Saznajte kako da pronađete zapise

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kako raste bazu podataka, pronalaženje određenih zapisa uključivaće više od letimičan pogled na listu sa podacima. U ovom članku, Saznajte pet načina za pronalaženje određenih zapisa na osnovu vaše potrebe.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Pretražite sve zapise

Odlazak na određeni zapis

Traženje određenog zapisa

Filter da biste videli ograničen broj zapisa

Kreiranje upita za pronalaženje određenih zapisa

Pretražite sve zapise

Možete da pregledate zapise pomoću tastera TAB kada želite da premestite kroz jedan zapis po jedan, redosled, da biste pronašli određeni zapis. Možete da pregledate zapisa u tabelu u prikaz lista sa podacima koristiti dugmad za navigaciju kroz zapise. Dugmad za navigaciju kroz zapise su dostupne na dnu tabele ili obrasca.

Dugmad za navigaciju

1. idite do prvog zapisa

2. prelazak na prethodni zapis

3. za Trenutni zapis

4. prelazak na sledeći zapis

5. prelazak na poslednju zapis

6. Otvorite novi zapis (prazno)

7. Indikator filtera

8. Polje za pretragu

Napomene: 

 • Kada izaberete stavku u okviru Trenutnog zapisa , možete da upišete broj zapisa i pritisnite taster ENTER da biste prešli na taj zapis. Broj zapisa se broji sekvencijalno, od početka obrasca ili lista sa podacima. Ne odgovara nijednoj vrednosti polja.

 • Da biste saznali ako je primenjen filter, pogledajte članak dugme indikatora filtera. Ako nema primenjen filter ili sve filtere očistili, on prikazuje Bez filtera. Kada se prikaže filtrirana, možete da kliknite na ovo dugme da biste uklonili filter. Slično tome, kada se prikaže Nefiltrirano, možete kliknite na ovo dugme da biste primenili poslednju filter koji ste koristili, ako ga ima.

 • Kada unesete tekst u polje Pretraga, prva odgovarajuća vrednost biće istaknuta u realnom vremenu dok unosite svaki znak. Ovu opciju možete da koristite za brzo pronalaženje zapisa sa odgovarajućom vrednošću.

Vrh stranice

Odlazak na određeni zapis

Možete otići do određenog zapisa u programu Access kada znate zapisa koji želite da pronađete. Idite na okvir omogućava vam da odaberete određeni zapis sa padajuće liste i obično se dodaje u obrasce.

Polje „Idi na“

 • Da biste otišli do određenog zapisa, kliknite na strelicu sa desne strane stavke polja, a zatim sa padajuće liste izaberite zapis.

  Napomena: Ako znate prvih nekoliko znakova zapisa na koji želite da pređete, možete da upišete te znakove u polje Idi na, što će vam pomoći da brzo pronađete taj zapis.

Polje Idi na prikazuje samo dovoljno podataka za jedinstveno identifikovanje svakog zapisa. Kada sa liste izaberete zapis, Access će prikazati ostatak podataka iz zapisa u glavnoj oblasti obrasca.

Vrh stranice

Traženje određenog zapisa

Možete da pronađete do određenog zapisa u tabeli ili u obrascu pomoću kartice " Pronalaženje " u dijalogu Pronalaženje i zamena . Ovo je efikasan izbor za pronalaženje određenih zapisa kad zapis koji želite da pronađete zadovoljavaju određene kriterijume, kao što su termini za pretragu i operatori za poređenje, kao što su „jednako je” ili „sadrži”.

Napomena: Možete da koristite samo u dijalogu Pronalaženje i zamena ako tabele ili obrasca trenutno prikazuje podatke. Ovo važi i ako nema vidljivih zapisa zato što je primenjen filter.

 1. Otvorite tabelu ili obrazac, a zatim kliknite na polje koje želite da pretražite.

 2. Na kartici Početak, u grupi Pronađi izaberite stavku Pronađi ili pritisnite CTRL+F.

  Dijalog Pronalaženje i zamena će se pojaviti sa izabranom karticom Pronađi.

 3. U polju Pronađi Otkucajte željenu vrednost za koju želite da pretražite.

 4. Da biste promenili polje koje želite da pretražite ili da biste pretražili celu tabelu, kliknite na odgovarajuću opciju na listi Pogledaj u .

  Savet: Lista podudaranja predstavlja operator za poređenje (kao što su „jednako je” ili „sadrži”). Da biste proširili pretragu, na listi podudaranja , kliknite na Bilo koji deo polja.

 5. Iz liste Pretraži izaberite stavku Sve, a zatim kliknite na dugme Pronađi sledeće.

 6. Kada je istaknuta stavka koju tražite, kliknite na dugme Otkaži u dijalogu Pronalaženje i zamena da biste zatvorili dijalog. Istaknute su zapisa koje zadovoljavaju uslove

Više informacija o tome kako da koristite dijalog pronalaženja i zamene , potražite u članku koristite pronalaženje i zamena dijalog da biste promenili podatke.

Vrh stranice

Filter da biste videli ograničen broj zapisa

Možete da filtrirate da biste videli ograničen broj zapisa kada želite da vidite samo zapise koji zadovoljavaju određene kriterijume i operatora za poređenje. Na primer, da biste brzo suzili zapisi koji su prikazani, kliknite desnim tasterom miša na polje čiju vrednost želite da se podudaraju, a zatim izaberite stavku jednako je, Da li nije jednako, sadržiili Ne sadrži na dnu u priručnom meniju. Filter možete se uključiti ili isključiti što olakšava prebacivanje između filtriranog i nefiltrirani prikaze istih podataka. Za razliku od pretrage, filter samo ograničava koji zapisi su prikazane.

