Saradnja na datotekama u Microsoft timovima

Dok vaš tim radi zajedno, nesumnjivo ćete imati datoteke na kojima želite da delite i sarađujete. Timovi olakšavaju deljenje datoteka i rad na njima zajedno. Ako su datoteke Word, Excel, PowerPoint ili Visio datoteke koje kolege mogu da prikažu, uređuju i sarađuju na njima, direktno unutar timova (Uređivanje u programu Visio zahteva licencu).

Napomena: Ako datoteka nije iznad drugih navedenih tipova, mora da se prikaže u SharePoint ili u odgovarajuće aplikacije.

Biblioteka datoteka

U svakom timu postoje kanali. Pogledajte ove kanale kao mesto za čitav tim da biste razmotrili određenu temu, kao što je predstojeća obuka ili ažuriranje projekta. Svaki kanal ima svoju fasciklu u kojoj možete da delite datoteke za taj određeni kanal. Da biste pristupili toj fascikli, idite na kanal i izaberite karticu datoteke iznad prozora razgovora.

Biblioteka datoteka vam omogućava da sarađujete na datotekama sa timom

Napomena: Obavezno koristite karticu " datoteke " na vrhu prozora za razgovor kanala umesto dugmeta " datoteke " na levoj strani aplikacije. To dugme pruža pristup svim vašim datotekama u oblaku, a ne samo datoteke za određeni kanal.

U biblioteci možete da otpremite postojeće datoteke ili da kreirate nove. Kada otpremite datoteku, ona kreira kopiju u timovima.

Otpremanje postojećih datoteka

Postoje dva osnovna načina za otpremanje postojećih datoteka u biblioteku. Oba metoda počinju tako što ćete u fasciklu datoteke i oba metoda automatski otpremiti kopije datoteka u fasciklu kanala.

  • Prevucite i otpustite – koristite miš, prevucite datoteku sa mesta na kojem se trenutno nalazi i otpustite je u prozor timova unutar datoteka. 

  • Otpremanje – izbor otpremanja,a zatim izaberite datoteku (ili datoteke) koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Kreiranje ili otpremanje nove datoteke u biblioteku datoteka kanala

Sve datoteke koje otpremite će biti pristupačni bilo koji član tima. Kao i u sistemu SharePoint, možete da zakačite određene datoteke na vrh liste za lak pristup.

Pravljenje datoteke

Da biste kreirali Word, PowerPoint ili Excel dokument u timovima, izaberite stavku novo, a zatim izaberite tip datoteke koju želite da kreirate. Nova datoteka će se otvoriti u timovima kako biste mogli da počnete sa uređivanjem i ako biste želeli da radite u verziji radne površine aplikacije, izaberite stavku Još opcija Dugme „Još opcija“ sa leve strane dugmeta " Zatvori " na traci.

Čim se kreira, nova datoteka će biti dostupna i za članove tima za uređivanje.

Napomena: Linux korisnici neće moći da otvaraju datoteke pomoću Office aplikacije za računare.

Saradnja na datotekama

Datoteke uskladištene u biblioteci datoteka tima dostupne su svakom članu tima. U Office za veb, Office za Android ili iOS ili najnovije aplikacije iz Office 365, vi i članovi tima možete da saradite Word, PowerPoint ili Excel Documents ili komentarišete visio datoteke. Nema potrebe da proveravate datoteke ili da brinete o tome da li je neko od vaših kolega otvorio dokument. Samo otvorite datoteku koju treba da uredite i ako je drugi članovi tima uređuju takođe, promene će se nesmetano objediniti dok radite.

Deljenje sa osobama izvan tima

Možda postoji prilika kada ćete želeti da delite datoteku sa nekim izvan tima. Ako je datoteka Word, Excel, PowerPoint ili Visio datoteka najlakši način da to uradite, otvorite datoteku sa odgovarajućim Office za veb ili aplikacijom za stone računare i izaberite stavku deli u gornjem desnom uglu prozora. Koji će otvoriti dijalog deljenje gde možete da unesete pseudonime ili e-adrese osoba sa kojima želite da delite.

Ikona deljenja i dijalog u programu Excel

Važno: Da biste delili sa nekim izvan tima, moraćete da otvorite datoteku na Office za veb ili Office radnoj površini. urednik tima nema tu funkciju. Kliknite na strelicu pored dugmeta Uredi i Odaberite odgovarajuću aplikaciju. Dugme "Uredi" sa proširenim izborom i strelicom koja pokazuje na padajućem dugmetu

Ako želite da delite sa osobama izvan organizacije, možda ćete morati da kliknete na padajućeg menija dozvole (desno iznad mesta gde ste dodali osobe sa kojima želite da delite) i potvrdite da određenim osobama mogu da pristupe datoteci.

Korišćenje dijaloga postavke veze za navođenje dozvola za povezivanje deljenja

Kada delite datoteku, oni mogu da uređuju datoteku u realnom vremenu (osim ako ne budete potvrdili izbor u dijalogu postavke povezivanja) kao i drugi članovi tima.

Napomena: Linux korisnici neće moći da otvaraju datoteke pomoću Office aplikacije za računare.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×