Saveti za reklamiranje putem e-pošte

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Reklamiranje putem e-pošte ima mnogo prednosti:

 • Mali troškovi.

 • Brzina prenosa.

 • Interaktivnost.

 • Prenos poruke većem broju klijenata odjednom.

 • Poruka se upućuje klijentima, a da pri tom ne morate da čekate da vas oni posete.

 • Lakše praćenje podataka kao što su netačne e-adrese (kroz e-poštu koja se vrati), pozitivni i negativni odgovori, posete Web stranica (pomoću veze ugrađene u e-poruku) i povećanje prodaje.

Reklamiranje putem e-pošte olakšava uspostavljanje programa komunikacije koji se redovno planira i utiče na izgrađivanje vašeg brenda i kompanije.

Reklamiranje putem e-pošte ima i svoje mane. Preplavljeni e-porukama, klijenti mogu da filtriranjem izbace vaše poruke iz prijemnog poštanskog sandučeta i da ih izbrišu, a da ih prethodno ne pročitaju. Još gore, mogu da pomisle da su vaše e-poruke bezvredne, posebno ako dobijaju previše nevažnih poruka. A što je najgore, klijenti mogu da definišu vašu poruku kao bezvrednu ako se njen sadržaj ne podudara sa onim što su oni očekivali da će primiti. Tada mogu da uklone svoju e-adresu sa vaše liste slanja i da steknu loše mišljenje o vašoj kompaniji.

Suština je u sledećem: reklamiranje putem e-pošte, izvršeno na odgovarajući način, može da osnaži pozitivnu interakciju između vaših klijenata i kompanije.

Ovaj članak sadrži:

Komponente marketinga uspešnu e-pošte

Pridobijanje poverenja klijenata

Komponente uspešnog reklamiranja putem e-pošte

Trebalo bi da postupate na sledeće načine da biste se uspešno reklamirali putem e-pošte:

 • Održavajte ga u zakonskim granicama.

 • Neka sadržaj bude relevantan i kratak.

 • Klijentima uputite jasan poziv da nešto urade.

 • Personalizujte poruku.

 • Budite dosledni.

 • Pažljivo oblikujte poruku.

 • Testirajte poruku pre nego što je pošaljete.

Reklamiranje putem e-pošte će biti uspešno, kao i svi ostali vidovi reklamiranja, ako se uverite da je odgovarajuća ciljna grupa na vašoj listi primalaca, definišete šta mogu da očekuju da će primati od vas i isporučite ono što ste obećali.

Održavanje reklamiranja putem e-pošte u zakonskim granicama

Zakon CAN-SPAM iz 2003. godine (Controlling the Assault of Non-Solicited Pornography and Marketing Act) daje pregled zahteva pošiljaocima komercijalne e-pošte. Osim toga, izriče kazne za pošiljaoce bezvredne pošte i kompanije čiji proizvodi se reklamiraju u bezvrednoj pošti ukoliko oni prekrše zakon i daje pravo primaocima da zatraže od pošiljalaca da prestanu da im šalju bezvrednu poštu.

Zakon se odnosi na e-poštu čija je primarna svrha reklamiranje ili promovisanje komercijalnih proizvoda ili usluga, uključujući sadržaj na Web lokaciji. „Poruka o transakciji ili odnosu“ – e-poruka koja olakšava realizaciju dogovorene transakcije ili klijentu pruža ažurirane informacije o postojećem poslovnom odnosu – ne sme da sadrži netačne informacije ili obmanjujuće informacije o usmeravanju, ali je izuzeta iz većine odredbi zakona CAN-SPAM. Kliknite na odgovarajuću vezu u odeljku Takođe pogledajte da biste dobili više informacija o tome.

Neka sadržaj bude relevantan i kratak

Očekujte da većina klijenata i potencijalnih klijenata ima vremena i interesovanja za čitanje onoga što se odnosi na njih i pod uslovom da brzo mogu da saznaju o čemu se radi. Što više e-poruku usmerite na interesovanja pojedinih primalaca, veće su šanse da je oni otvore, pročitaju i odgovore na nju. Opcije objedinjavanja e pošte programa Microsoft Office Publisher 2007 vam mogu pomoći da sadržaj efikasno usmerite na interesovanja svakog primaoca.

Tipovi sadržaja koji dobro funkcionišu u reklamiranju putem e-pošte podrazumevaju:

 • Sedmične specijalne ponude, popuste i druge promotivne ponude

 • Pozivnice za razne događaje i seminare

 • Ažurirane informacije o proizvodu

 • Informacione biltene

Efektna poruka za reklamiranje putem e-pošte sadrži sledeće elemente (većinu njih zahteva i zakon CAN-SPAM):

 • Jasna, sažeta tema    Iako želite da primaoci otvore e-poruku, nemojte se služiti trikovima niti lukavstvima. Obećajte samo stvarnu korist odnosno vrednost koju možete da pružite. Zakon CAN-SPAM zahteva da tema precizno predstavi sadržaj poruke.