 1. Da biste primenili filter koji je zasnovan na izbor, otvorite tabelu ili obrazac.

 2. Da biste se uverili da tabela ili obrazac nisu filtrirani, na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija, a zatim izaberite stavku Obriši sve filtere, ako je komanda dostupna.

 3. Pređite na zapis koji sadrži vrednost koju želite da biste koristili kao deo filtera, a zatim kliknite na kolonu (u prikazu lista sa podacima) ili kontrolu (u obrazac, izveštaj ili raspored prikaz). Da biste filtrirali na osnovu delimičnog izbora, izaberite samo znakove koje želite.

 4. Na kartici Početak , u grupi Sortiranje i filtriranje izaberite stavku Izbor, a zatim izaberite stavku koju želite da primenite filter.

 5. Ponovite korake 3 i 4 za filtriranje ostalih polja na osnovu izbora.

Više informacija o tome kako da primenite filter potražite u članku filtriranje: ograničavanje broja zapisa u prikazu.

Vrh stranice

Kreiranje upita za pronalaženje određenih zapisa

Tehnika koje možete koristiti za pretraživanje i filtriranje zapisa su veoma koristan i za pronalaženje određenih zapisa za dati slučaj. Međutim, možda ćete želeti da biste izvršili istu operaciju pretrage ili filtriranja redovno. Umesto da ponavljate korake pretrage i filtriranja svaki put, možete da kreirate upit. Upit je moćna i fleksibilne način da pronađete određene zapise zato što omogućava vam da izvršite prilagođene pretrage, primenite prilagođene filtere i Sortiranje zapisa. Možete da napravite svoje upite koji će vam pomoći biste da se fokusirate na određene zapise i odgovorite na određena pitanja. Kada kreirate upit možete sačuvali i ponovo koristiti, a mogu da se koriste za izgradnju obrazaca i izveštaja.

Kada koristite upit za pretraživanje ili filtriranje, koristite kriterijume na osnovu tipa podataka koje tražite. Različite vrste informacija se skladište kao različite tipove podataka. Na primer, rođendani su uskladišteni kao datum/vreme, za razliku od imena su uskladišteni kao tekstualne podatke.

Ponekad ne možete da pronađete određenog zapisa koje znate postoji. Ovo se može dogoditi ako pregledate zapise u obrascu ili upit koji ne prikazuje određene zapise zbog vrednosti u određenom polju. Sledeći primer pokazuje kako da koristite upit za pronalaženje zapisa.

Pretpostavimo da koristite baze podataka koje su kreirane pomoću Microsoft Office Access 2007 problemi predložak za praćenje problema. Problemi sa tabela ima polje pod imenom Status, koji označava da li je određeni problem aktivni, rešite ili zatvoreni. Možete da kreirate upit koji prikazuje sporne stavke čiji je status zatvoren tako što ćete pratiti ove korake:

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Ostalo kliknite na dugme Dizajn upita.

 2. U dijalogu Prikazivanje tabele dvaput kliknite na dugme Sporne stavke, a zatim kliknite na dugme Zatvori.

 3. U dizajneru upita kliknite dvaput na zvezdicu (*) u tabeli probleme . Pomaže da proverite da li da će upit prikazati sva polja iz vraćenih zapisa.

  Sporne stavke.* se pojavljuje u prvoj koloni koordinatne mreže za dizajn, u redu polje . Ovo ukazuje da treba da se vrati sva polja iz tabele probleme.

 4. U dizajneru upita dvaput kliknite na polje Status u tabeli Sporne stavke.

  Polje Status će se pojaviti u drugoj koloni koordinatne mreže za dizajn, u redu Polje.

 5. U drugoj koloni koordinatne mreže za dizajn, opozovite izbor u polju za potvrdu u redu Prikaži . Pomaže da proverite da li upit ne prikazuje u polju Status.

  Ako ne opozovete izbor u polju za potvrdu Prikaži u koloni Status, u polju Status će biti prikazana dva puta u rezultatima upita.

 6. U drugoj koloni koordinatne mreže za dizajn, u polju kriterijumi otkucajte = „Zatvori”. Ovo je kriterijum za pretragu. Ovo je način da se uverite da bi upit će vratiti samo one zapise gde vrednost Status „ne radi”.

  Napomena: U ovom primeru korišćen je samo jedan kriterijum za pretragu. Možete da koristite više kriterijuma za pretragu ako ih dodate u više polja i ako koristite red or i dodatne redove ispod reda or.

  Upit je spreman za pokretanje i izgleda na sledeći način:

  Koordinatna mreža za dizajn upita

 7. Na kartici Dizajn, u grupi Rezultati kliknite na dugme Pokreni.

  Napomena: Osim ako ste već počeli da pratite probleme i samim tim imate podatke u tabeli sporne stavke – i ste postavili status bar jedan problem na „Zatvoreno” – upit neće dati sve rezultate. Međutim, možete da sačuvate upit i da ga koristite u bilo kom trenutku u budućnosti.

 8. Pritisnite tastere CTRL+S da biste sačuvali upit.

 9. U dijalogu Sačuvaj kao otkucajte ime za upit u polje Ime upita , kao što je Zatvoreno problemi, a zatim kliknite na dugme u redu.

Sada će upit prikazivati probleme koji imaju status „Zatvoreno“.

Da biste saznali više o tome kako da kreirate upite da biste pronašli zapise, potražite u članku Kreiranje jednostavnog upita za izdvajanje.

Da biste saznali više o kriterijumima za pretraživanje i filtriranje pogledajte članak Primeri kriterijuma za upite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×