prevlačite nalevo ili nadesno, a zatim, da biste izabrali, dodirnite dvaput ekran.

 • Da biste otvorili u kontekstu meniju (kada je dostupno), dvaput dodirnite ekran sa dva prsta.

 • Da biste izašli iz menija, prikaz ili dijaloga, brzo prevucite nadole onda levo.

Korišćenje demonstracije „Recite mi“

Da biste brzo pronašli komandu ili neku od opcija, koristite pretragu Pokaži mi .

 1. U prikazu za uređivanje prezentacije, brzo prevucite nalevo ili nadesno jednim prstom sve dok ne čujete „Pokaži mi dugme”, a zatim dvaput dodirnite ekran. Čujete: „Recite šta želite da polje "Uredi"”.

 2. Dodirnite dvaput ekrana. Čujete: „Koji prikazuje < tastaturi jezik > tastatura”.

 3. Korišćenje na tastaturu na ekranu da biste otkucali reč za pretragu, na primer, znakove za nabrajanje ili tabele. Na listi rezultata pretrage se ažurira dok kucate.

 4. Da biste pregledali rezultate pretrage, brzo prevucite nalevo ili nadesno dok ne čujete komandu ili opciju koju želite.

  Neke komande i opcije možda podmenije sa više izbora. TalkBack ih objavljuje kao „< rezultat pretrage > meni, dodirnite dvaput da biste aktivirali”. Da biste otvorili meni, dvaput dodirnite ekran.

 5. Da biste izabrali komande ili opciju, dvaput dodirnite ekran.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint uz pomoć čitača ekrana

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnošću u usluzi Office 365

PowerPoint prezentacija čine pristupačnim za osobe sa umanjenim sposobnostima

PowerPoint Mobile sadrži funkcije pristupačnosti koje olakšavaju rad sa prezentacijama korisnicima sa umanjenim sposobnostima, kao što su ograničena pokretljivost, slab vid ili druge umanjene sposobnosti.

Napomene: 

U ovoj temi

Upoznajte raspored u programu PowerPoint Mobile

Kada otvorite PowerPoint Mobile, u gornjem desnom uglu prikaza koji se otvorio nalazi se dugme korisničkog naloga. Ispod dugmeta je red naslova programa PowerPoint. Ispod reda naslova nalaze se dugmad Novo i Potraži. Ispod dugmadi, u oblasti glavnog sadržaja nalazi se spisak prezentacija na kojima ste nedavno radili.

Prikaz za čitanje

Kada otvorite PowerPoint Mobile prezentaciju ili počnite da pravite novu, prezentacija se otvara u prikazu Čitanje. Ime prezentacije je centrirano na vrhu ekrana. Ispod imena, sa leve strane, nalazi se dugme Datoteka. Desno od dugmeta nalaze se sledeća dugmad: Prezentuj, Novi slajd, Deli i Opozovi radnju.

Svi slajdovi u prezentaciji prikazani su kao sličice ispod dugmadi.

Prikaz za uređivanje

Da biste se premestili iz prikaza Čitanje na prikaz Uređivanje, dodirnite dvaput ekran na slajdu koji želite da uredite. Čujete: „Prilagođeno“. Brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Kontekstualni meni, dugme ’Uredi’“, a zatim dodirnite dvaput ekran. Otvara se prikaz Uređivanje. Čujete: „Okno ’Slajd’“. Fokus je na glavnoj oblasti sadržaja.

Ime prezentacije je centrirano na vrhu ekrana. Ispod imena, sa leve strane, nalazi se dugme Nazad. Desno od dugmeta nalaze se sledeća dugmad: Pronađi, Beleške, Prezentuj i Opozovi radnju.

Ispod dugmadi se nalazi glavna oblast sadržaja koja zauzima najveći deo ekrana. Izabrani slajd je tu prikazan.

Ispod glavne oblasti sadržaja se prikazuje okno Beleške, ako je aktivirano.

Ispod okna Beleške ili glavne oblasti sadržaja nalazi se priručna traka prilagođena kontekstu. Ona prikazuje dugmad koja su u vezi sa oblasti ili stavkom trenutno izabranom na slajdu u glavnoj oblasti sadržaja. Dugme Još opcija nalazi se krajnje desno na traci sa alatkama. Dodirivanje dvaput dugmeta otvara glavni meni ispod glavne oblasti sadržaja.

Na vrhu glavnog menija nalazi se traka sa menijima. Ime trenutne kartice je krajnje levo od trake sa menijima. Opcije kartice navedene su ispod imena kartice. Dodirnite dvaput ime kartice da biste otvorili meni kartice koji prikazuje sve dostupne kartice. Desno od imena kartice na traci sa menijima nalaze se sledeća dugmad: Recite mi, Opozovi radnju, Ponovi radnju i Još opcija (razvijeno).

Da biste se premestili iz prikaza Uređivanje na prikaz Čitanje, brzo prevlačite nadesno dok ne čujete „Isključeno, dugme ’Nazad’“, a zatim dodirnite dvaput ekran.

Navigacija pomoću dodira

 • Da biste se kretali u programu PowerPoint Mobile i da biste kružili redom kroz elemente ekrana, brzo prevlačite nalevo ili nadesno.

 • Da biste izabrali stavku, dodirnite dvaput ekran.

