Saznajte kako da koristite predložak „Moj tok novca“ pomoću programa Excel 2016

Pomoću programa Excel 2016 možete da analizirate različite tipove podataka iz mnogo različitih izvora i iz različitih razloga. U ovom članku saznaćete kako da koristite ugrađeni predložak Moj tok novca u programu Excel 2016 da biste upravljali zarađenim novcem, kao i time koliko ga i gde trošite.

Korišćenje predloška „Moj tok novca“

Predložak Moj tok novca predstavlja jednostavan primer toga kako Excel 2016 analizira, modelira i predstavlja podatke na zanimljive i pronicljive načine. Predložak vam omogućava da upoznate mogućnosti analize podataka programa Excel 2016 i pokazuje kako ugrađeni predlošci u programu Excel mogu da olakšaju analizu podataka.

U ovom članku saznaćete kako da uradite sledeće stvari pomoću programa Excel 2016:

 1. Izvršite modeliranje podataka pomoću ugrađenih mogućnosti modeliranja programa Excel.

 2. Iskoristite neke funkcionalnosti vremenske inteligencije programa Excel.

 3. Saznajte kako je napravljen predložak „Moj tok novca“ pomoću moćnih izračunavanja po imenu Mere koja možete da koristite i u radnim sveskama.

Otvaranje predloška „Moj tok novca“

Da biste otvorili predložak „Moj tok novca“, izaberite stavke Novo > Obilazak funkcija poslovne analize.

predložak „Moj tok novca“

Ako ne vidite predložak, koristite polje za pretragu i otkucajte obilazak funkcija poslovne analize, a zatim kliknite na dugme sa lupom da biste započeli pretragu (ili pritisnite taster Enter). Pojavljuje se predložak „Moj tok novca“.

Kada se predložak otvori, videćete prvu karticu radne sveske pod nazivom Početak. Kliknite na dugme Hajde da počnemo da biste započeli.

„Moj tok novca“ – prvi koraci

Kartica radne sveske „Moj tok novca“ je izabrana i prikazuje izveštaj o toku novca za izabranu godinu. Ovaj grafikon toka novca prikazuje poređenje godišnjeg toka novca za tekuću godinu (izabrano pomoću dugmadi u gornjem desnom uglu radne sveske) i prethodnu godinu. To se smatra izračunavanjem vremenske inteligencije. Pomoću dugmadi u gornjem desnom uglu radnog lista možete da izaberete drugu godinu. Obratite pažnju na to kako se trakasti grafikon menja kada izaberete drugu godinu.

Modul za sečenje „Godina“ za „Moj tok novca“

Unos podataka o toku novca

Interesantno je videti uzorak podataka koji se dobija uz predložak, ali je mnogo zanimljivije raditi sa sopstvenim podacima. Da biste uneli brojeve – bilo da su u pitanju stvarni brojevi ili eksperiment da biste videli kako predložak funkcioniše – izaberite karticu radnog lista Uzorak podataka. Obratite pažnju na uputstva ISPROBAJTE GA sa desne strane tabele, koja sadrže vodič i dugme za unos sopstvenog uzorka podataka.

Unos probnih podataka

Kada izaberete stavku Dodaj novi uzorak reda, predložak markira novi red na dnu tabele i popunjava četiri kolone sledećim informacijama:

 • Tip transakcije – ova prva kolona je „Prihod“ ili „Troškovi“. Grafikon na radnom listu „Moj tok novca“ može dosledno da uporedi prihode i troškove pomoću samo te dve kategorije. U ovom primeru bonus je „Prihod“.

 • Datum – ovo je datum transakcije. Predložak automatski umeće 1.4.2015, ali možete da primenite bilo koje podatke koje odaberete. Grafikon na listu „Moj tok novca“ grupiše prihode i troškove po mesecima i godinama na osnovu vrednosti u ovoj koloni.

