Sažimanje i popravljanje datoteka baze podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Access baze podataka na radnoj površini koje se dele putem mreže ponekad mogu da budu oštećene. Ako dođe do toga, to najčešće utiče na dizajn, ne na podatke. Međutim, ako izgubite podatke, to je obično ograničeno na poslednju radnju jednog korisnika. Kada je Access baze podataka na radnoj površini oštećena, možda ćete moći delimično da je popravite pomoću procesa sažimanja i popravljanja. Proces sažimanja ne komprimuje podatke — on smanjuje datoteku baze podataka tako što eliminiše neiskorišćen prostor. Komanda Sažmi i popravi bazu podataka takođe može da poboljša performanse vaše baze podataka.

Napomena: Ovaj članak se ne odnosi na Access Veb aplikacije.

Kada pokušate da otvorite oštećenu datoteku baze podataka, Access će od vas tražiti da pokrenete automatski proces popravljanja datoteke i ako taj proces samo delimično uspe, Access će objekte koji nisu popravljeni evidentirati u tabeli pod imenom „MSysCompactErrors“. Ako imate rezervnu kopiju napravljenu pre nego što je baza podataka oštećena, možete upotrebiti tabelu „MSysCompactErrors“ da biste odlučili koje ćete objekte da uvezete u popravljenu bazu podataka.

Razdeljivanje baze podataka može pomoći da se spreči oštećenje datoteka baze podataka i ograniči gubitak podataka tako što se podaci čuvaju u posebnoj datoteci kojoj korisnik ne pristupa direktno.

Napomena:  Ako ste saželi i popravili ranije objavljenu Access veb bazu podataka, ne zaboravite da je sinhronizujte sa serverom kada završite proces sažimanja i popravljanja.

Dodatne informacije o tome kako da zaštitite podatke procesom izrade rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje.

Pre nego što pokrenete proces sažimanja i popravljanja

 • Napravite rezervnu kopiju baze podataka:

 • Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj.

 • U okviru Tipovi datotekakliknite na Sačuvaj bazu podataka kao.

 • U okviru Više opcija kliknite na Napravi rezervnu kopiju baze podataka.

  Napomena:  Ako imate više korisnika obavestite ih kako bi izbegavali korišćenje baze podataka dok je sažimate i popravljate.

 • Nabavite dozvole za pokretanje procesa sažimanja i popravljanja:    Ako koristite datoteku baze podataka ranije verzije i deo ste radna grupa, možda nećete moći sami da sažmete i popravite bazu podataka. Ako nemate potrebne dozvole a morate da sažmete i popravite bazu podataka, zatražite pomoć od administratora radne grupe.

Podesite automatsko sažimanje i popravljanje kad se baza podataka zatvori

Možete da podesite da se proces sažimanja i popravljanja pokreće automatski svaki put kad zatvorite bazu podataka. Ne preporučuje se da podešavate ovu opciju u bazama podataka sa više korisnika jer može trenutno da omete dostupnost baze podataka. Ovaj proces utiče samo na bazu podataka koja je trenutno otvorena.

Napomena:  Ova opcija nije dostupna za Access veb aplikaciju.

 1. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Opcije.

 2. U polju Access opcije izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 3. U grupi Opcije za aplikaciju izaberite Sažmi prilikom zatvaranja.

Ručno sažimanje i popravljanje otvorene baze podataka

Važno: Pre nego što pokrenete proces sažimanja i popravljanja, obezbedite da niko ne koristi datoteke baze podataka.

 • Na kartici Datoteka izaberite stavku Info >, a zatim izaberite stavku Sažmi i popravi bazu podataka.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×