Sačuvajte publikaciju kao Word dokument

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da prenesete informacije iz programa Publisher u Word dokument. Na primer, ako vaša publikacija sadrži veliku količinu teksta koji želite ponovo da koristite, možete da sačuvate tekst iz publikacije kao Word dokument. Ili, ako ste dizajnirali stranice u programu Publisher koje želite da koristite kao korice u Word dokumentu, možete da nalepite stranice u Word dokument i zatim štampanje dokumenta iz programa Word.

Napomena: Iako možete da izvezete delimično ili potpuno publikacije u programu Word, ne možete da sačuvate celu publikaciju – sve tekst, grafiku i raspored – u Word dokumentu u jednom koraku.

U ovom članku

Načini izvoza publikacije u programu Word

Čuvanje teksta iz publikacije u vidu Word dokumenta

Kopiranje i lepljenje stranice ili objekata na stranici

Čuvanje stranice, dve uzastopne stranice ili objekata na stranici u vidu datoteke slike

Načini izvoza publikacije u programu Word

Možete da koristite bilo koju od sledećih metoda da biste izvezli delimično ili potpuno publikacije u programu Word:

 • Čuvanje teksta iz publikacije u vidu Word dokumenta     Koristite ovaj metod za biltena ili publikacije koji sadrži veliku količinu teksta koji želite da koristite u programu Word. Čuvanje publikacije u format datoteke za trenutnu verziju programa Word da biste otvorili sačuvanu datoteku u programu Word. Čuvanje u Word 97-2003 formatu datoteke da biste otvorili sačuvanu datoteku u starijim verzijama programa Word.

 • Kopiranje i lepljenje stranice ili objekata na stranici     Koristite ovaj metod za brošure, zaglavlje stranice ili publikacije koje želite da prebacite u Word i izvršite promene da biste. Kopirajte objekat, izabranih objekata ili stranicu u publikaciji i nalepite ga u Word dokument u Hypertext Markup Language (HTML) formatu.

 • Čuvanje stranice, dve uzastopne stranice ili objekata na stranici u vidu datoteke slike     Koristite ovaj metod da biste kreirali datoteku slike koju možete da umetnete u Word dokument. Možete da koristite kalendar, korice ili publikacije koja sadrži tabelu ili da ne morate da izvršite promene da biste u programu Word.

Vrh stranice

Čuvanje teksta iz publikacije u vidu Word dokumenta

Ako sačuvate publikaciju kao Word dokument, ugrađeni konvertor prikazuje poruku sa obaveštenjem da izabrani tip datoteke podržava samo tekst. Za oblikovanje teksta i fonta (font, veličina, stil, podvlačenje, boja i efekti) se čuvaju. Međutim, elemente kao što su grafike dizajna i kolone se ne čuvaju.

Saveti za najbolje rezultate prilikom čuvanja teksta iz publikacije u vidu Word dokumenta

 • Uverite se da ne preklapa ivica okvira za tekst u publikaciji.

 • Zaglavlja i podnožja i brojevi stranica se čuvaju kada sačuvate publikaciju, ali funkcionalnost zaglavlja i podnožja nije. Ako želite da promenite zaglavlja ili podnožja, sačuvajte dokument, a zatim dodajte zaglavlja i podnožja stranica u Word dokument.

 • Zanemaruju se prelome stranica u publikaciji. Pošto ste je sačuvali, možete da umetnete prelom stranice u Word dokumentu.

 • Grafika u publikaciji se ne čuvaju. Ako želite da dodate grafičke elemente iz publikacije, možete da kopirate i posebno da ih nalepite u Word dokument.

Čuvanje publikacije kao Word dokument

 1. Otvorite Publisher publikaciju u koju želite da sačuvate kao Word dokument.

 2. Izaberite stavke datoteka > Sačuvaj kaoi potražite lokaciju na kojoj želite da sačuvate Word dokument.

 3. U polju ime datoteke otkucajte ime za Word dokument.

 4. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite verziju programa Word želite Sačuvaj za. Starije verzije programa Word će uključivati broj verzije; za Word 2016, izaberite stavku Word dokument za trenutnu verziju programa Word.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Kopiranje i lepljenje stranice ili objekata na stranici

Možete da kopirate jedan objekat, izabranih objekata ili svih objekata na stranici u publikaciji i da ih nalepite u Word dokument u HTML formatu. Kada nalepite u HTML formatu, objekti su sačuvani u oblikovanje i stilovi teksta, a možete da izvršite promene na sve objekte ili teksta koji ste nalepili u Word dokument.

Saveti za najbolje rezultate prilikom lepljenja objekata u Word dokument u formatu HTML

 • Ako kopirate stranice publikacije koja sadrži tekst koji se piše u okvir za tekst na drugoj stranici, nijedan od tekst je nalepljen u Word dokument. Za najbolje rezultate, kopirajte samo stranice sa tekstom koji ne prelazi na drugu stranicu.

 • Ako kopirate čitavu stranicu iz publikacije, možda ćete morati da promenite margine i položaj stranice u Word dokumentu. Možete da učinite pre ili posle lepljenja stranice u Word dokument.

 • Ako vaša publikacija sadrži tabelu, kao što je kalendar, Čuvanje objekata u publikaciji kao datoteku slike da biste sačuvali raspored tabele na stranici.