 • Kategorija – ova kolona vam omogućava da kategorizujete prihode i troškove. Postoji dosta već uključenih kategorija koje možete da odaberete. Možete da napravite i novu kategoriju, naročito ako očekujete da dobijate mnogo bonus čekova, što je uvek lepo. Prihode i troškove možete da prikažete i po kategoriji, tako da će dosledno unošenje informacija u ovu kategoriju doprineti tome da svaka sledeća analiza prođe bez poteškoća.

 • Iznos – ovo je iznos prihoda ili troška. U ovu kolonu možete da unesete pozitivne brojeve (umesto da koristite negativne brojeve za troškove, na primer), jer izračunavanja povezana sa modelom podataka znaju kako da ispravno rukuju prihodima i rashodima na osnovu pozitivnih brojeva u ovoj koloni.

Unos uzorka podataka u predložak „Moj tok novca“

Kada unesemo podatke, vratimo se na grafikon i kliknemo na dugme „Odmah ažuriraj“ (koje osvežava model podataka), možemo da vidimo promene na grafikonu toka novca. Uz dodatnih 1500 USD prihoda koje smo dodali u uputstvima ISPROBAJTE GA, mesec april se sa 38,94% manjka u odnosu na prethodnu godinu popeo na 68,48% viška.

Novi podaci menjaju tok novca u aprilu

Korišćenje Excel modela podataka

Dovršavanjem prethodnih koraka za unos dodatnog uzorka podataka u radnu svesku „Moj tok novca“ upravo ste izvršili interakciju sa Excel modelom podataka. Model podataka je organizovana kolekcija elemenata podataka koji su međusobno povezani na strukturirani ili standardizovani način. U modelu podataka „Moj tok novca“ postoji mnogo elemenata podataka (stavke toka novca) koji su međusobno povezani pomoću četiri strukturirane ili standardizovane kategorije („Tip transakcije“, „Podaci“, „Kategorija“, „Iznos“).

Modeli podataka mogu da budu jednostavni kao što je ovaj model podataka „Moj tok novca“ ili složeni kao što su baza podataka ili kolekcija baza podataka koje su organizovane tako da budu međusobno povezane na određene načine. Modeli podataka ne moraju biti trajni i ne moraju ih praviti isključivo inženjeri baza podataka. Modeli podataka mogu da se naprave u pokretu u programu Excel iz raznih izvora kako bi odgovarali potrebama analize podataka.

Model podataka možete da analizirate i prikazivanjem delova tih podataka na određene načine, na primer pomoću grafikona ili drugih vizuelizacija. Na primer, možda bi trebalo da analizirate samo troškove toka novca i to samo za 2015. kalendarsku godinu. Na taj način prikazujete (analizirate) podskup modela podataka koji ispunjava kriterijume i dobijate uvide iz onoga što vidite. Kao i modeli podataka, vizuelizacije i analize podataka mogu da budu jednostavne (na primer: grafikon troškova za internet u 2015.) ili složene.

Omogućavanje programskih dodataka za analizu podataka

Excel 2016 sadrži moćnu funkciju za modeliranje podataka koja se zove Power Pivot. Da biste omogućili Power Pivot i ostale programske dodatke za analizu podataka, izaberite stavke Datoteka > Opcije da biste otvorili prozor Excel opcije. Izaberite stavku Napredno iz levog okna, zatim se pomerite nadole do odeljka Podaci, koji je blizu dna prozora u kom ste se pomerali. Na dnu odeljka„Podaci“ postoji opcija za Omogućavanje programskih dodataka za analizu podataka: Power Pivot, Power View i Power Map.

Prozor „Opcije programa Excel“

Potvrdite izbor u polju za potvrdu, a zatim kliknite na dugme U redu.

Kada se omoguće programski dodaci za analizu podataka, pojavljuje se dugme Upravljaj modelom podataka u odeljku Alatke za podatke trake Podaci. Kada kliknemo na dugme Upravljaj modelom podataka, pojavljuje se Power Pivot prozor za modeliranje podataka.

