Saveti i trikovi za rad sa formulama

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Kada počnete da kreirate formule, imajte u vidu sledeće najbolje prakse. Takođe treba da budete svesni uobičajenih grešaka koje možete napraviti pri kreiranju formula.

U ovom članku

Najbolje prakse za kreiranje formula

Pravila za izbegavanje uobičajenih grešaka koje možete napraviti pri kreiranju formula

Najbolje prakse za kreiranje formula

Sledeća tabela rezimira najbolje prakse za unos formula.

Sledite ovu najbolju praksu

Na sledeći način:

Jednostavna promena tipa reference      

Za prebacivanje između relativnih, apsolutnih i mešovitih referenci:

  1. Izaberite ćeliju koja sadrži formulu.

  2. U polje za formulu Slika dugmeta izaberite referencu koju želite da promenite.

  3. Pritiskajte taster F4 za prebacivanje između tipova referenci.

Brzo kopiranje formula   

Da biste brzo uneli istu formulu u opseg ćelija, izaberite opseg koji želite da izračunate, otkucajte formulu, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Enter. Na primer, ako upišete =SUM(A1:B1) u opseg ćelija C1: C5, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Enter, Excel unosi formulu u svakoj ćeliji opsega, koristeći A1 kao relativna referenca.

Korišćenje automatskog dovršavanja Formula   

Da biste olakšali kreiranje i uređivanje formula i smanjili broj grešaka u kucanju i sintaksi, koristite automatsko dovršavanje formula. Pošto otkucate = (znak jednakosti) i početna slova (početna slova deluju kao okidač prikaza), Excel ispod ćelije prikazuje dinamičku listu važećih funkcija i imena. Kad u formulu umetnete funkciju ili ime pomoću okidača umetanja (pritiskom na taster TAB ili dvostrukim klikom na stavku na listi), Excel prikazuje odgovarajuće argumente. Pri popunjavanju formule unos zareza takođe može da deluje kao okidač prikaza – Excel može da prikaže dodatne argumente. U formulu možete umetnuti dodatne funkcije ili imena, a kada otkucate njihova početna slova, Excel ponovo prikazuje dinamičku listu sa koje ćete moći da izvršite izbor.

Korišćenje ekranskih napomena   

Ako niste upoznati sa Argumenti funkcije, možete da koristite funkciju ekransku napomenu koja se pojavljuje nakon što unesete ime funkcije i otvorenu zagradu. Kliknite na ime funkcije da biste prikazali teme pomoći za funkciju, ili izaberite ime argumenta da biste izabrali odgovarajući argument u formuli.

Vrh stranice

Pravila za izbegavanje uobičajenih grešaka koje možete napraviti pri kreiranju formula

Sledeća tabela rezimira neka pravila za izbegavanje uobičajenih grešaka koje možete napraviti pri unosu formule.

Sledite ova pravila:

Na sledeći način:

Uparite sve otvorene i zatvorene zagrade    

Proverite da li sve zagrade koje se koriste u formuli imaju odgovarajući par. Kada kreirate formulu, Excel pri unošenju prikazuje zagrade u boji.

Koristite dvotačku za označavanje opsega    

Da biste u formuli uputili na opseg ćelija, koristite dvotačku (:) umesto drugih simbola kao što je crtica (-) da biste ukazali na prvu i poslednju ćeliju u opsegu. Na primer, unesite A1:A5 umesto A1-A5. U formulama se kao matematički operator ne koristi dvotačka već crtica (ili znak minus).

Unesite sve potrebne argumente    

Da biste uspešno dovršili formulu, proverite da ste uneli tačan broj potrebnih argumenata. Argumenti koji su označeni uglastim zagradama u sintaksi formule opcionalni su i možete ih unositi po potrebi.

Ne ugnežđujte više od 64 funkcije    

Kada ugnežđujete druge funkcije u argumente formule koja koristi funkciju, proverite da li premašujete ograničenje od 64 nivoa ugnežđenih funkcija za tu formulu.

Stavite imena drugih listova pod jednostruke navodnike    

Ako u formuli upućujete na vrednosti ili ćelije na drugom radnom listu ili u drugoj radnoj svesci, a ime te radne sveske ili radnog lista sadrži znak koji nije abecedni, stavite ime pod jednostruke navodnike (').

Uključite putanju do spoljašnjih radnih svezaka    

Proverite da li svaka spoljna referenca koju unesete u formulu sadrži ime radne sveske i putanju do radne sveske.

Unesite brojeve bez oblikovanja    

Proverite da li ste u formulu uključili formate brojeva. U argumentima formule znak dolara ($) koristi se za ukazivanje na apsolutne reference, a zarezi (,) se koriste kao znakovi za razdvajanje argumenata. Zato umesto da u formulu unesete $1,000, unesite samo broj, 1000.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×