  Napomena: Ovaj metod čuva raspored, ali nećete moći da izvršite promene u tabelu u Word dokumentu.

 • Ako želite da kopirate nekoliko objekata, možda će vam biti najlakše da grupišete tih objekata prvo pre kopiranja.

  1. Kliknite i prevucite okvir za izbor oko objekata koje želite u grupi.

  2. Na Format alatki za crtanje ili na karticu Oblikovanje alatki za slike , izaberite stavku grupe.

   (U programu Publisher 2007, u donjem desnom uglu okvira za izbor kliknite na dugme Grupiši objekte Slika dugmeta .)

 • Ako vaša publikacija ima više stranica, možete da kopirate cele stranice, ali ne i celu publikaciju u isto vreme. Ako prikazujete na širine dve stranice u publikaciji više stranica (u meniju Prikaz izaberite stavku Širine dve stranice), možete da kopirate dve uzastopne stranice odjednom.

 • Tekst koji se prikazuje vertikalno (od vrha ka dnu ili dna do vrha) u publikaciji će se prikazati horizontalno u Word dokumentu. Možete da promenite položaj teksta u Word dokumentu nakon što nalepite.

  1. U programu Word, kliknite na okvir za tekst koji sadrži tekst koji želite da promenite.

  2. U okviru Alatke okvira za tekst, na kartici Oblikovanje , u grupi tekst izaberite Smer teksta TAB dok ne dobijete željeni položaj.

Kopirajte stranice ili objekata u programu Word

 1. Izaberite Publisher objekte koje želite da kopirate.

  Napomena: Da biste izabrali celu stranicu, kliknite na praznu oblast u publikaciji ili kliknite na dugme oblast za privremeno odlaganjei zatim kliknite na dugme kombinaciju tastera Ctrl + A.

 2. Kliknite desnim tasterom miša, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 3. Otvorite Word dokument.

 4. Na stranici gde želite da nalepite objekte, kliknite desnim tasterom miša i izaberite stavku Nalepi.

 5. Ponovite korake od 1 do 4 dok ne nalepite sve objekte ili stranice koje želite.

Vrh stranice

Čuvanje stranice, dve uzastopne stranice ili objekata na stranici u vidu datoteke slike

Možete da sačuvate jedan objekat, izabranih objekata, cele stranice ili na širine dve stranice u publikaciji kao datoteku slike i umetnite tu sliku u Word dokument.

Napomena: Ne možete da izvršite promene na publikaciju tekst ili objekte koje ste umetnuli u Word dokumentu kada koristite ovaj metod.

Saveti za najbolje rezultate prilikom lepljenja objekata ili stranica u vidu datoteke slika

 • Ako sačuvate cele stranice ili na širine dve stranice publikacije, možda ćete morati da promenite margine i položaj stranice u Word dokumentu. Možete da učinite pre ili posle umetnite datoteku slike u Word dokument.

 • Ako vaša publikacija ima više stranica, možete da sačuvate cele stranice, ali ne i celu publikaciju u isto vreme. Ako prikazujete na širine dve stranice u publikaciji više stranica (u meniju Prikaz izaberite stavku Širine dve stranice), možete da sačuvate dve uzastopne stranice odjednom.

 • Za najbolje rezultate sa prikazivanje i štampanje objekte ili stranicu iz publikacije u programu Word, sačuvajte objekte tako što ćete izabrati PNG Portable Network Graphics Format, JPEG File Interchange Formatili Enhanced Metafile format u polju najviše rezoluciju i izabrati visokokvalitetno štampanje ili komercijalne pritisnite (300 tpi), a zatim nalepite objekte ili stranicu u Word dokumentu.

Napomene: 

 • Neke PNG ili JPEG slike možda već komprimovati, tako da njihova rezolucija može biti manji od 600 tačaka po inču (dpi).

 • Poboljšane metadatoteke se mogu sačuvati samo na 96 tpi.

Umetanje stranice, dve uzastopne stranice ili objekata iz publikacije u programu Word kao slike

 1. Izaberite stavke koje želite da sačuvate tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavke datoteka > Sačuvaj kao da biste sačuvali na celu stranicu ili dve uzastopne stranice kao sliku.

  • Kliknite desnim tasterom miša na sliku, WordArt, oblik ili grupi objekata koje želite da sačuvate, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Sačuvaj kao sliku .

 2. Na listi Sačuvaj kao tip izaberite format slike, kao što su PNG Portable Network Graphics Format ili JPEG File Interchange Format.

 3. Ako format slike podržava različite rezolucije (dugme " Promeni " dostupna je u dijalogu Sačuvaj kao ), kliknite na dugme Promeni, izaberite željenu opciju rezoluciju i zatim kliknite na dugme u redu.

  Napomena: Za najbolje rezultate, izaberite visokokvalitetno štampanje ili komercijalne pritisnite (300 dpi).

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj.

 5. Otvorite Word dokument, a zatim kliknite na mesto na koje želite da umetnete sliku.

 6. Izaberite stavke Umetni > Slika.

 7. U dijalogu Umetanje slike idite na kojoj ste sačuvali datoteku, kliknite na datoteku i zatim kliknite na dugme Umetni.

 8. Ponovite korake od 1 do 7 dok ne umetnete sve objekte ili stranice koje želite.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×