  Osim toga, tema ne bi trebalo da sadrži više od 50 znakova tako da ne bude odsečena u prijemnom poštanskom sandučetu primaoca i izbegavajte interpunkciju osim ako ne postavljate pitanje – ona zauzima dragoceni prostor. Iznad svega izbegavajte korišćenje znakova uzvika. Oni odaju da je poruka isključivo promotivna.

 • Obaveštenje da je vaša e-poruka oglas ili ponuda    Zakon CAN-SPAM zahteva da ovo obaveštavanje bude jasno i upadljivo i da obezbedite način na koji primaoci mogu da uklone svoje e-adrese sa liste slanja – metod odbijanja saglasnosti.

 • Važeća povratna adresa    Zakon CAN-SPAM zahteva da date podatke o ulici i broju. Takođe, preporučuje se da date telefonski broj. Na kraju krajeva, vi želite da vam se primaoci jave.

 • Opcija odbijanja saglasnosti    Zakon CAN-SPAM zahteva da date podatke o povratnoj e-adresi ili drugom načinu odgovaranja zasnovanog na Webu koji dozvoljava primaocima da zahtevaju od vas da ubuduće ne šaljete e-poruke na tu e-adresu. Zahteve za odbijanje saglasnosti morate ispoštovati u roku od 10 radnih dana od njihovog prijema i u trajanju od najmanje 30 dana nakon što je e-poruka poslata. Osim toga, ne možete pomoći drugoj osobi da pošalje e-poruku na adresu osobe koja je odbila saglasnost.

Upućivanje jasnog poziva klijentima da nešto urade

U prvom pasusu jasno naznačite šta primaoci mogu da urade. Ne bi trebalo da budu u situaciji da se pomeraju nadole u poruci da bi pronašli te informacije, ali ponovite ih i na kraju u slučaju da odluče da pročitaju celu poruku pre nego što nešto preduzmu.

Neke opcije poziva da se nešto preduzme uključuju sledeće:

 • Više informacija možete dobiti ako kliknete na vezu.

 • Registrujte se da biste primili specijalnu ponudu.

 • Posetite Web stranicu da biste se kvalifikovali (neka stranica bude relevantna za određenu ponudu).

 • Preuzmite bilten, igru, čuvar ekrana, kupon ili belu knjigu.

 • Javite se telefonskim putem.

Personalizovanje poruke

Što više lično poruka ili glas zvuče, to bolje – pišite poruke tako da izgledaju kao da ih je pisala osoba, a ne bezlična institucija. Osobe žele da grade odnose sa drugim osobama, a ne sa kompanijama.

Dodajte poruci ličnu notu tako što ćete obezbediti neke dodatne podatke, kao što su informacije koje se odnose na interesovanja klijenata u vezi sa vašim poslovanjem. Na primer, restoran u redovnu komunikaciju putem e-pošte može da uključi preglede vina ili recepte. Kada klijenti probaju ova vina ili recepte kod kuće, izgrađuje se utisak stručnosti osoblja restorana i obogaćuje odnos između klijenata i restorana. Edukativne informacije, argumetovana mišljenja, principijelni stavovi ili humor doprinose utisku da je vaše poslovanje korisno i čovečno – ali, takođe, morate prepoznati rizike koje ovakve informacije nose. Uverite se da dobro poznajete čitaoce i verovatan način na koji će reagovati.

Doslednost

Kada šaljete niz e-poruka, nastojte da budete dosledni u razmeni poruka, u rasporedu i vremenskom rasporedu slanja poruka. Ova doslednost doprinosi utisku da je vaše poslovanje pouzdano, organizovano i uhodano.

Šaljite niz e-poruka u isto vreme svakog dana, sedmice i meseca. Ako su vaše poruke upućene drugim kompanijama (ili osobama koje su u njima zaposlene), šaljite ih tako da mogu da se pročitaju tokom radne sedmice, ali ne i ponedeljkom ujutro (poruke nemojte slati u periodu od petka u podne do ponedeljka u podne). U slučaju da su vaše poruke upućene na kućnu e-adresu klijenata, šaljite ih tako da klijenti mogu da ih pročitaju vikendom.

Ako poruke nisu dovoljno česte, klijenti će zaboraviti na vašu kompaniju. Počnite testiranjem rasporeda sedmičnih e-poruka, a zatim nastavite dalje. Ukoliko ste u nedoumici, bolje je da poruke stižu previše retko nego previše često.