Stavka „Upravljanje modelom podataka“ na kartici trake „Podaci“

Korišćenje vremenske inteligencije u programu Excel 2016 sa merama

Predložak „Moj tok novca“ koristi nekoliko mogućnosti vremenske inteligencije programa Excel 2016, kao što je godišnje poređenje prikazano u prethodnom delu ovog članka. Te mogućnosti vremenske inteligencije primenjene su kao Mere napravljene u modelu podataka u predlošku. Da biste videli te mere, kliknite na dugme Upravljaj modelom podataka na kartici Podaci da biste prikazali prozor Power Pivot. Prva mera se zove Ukupan tok novca.

Power Pivot mere

U predlošku „Moj tok novca“ godišnje izračunavanje poredi tok novca tekuće godine (za sada ga zovemo TNTG) sa tokom novca prethodne godine (TNPG). Formula za pravljenje godišnjeg izračunavanja je sledeća:

Year-Over-Year = (CYC-PYC)/PYC

Sledeće mere vremenske inteligencije su uključene u predložak „Moj tok novca“:

 • TotalIncome:=CALCULATE(sum([AMOUNT]),'Sample'[TRANSACTION TYPE]="Income")

  TotalIncome rezimira kolonu Iznos, ali uključuje samo vrednosti sa vrednošću Tip transakcije navedenom kao Prihod.

 • TotalExpenses:=CALCULATE(sum([AMOUNT])*-1,'Sample'[TRANSACTION TYPE]="Expenses")

  Vrednost TotalExpenses je slična vrednosti TotalIncome, gde je Tip transakcije naveden kao Trošak. Rezultat se zatim množi sa -1 kako bi rezultati predstavljali troškove.

 • Total Cashflow:=[TotalIncome]+[TotalExpenses]

  Vrednost Total Cashflow se dobija sabiranjem [TotalIncome]+[TotalExpenses] mera. Izračunavanje na taj način, korišćenjem mera kao elemenata sastavnih blokova u izračunavanju, omogućava da se buduće promene bilo koje od tih mera automatski odraze na Total Cashflow.

  Vrednost Total Cashflow nam je omogućila da napravimo i izvedenu tabelu sa podacima o toku novca. Dodavanje modula za sečenje Godina omogućilo nam je da vidimo tok novca određene godine (na primer, tekuće godine). Da bismo napravili godišnje poređenje, bio nam je potreban i tok novca prethodne godine, a pored toga, on je morao da bude predstavljen dok modul za sečenje prikazuje tekuću godinu. Da bismo savladali taj izazov, napravili smo meru pod imenom PreviousYearCashflow.

 • PreviousYearCashflow:=CALCULATE([Total Cashflow],SAMEPERIODLASTYEAR('Calendar'[Date]))

  Izračunavanje je moćna funkcija. Funkcija Izračunavanje može da zameni postojeći filter novim kako bi rešila analitičke probleme i podržala potrebe korisnika.

  U meri PreviousYearCashflow rezimiramo Total Cashflow koji smo napravili ranije i imamo novi kontekst dimenzije vremena kako bismo dobili željene podatke. Tačnije: ako je Total Cashflow isečen 2015, PreviousYearCashflow predstavlja podatke za 2014. pomoću funkcionalnosti SAMEPERIODLASTYEAR.

Sintaksa formule korišćena u merama deo je moćnog analitičkog jezika koji se zove DAX (izrazi za analiziranje podataka). Dodatne informacije o jeziku DAX možete da pronađete u sledećem odeljku sa srodnim temama.

Takođe pogledajte

Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016

Prvi koraci uz Preuzimanje i transformaciju u programu Excel 2016

Power Pivot – pregled i učenje

Izrazi za analizu podataka (DAX) u funkciji Power Pivot

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×