Saradnja na PowerPoint prezentacijama

Saradnja na PowerPoint prezentacijama

Kad sačuvate prezentaciju u usluzi OneDrive ili SharePoint Online za Office 365, možete da radite na njoj istovremeno s kolegama.

Da bi radili na prezentaciji u isto vreme, svi autori moraju da koriste PowerPoint 2010 ili noviju verziju (u operativnom sistemu Windows), PowerPoint 2016 za Mac ili najnovije izdanje usluge PowerPoint Online.

Deljenje prezentacije sa drugima i istovremena saradnja na njoj

 1. Otvorite PowerPoint prezentaciju i odaberite opciju Deli u gornjem desnom uglu trake kad budete spremni za saradnju.

  Deljenje
 2. U polju Pozovi osobe unesite adresu e-pošte osobe sa kojom želite da delite prezentaciju. Ako već imate uskladištene kontakt informacije te osobe, možete uneti samo njeno ime. Padajuća lista vam omogućava da utvrdite da li pozvane osobe mogu da uređuju datoteku ili samo mogu da prikazuju.

  Prikazuje dijalog „Deljenje okna“ u programu PowerPoint
 3. Kliknite na dugme Deli. Ako je vaša datoteka već sačuvana u oblaku, poziv e-poštom će biti poslat osobama koje želite da pozovete. Ako još niste sačuvali prezentaciju u uslugama OneDrive ili SharePoint Online za Office 365, PowerPoint će to sada tražiti od vas. Kada to uradite, biće poslata pozivnica e-poštom.

  Ako niste sačuvali prezentaciju u uslugama OneDrive ili SharePoint, PowerPoint će to tražiti od vas.

Pogledajte na kom delu deljene prezentacije rade druge osobe

 1. Otvorite prezentaciju i počnite da radite na njoj.

  Ako neko drugi prikazuje prezentaciju ili radi na njoj, u gornjem desnom uglu trake biće prikazana njegova sličica. PowerPoint će vas upozoriti kad god neko uđe u vašu prezentaciju ili je napusti.

  Ljudi i ćaskanje

  Sa osobama koje rade na prezentaciji možete da ćaskate preko trenutnih poruka pomoću usluge Skype za posao. Ona otvara prozor za ćaskanje koji omogućava razgovor preko trenutnih poruka. Odaberite dugme „Ćaskanje“ Dugme za grupno ćaskanje u programu PowerPoint 2016 da biste započeli grupno ćaskanje sa svima koji rade na dokumentu.

  Odaberite stavku Komentari komentari da biste uneli ili prikazali komentare. Pored toga, možete i da odgovarate na komentare ili da ih razrešite i označite kao dovršene.

 2. Takođe ćete videti imena svih osoba koje prikazuju ili uređuju prezentaciju u oknu Deljenje. Postoji i indikator – na sličici slajda i na stvarnom slajdu – koji pokazuje na kom mestu u prezentaciji neko radi. Postavite pokazivač ili izaberite indikator da biste videli ko uređuje.

  Prikazuje ikonu koja ukazuje na to da neko drugi sarađuje na slajdu u programu PowerPoint 2016

  (Za pristupačnost PowerPoint takođe omogućava uključivanje automatskog prikaza imena osobe koja uređuje. Uključite tako što ćete izabrati stavke Datoteka > Opcije > Napredno > Prikaz > Prikaži zastavice prisutnosti za izabrane stavke.)

  Prikazuje ikonu koja pokazuje da neko radi na odeljku slajda u programu PowerPoint 2016 za Windows
 3. Kad završite s radom, sačuvajte datoteku.

  Kada drugi autori unesu promene, videćete sledeće prilikom čuvanja.

  Prikazuje poruku „Sinhronizovane promene“ u programu PowerPoint

  Ako vaše ispravke i ispravke drugih autora nisu neusaglašene, one će se automatski objediniti i ne morate ništa više da radite.

Praćenje promena: Revizije drugih osoba su markirane

Za Office 365 pretplatnike, PowerPoint 2016 automatski vodi evidenciju o promenama izvršenim u dokumentima na mreži.

Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.
 1. Kad ponovo otvorite promenjenu prezentaciju (ili korstitite datoteku koju aktivno uređuje neko drugi), promenjeni slajdovi su istaknuti tirkiznom bojom u oknu sa sličicama.

  Revizija isticanjem u oknu sa sličicama programa PowerPoint
 2. Izaberite sličicu da biste videli slajd u punoj veličini. Videćete promenjeni deo slajda oivičen zelenom bojom. Prateće obaveštavanje vam saopštava ko je izvršio promenu i kada.