Pažljivo oblikovanje poruke

Ako kreirate e-poruku na osnovu publikacije za štampu, možda će biti previše široka i korisnik će morati da se pomera horizontalno. Isto tako, što više su primaoci primorani da se pomeraju vertikalno, to je manja verovatnoća da će je celu pročitati. Čak i kada odaberete publikaciju koja je dizajnirana za e-poruke, pregledajte poruku da biste proverili raspored i veličinu kako biste pre slanja mogli da unesete sve neophodne promene u tekst, grafiku i raspored.

Kako mogu da promenim veličinu stranice?

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Podešavanje stranice.

 2. Postupite na neki od sledećih načina:

  • U odeljku E-pošta izaberite standardnu veličinu ili kliknite na dugme Kreiraj prilagođenu veličinu stranice.

  • U odeljku Stranica promenite mere u poljima Širina i Visina.

Neke od fontova koji se koriste u publikacijama za štampu možda neće biti teško čitati na mreži. Razmotrite upotrebu Web fonta ili šeme fontova koja je dizajnirana za čitljivost na ekranu, naročito za korisnike koji mogu imati ekrane različitih veličina i rešenja. Listu Web fontova i šeme fontova u programu Microsoft Office Publisher, pročitajte članak Primena šeme fontova.

Razmotrite i mogućnosti za prijem e-pošte vaših čitalaca. Ako su povezani sa vezom širokog propusnog opsega ili korporativnom mrežom, neće morati dugo da čekaju da bi preuzeli datoteke sa velikim brojem grafika. Primaocima sa sporijim vezama će biti potrebno mnogo vremena da preuzmu ili otvore poruku pošto e-poruke sa velikim brojem grafika i oblikovanjem boja zahtevaju prilično veliku datoteku. Velika je verovatnoća da će ovi primaoci zaključiti da vaša poruka nije vredna čekanja.

Testiranje poruke pre slanja

Pre nego što pošaljete e-poruku dugačkoj listi primalaca, uverite se da ste je testirali, kao i njen sadržaj i sve mehanizme koje ste podesili za praćenje i odziv, uključujući hiperveze u telu poruke. Počnite tako što ćete pregledati poruku. Pošaljite poruku na svoju adresu da biste proverili veličinu datoteke i konačno oblikovanje zato što se neki problemi možda neće pojaviti u pregledaču. Bilo bi najbolje da zamolite nekoliko drugih osoba da testiraju poruku i daju vam povratne informacije. Na najbolji način ćete uvideti previde ako nepristrasne osobe koje testiraju poruku posmatrate dok je otvaraju, čitaju i odgovaraju na nju.

Vrh stranice

Pridobijanje poverenja klijenata

Temelj uspešnog programa za reklamiranje putem e-pošte je lista klijenata i potencijalnih klijenata koji su u dovoljno zainteresovani za vaše ponude, vašu kompaniju ili delatnost kojom se bavite da bi hteli da primaju e-poštu o njima.

Kada pitate klijente i potencijalne klijente da li žele da primaju poruke od vaše kompanije, pitate ih da li imaju poverenja u vas. Uradite sve što je u vašoj moći kako biste stekli i zadržali njihovo poverenje definisanjem onoga što mogu da očekuju i jasnom komunikacijom. Postupite ovako i izgradićete lojalnost. Lojalnost je najbolji način da se obezbedi posao.

Dati ili odbiti saglasnost?

Ljudi e-poštu primaju na dva osnovna načina: neočekivani ili po zahtevu.

 • Iznenađenje!  – Odbijanje saglasnosti    Ako e-poruku nije uputio neko koga poznajete, verovatno neočekivane i neželjene poruke tretirate kao bezvrednu poštu. Potreban vam je način da zatražite da vaša e-adresa bude uklonjena ili da odbijete saglasnost za buduće poruke. E-poruka za odbijanje saglasnosti je neželjena e-poruka koja primaocima obezbeđuje način da uklone svoje e-adrese iz budućih poruka.

  E-poruka za odbijanje saglasnosti će obično (ali ne i uvek) da vas zamara. Primer moguće valjane e-poruke za odbijanje saglasnosti je neželjena poruka o predstojećem događaju koji je važan za učesnike prethodnog seminara čiji ste vi bili domaćin. Postoji velika šansa da će oni biti zainteresovani. Ipak, postoji bolji način.

 • To sam tražio!  – Davanje saglasnosti    Umesto slanja neželjene e-pošte učesnicima prošlogodišnjeg seminara, bilo bi bolje da ste ih na seminaru pitali da vam daju svoju e-adresu ako žele da budu obaveštavani o predstojećim događajima. Oni koji su odabrali da budu obaveštavani dali su vam saglasnost, a tako i dozvolu da im šaljete e-poruke saopštavajući vam koju vrstu informacija žele da primaju. Ova lista unapred određenih pretplatnika vam obezbeđuje da nezainteresovanim klijenta ne šaljete poruke uzalud. To znači da imate veliku šansu da nastavite sa izgrađivanjem odnosa.

