Sabiranje brojeva

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da želite da izračunate ukupnu cenu zaliha u skladištu ili ukupnu maržu bruto profita za sve sektore koji nisu potrošili iznos budžeta za datu godinu. Postoji nekoliko načina za dodavanje brojeva. Da biste brzo dodali brojeve u ćelije, koristite + (plus znak) u formuli.

Na primer, ako otkucate =5+10, ćelija pokazuje 15 kao rezultat.

Dodavanje svih brojeva u redu ili koloni

Ako imate opseg susednih brojeva (to jest, postoje prazne ćelije), možete da koristite Automatski zbir Slika dugmeta .

  1. Kliknite na ćeliju ispod kolone sa brojevima ili desno od reda sa brojevima.

  2. Izaberite stavke Početak > Automatski zbir, a zatim pritisnite taster Enter.

Dodavanje nesusednih brojeva

Ako imate opseg brojeva koji sadrži prazne ćelije ili ćelije koje imaju tekst umesto brojeva, koristite funkciju SUM u formuli. Iako oni mogu biti uključeni u opsegu koji se koristi u formuli, sve prazne ćelije i ćelije koje imaju tekst se zanemaruju.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ove funkcije. Ispitajte ih, promenite postojeće formule ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Napomena: Funkcija SUM može da uključi bilo koju kombinaciju referenci za najviše 30 ćelija ili opsega. Na primer, formula =SUM(B2:B3,B5) sadrži jednu referencu za opseg (B2:B3) i jednu ćeliju (B5).

Dodavanje brojeva na osnovu jednog uslova

Funkcija SUMIF možete koristiti za kreiranje ukupne vrednosti za jedan opseg na osnovu vrednosti u drugom opsegu. U sledećem primeru, želite da kreirate ukupne vrednosti samo za vrednosti u koloni B (faktura) koje odgovaraju na vrednosti u koloni A (prodavac) za prodavca pod imenom Petrović.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere funkcije SUMIF. Ispitajte ih, promenite postojeće formule ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Dodavanje brojeva na osnovu više uslova

Da biste izvršili ovaj zadatak, koristite funkciju SUMIFS.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ove funkcije. Ispitajte ih, promenite postojeću formulu ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcija radi.

Način korišćenja funkcija u SUMIFS primeru

=SUMIFS(D2:D11,A2:A11,"Jug",C2:C11,"Meso")

Funkcija SUMIFS u prvoj formuli se koristi za pronalaženje redova u kojima se vrednost „Jug“ nalazi u koloni A, a vrednost „Meso“ u koloni C. Postoje tri ovakva slučaja: u redovima 7, 8 i 11. Funkcija prvo u koloni A koja sadrži oblasti traži odgovarajuću vrednost za „Jug“. Zatim u koloni C koja sadrži tip hrane traži odgovarajuću vrednost za „Meso“. Funkcija na kraju traži u opsegu koji sadrži vrednosti za sabiranje, D2:D11, i računa zbir samo onih vrednosti u toj koloni koje ispunjavaju ta dva uslova.

=SUM(IF((A2:A11="Jug")+(A2:A11="Istok"),D2:D11))

Druga formula koja koristi funkcije SUM i IF unosi se kao formula niza (da biste promenili formulu niza, izaberite stavku Otvori u programu Excel) da bi pronašla redove u kojoj se jedna od vrednosti ili obe vrednosti „Jug“ i „Istok“ nalaze u koloni A. Postoji sedam ovakvih slučajeva: u redovima 2, 4, 6, 7, 8, 9 i 11. Budući da je u pitanju formula niza, operator + ne koristi se za dodavanje vrednosti. On se koristi za proveru dva ili više uslova od kojih najmanje jedan mora biti ispunjen. Zatim se funkcija SUM koristi za dodavanje vrednosti koje ispunjavaju te kriterijume.

Dodavanje samo jedinstvenih vrednosti

Da biste izvršili ovaj zadatak, koristite kombinaciju SUM, IFi frequency.

Sledeći primer koristi sledeće:

  • Funkciju FREQUENCY za identifikovanje jedinstvenih vrednosti u opsegu. Za prvo pojavljivanje određene vrednosti ova funkcija daje broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti posle prvog ova funkcija daje vrednosti 0 (nula).

  • Funkciju IF za dodelu vrednosti 1 svakom tačnom uslovu.

  • Funkciju SUM za dodavanje jedinstvenih vrednosti.

Primer

Ova radna sveska prikazuje primere ovih funkcija. Ispitajte te primere, promenite postojeću formulu ili unesite sopstvene formule da biste saznali kako funkcije rade.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×