  (U nekim slučajevima izmenjeni slajd je istaknut, ali vrsta napravljene promene nije navedena na pojedinačnom slajdu. Primeri tih promena uključuju: Promene u oknu „Beleške“, brisanje oblika, dodavanje komentara i promene animacija.)

  Obaveštavanje o reviziji isticanjem o tome ko je izvršio promenu i kada je izvršena

Šta određuje da li su promene istaknute:

 • Ova funkcija radi na deljenim dokumentima uskladištenim u uslugama OneDrive i SharePoint.

 • Promene se ističu samo kada osoba koja vrši promenu koristi PowerPoint 2016 verziju 8403 ili noviju.

 • Promene nisu istaknute ako su podaci revizije isključeni za dokument u opcijama privatnosti za Centar za poverenje:

  Ako opcije privatnosti nisu uključene, korisničko ime (i vreme kada su on ili ona poslednji put uredili objekat) skladište se u prezentaciju radi podržavanja funkcije revizije isticanjem. Koristite funkciju „Nadzor dokumenta“ da biste uklonili tu informaciju, ako je neophodno. (Pogledajte članak Uklanjanje skrivenih podataka i ličnih informacija putem ispitivanja prezentacija za smernice o tome kako da koristite funkciju „Nadzor dokumenta“.)

  Ako opcije privatnosti jesu uključene, funkcija revizije isticanjem je isključena, što znači da se ne skladište lični podaci (korisnička imena i vremena navedena iznad).

  Podaci o statusu pročitano/nepročitano za pojedinačne slajdove skladište se u posebnoj datoteci na disku računara na putanji %appdata%\Microsoft\PowerPoint\SlideViewState. Ova lokaciju štiti fascikla „Windows korisnici“. Ako želite, možete ručno da izbrišete datoteke koje snimaju status pročitano/nepročitano.

 • Promene nisu istaknute ako je datoteka šifrovana ili zaštićena lozinkom.

 • Promene nisu istaknute ako je datoteka u .odp formatu ili starijem PowerPoint .ppt ili .pps formatu.

Otklanjanje neusaglašenih promena

Ako postoje neusaglašene promene, vizuelno poređenje vaših promena i neusaglašenih promena nekog od vaših saradnika iskočiće kad izaberete dugme Sačuvaj. Možete da odaberete promene koje želite da zadržite.

Prikazuje dijalog sa neusaglašenim promenama u programu PowerPoint

U poređenju se prikazuju samo promene koje su uneli drugi i koje su direktno neusaglašene sa promenama koje ste vi uneli. Promene koje nisu neusaglašene automatski se objedinjavaju u prezentaciji kada je sačuvate i njih ćete videti u prikazu Moje promene.

 1. Odaberite opcije Moje promene ili Promene drugih osoba.

 2. Ako postoji više neusaglašenosti koje treba otkloniti, uradite nešto od sledećeg:

  • Odaberite stavku Sledeće da biste nastavili sa otklanjanjem neusaglašenosti. Odaberite stavku Prethodno da biste ponovo pregledali prethodnu neusaglašenost.

  • Ako želite da odaberete isti skup promena za sve preostale neusaglašenosti, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uradi ovo za preostale neusaglašenosti.

   Prikazuje polju za potvrdu „Uradi ovo za preostale neusaglašenosti“ u programu PowerPoint

 3. Kad završite sa otklanjanjem neusaglašenosti, odaberite stavku Gotovo.

Aktivnost dokumenta

Okno „Aktivnost“ vam omogućava da vidite kompletnu listu promena koje su do tog trenutka napravljene. Takođe vam pruža pristup starijim verzijama. Na traci odaberite stavku Aktivnost Istorija verzija da biste videli okno Aktivnost.

Okno „Aktivnost“

Saradnja u realnom vremenu sa automatskim čuvanjem

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo ako imate pretplatu na Office 365. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Ako imate pretplatu na Office 365, možete da koristite saradnju u realnom vremenu sa automatskim čuvanjem. Ova funkcija nadograđuje druge funkcije za zajednički rad opisane u ovom članku tako što omogućava da vidite šta rade drugi korisnici (npr. kada kucaju reči) i tako što automatski čuva sve izmene koje su napravljene. Samo jedna osoba može raditi u određenom polju u datom trenutku. (Videćete jarko obojene ivice oko polja na kojem radi drugi korisnik i videćete ikonu olovke i napomenu ko uređuje.)

Uključite ovu funkciju tako što ćete izabrati stavke Datoteka > Opcije > Opšte postavke i izabrati opciju u okviru Opcije saradnje u realnom vremenu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×