Uputstva za davanje saglasnosti

Da biste izgradili odnos sa klijentima i potencijalnim klijentima, trebalo bi da izbegavate neprijatna iznenađenja.

Jasno definišite šta klijenti mogu da očekuju u svakom koraku kroz koji oni moraju da prođu da bi dali saglasnost. Ovaj proces je možda najvažniji deo vaših nastojanja u reklamiranju putem e-pošte. Sledite ova uputstva da klijenti stekli poverenje u vaš integritet:

 • Ponudite više načina za pretplatu    Zatražite e-adrese prilikom svakog vida ostvarivanja kontakta (na šalteru, kasi, Web lokaciji, u katalogu, biltenu, pri telefonskim pozivima). Na primer, na svaku stranicu Web lokacije dodajte skraćeni obrazac za pretplatu, vezu ka stranici za pretplatu ili istaknutu grafiku koja posetioce podstiče na pretplatu.

 • Jasno definišite zbog čega vam trebaju njihovi lični podaci    Pridobijanje poverenja klijenata počinje ovde, a ono vam je potrebno da biste zadobili njihovu lojalnost i razvili poslovnu saradnju sa njima. Obavestite ih da vi ne prodajete i ne delite listu slanja (i ne činite to). Trebalo bi da smernice za privatnost budu dostupne (odštampane ili na Webu) blizu mesta na kom se klijenti pretplaćuju i trebalo bi da im olakšate slanje ili postavljanje pitanja o njima.

 • Objasnite prednost pretplate    Dajte klijentima dobar razlog da se pretplate. Kakvu korist oni imaju od toga? Da li će saznati za rasprodaje pre nego što počnu? Dobiti besplatan transport pri prvoj kupovini? Primati specijalne ponude, ažurirane podatke o novim i budućim proizvodima ili savete o proizvodima?

 • Stimulišite pretplatnike    Dajte pretplatnicima kupon ili popust. Unesite ih na crtež za novi proizvod. Ponudite im besplatan transport pri sledećoj kupovini.

 • Omogućite pretplatnicima da vam saopšte koliko često žele da primaju e-poruke    Ako ne možete da zaključite koja je odgovarajuća učestalost, neka vam to oni kažu, a vi ispratite njihove želje.

 • Zamolite pretplatnike da dva puta unesu svoju e-adresu    Ljudi često greše pri kucanju. Uverite se da su proverili valjanost e-adrese koju su vam dali.

 • Koristite registraciju sa dvostrukim davanjem saglasnosti    Ako je moguće da osobe nenamerno dodaju svoje e-adrese na listu slanja ili da proslede tuđe ime, zatražite od njih da potvrde pretplatu. Zahtevanjem od zainteresovanih osoba da potvrde svoje interesovanje izlažete se riziku zamaranja osoba sa površnim interesovanjem, ali tim putem se potvrđuje da sve osobe koji su na listi slanja zaista žele da primaju vaše e-poruke. Davanje dvostruke saglasnosti predstavlja nastojanje da izbegnete slanje neželjenih e-poruka koje mogu da ugroze reputaciju vaše kompanije.

 • Zahvalite se korisnicima na pretplati    Odmah. Informišite ih o tome šta i koliko često će primati, kao i kako da uklone svoje e-adrese sa liste.

 • Neka odjavljivanje bude podjednako jednostavno kao i pretplata    Pretplatnicima možete omogućiti da koriste obrazac za pretplatu kako bi svoje e-adrese uklonili sa vaše liste e-pošte.

 • Podsetite korisnike da su se pretplatili    U svaku poruku koju pošaljete dodajte naslov u kom im se zahvaljujete što su se pretplatili.

 • Pratite svakog pretplatnika    Bilo da pratite ove informacije pomoću sistema za upravljanje klijentima, baze podataka, unakrsne tabele ili odštampane liste, čuvajte ih zajedno sa podacima o klijentima. Ako pretplatnici kasnije budu zaboravili da su se pretplatili i počnu da se žale zbog primanja neželjene e-pošte od vas, trebalo bi da budete u mogućnosti da navedete datum i način na koji su se pretplatili. (U pisanoj formi? Putem Web obrasca? Putem e-pošte?) Nakon toga bi trebalo da im učtivo ponudite da ih uklonite sa liste pretplatnika.

 • Brzo odgovarajte    Odgovarajte na upite, zahteve i žalbe podjednako brzo kao i na porudžbine. Ponavljamo, fokusirajte se na pridobijanje poverenja klijenata da biste zadobili njihovu lojalnost i ostvarili poslovnu saradnju sa njima.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×