 • Da biste pregledali unutar menija ili lista, brzo prevlačite nalevo ili nadesno, a zatim, da biste izabrali, dodirnite dvaput ekran.

 • Da biste izašli iz kontekstualnog menija, brzo nacrtajte oblik Z pomoću dva prsta.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Osnovni zadaci za pravljenje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

PowerPoint prezentacija čine pristupačnim za osobe sa umanjenim sposobnostima

Koristite PowerPoint Online sa tastature i čitač ekrana za istraživanje i navigacija po različitim prikazima i premeštanje između njih. Testirali smo ga sa naratora i JAWS, ali je mogao da funkcioniše sa drugim čitača ekrana dok god Slede uobičajeni standardima pristupačnosti i tehnika.

Napomene: 

 • Nove Office 365 funkcije izdaju se postepeno Office 365 pretplatnicima, tako da aplikacija možda još uvek nema ove funkcije. Da biste saznali kako možete brže da preuzmete nove funkcije, pridružite se programu Office Insider.

 • Da biste saznali više o čitačima ekrana, idite na članak Kako čitači ekrana rade sa sistemom Microsoft Office.

 • Kada koristite PowerPoint Online, preporučujemo da koristite Microsoft Edge kao veb pregledač. Zbog toga što se PowerPoint Online pokreće u veb pregledaču, tasterske prečice se razlikuju od onih u programu za stone računare. Na primer, koristite kombinaciju tastera Ctrl+F6 umesto tastera F6 za ulazak u komande i izlazak iz njih. Isto tako, uobičajene prečice kao što su F1 (Pomoć) i Ctrl+O (Otvori) važe samo za veb pregledač, a ne za PowerPoint Online.

U ovoj temi

Upoznajte rasporeda na PowerPoint Online

Kada otvorite prezentaciju PowerPoint Online ili kreiranje novog naloga, na traci za navigaciju horizontalni je na vrhu ekrana ispod polja URL adresa. Dugme za Pokretanje aplikacija na krajnjoj levoj strani na traci za navigaciju. Sa desne strane, ime aplikacije, ime trenutnog korisnika i putanju do lokacije na kojoj je uskladištena otvorene prezentacije se prikazuju. Ime za prezentaciju je centrirana na traci za navigaciju. Sa desne strane imena, dugme " deli " i ime trenutnog korisnika se prikazuju.

Ispod trake za navigaciju je skup kartice na traci, kao što su Home, Umetnite, Dizajn, prelazi, animacije, Pregledi Prikaz. Na traci se nalazi ispod reda sa karticama (JAWS poziva je „donjem trake”). Kada izaberete karticu, specifične za karticu traka se pojavljuje. Svaka traka sadrži komande organizovani u grupe. Na primer, ako izaberete karticu " Umetanje ", možete da izaberete različite stavke na traci, kao što su tabele, slike, oblici ili jednačine, da umetnete u prezentaciju.

Ispod trake, postoje tri okna. Je na okno sa sličicama sa leve strane. To uključuje sličica slajdova ili tekst na slajdovima u prezentaciji. Sa desne strane je okno za slajdove sa aktivnog slajda. To je na glavnoj oblasti sadržaja gde uređujete i Dodavanje sadržaja u slajdovima. U okviru okna za slajdove je okno za napomene.

Na dnu ekrana, ne postoji na statusnoj traci uključujući stavke kao što je dugmad za prikaz i zumiranje kontrola.

Navigacija pomoću tastature

Da biste otišli u PowerPoint Online i da biste se kretali kroz ekran oznake, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + F6. Oznake su redosledom:

 • Okno za slajdove

 • Okno "Komentari" (ako je otvoreno)

 • Prevucite okno "beleške" (ako je otvoreno)

 • Statusna traka

 • Na gornjoj traci sa alatkama

 • Traka

 • Okno sa sličicama

Da biste otišli u elemenata ekrana od trenutnog značajne, koristite sledeće tasterske prečice:

 • Da biste se kretali kroz elemente ekrana, pritisnite taster Tab (proslediti) ili taster Shift + Tab (unazad). Na primer, pritisnite taster Tab da biste se prebacivali između tekstualna polja aktivnog slajda.

 • Da biste izabrali stavku, pritisnite taster Enter.

 • Da biste potražite u okviru menija ili liste i pritiskajte tastere sa strelicama, da biste izabrali, pritisnite taster Enter. Na primer, pritisnite na nadole i nagore Taster sa strelicom za premeštanje između sličicu slajda u oknu sa sličicama.

 • Da biste premestili fokus brzo izabrane kartice na traci, pritisnite kombinaciju tastera Alt + Windows logotipom.

  Napomena: Da biste koristili tasterske prečice efikasno na traci za navigaciju, ugasite skeniranje režim. Da biste isključili režim skeniranje, pritisnite SR + RAZMAKNICA dok ne čujete: „Skeniraj isključeno”.

 • Da biste izašli iz menija ili režima, pritisnite taster Esc.

Takođe pogledajte

Korišćenje čitača ekrana za rad sa slajdovima u programu PowerPoint

Korišćenje čitača ekrana za dodavanje i oblikovanje teksta u programu PowerPoint

Tasterske prečice u programu PowerPoint Online

Osnovni zadaci za kreiranje prezentacije u programu PowerPoint pomoću čitača ekrana

PowerPoint prezentacija čine pristupačnim za osobe sa umanjenim sposobnostima

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×