Ručno rastavljanje reči na kraju reda u tekstu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Publisher 2010 automatski sloћenica teksta dok ste otkucali ili nalepili u okvire za tekst. Možete da kontrolišete gde i kako se crtice pojavljuju u tekstu pomoću dijaloga crticom .

U ovom članku

Promena gde se pojavljuju crtice u word

Promena broja crtica koje dodaje Publisher

Dodavanje crtica pomoću tastature za reči koje se mogu i ne mogu da budu odvojeni

Menjanje mesta u reči na kom se pojavljuju crtice

Ako je potvrđen izbor Automatski rastavi reči na kraju reda u ovoj rubrici, u rubrici će automatski biti rastavljene reči na kraju reda na osnovu gramatičkih pravila i rastojanja zone rastavljanja reči na kraju reda – razmaka koji će biti ostavljen između kraja poslednje reči u redu i desne margine.

Napomena: Proširite zonu rastavljanja reči na kraju reda da biste smanjili broj crtica. Suzite zonu rastavljanja reči na kraju reda da biste ublažili neravnine desne margine. Ako postoje reči koje su dugačke, možda ćete želeti da kontrolišete gde će se u reči pojaviti crtice.

Ručno umetanje crtice

 1. Izaberite reč koja sadrži crticu koju želite da promenite.

  Napomena: Ako ne izaberete reč, alatka će proveriti celu rubriku.

 2. Na kartici Alatke okvira za tekst , kliknite na dugme Rastavljanje reči.

 3. Moraćete da biste dovršili sledeća dva koraka samo ako ste izabrali čitavu priču. Ako ste izabrali jednu reč Pređi na #4:

  1. Opozovite izbor Automatski rastavi reči na kraju reda u ovoj rubrici.

  2. Kliknite na dugme Ručno.

 4. U polju Rastavi ovako izaberite mesto na koje želite da stavite crticu – to ne mora da bude neko od preporučenih mesta – a zatim kliknite na dugme Da.

Brisanje ručno umetnutog crtice

Ručno umetnute crticu možete da uklonite tako što ćete izabrati crticu, a zatim pritisnuti taster DELETE.

Savet: Ako ne želite reč da biste automatski biti rastavljene možete da isključite automatsko rastavljanje reči ili da umetnete reda pre reči da biste nametnuli ga na novi red.

Vrh stranice

Menjanje broja crtica koje dodaje Publisher

Možda će biti potrebno da promenite učestalost crtica u publikaciji zbog rasporeda ili iz estetskih razloga.

 1. Kliknite unutar okvira za tekst, a zatim izaberite karticu " Alatke okvira za tekst ", a zatim kliknite na dugme Rastavljanje reči.

 2. U polje Zone rastavljanja reči na kraju reda unesite željenu vrednost.

Cilj

Potrebna vrednost

Ravnija desna ivica

Manja

Manje razmaka u tekstu

Manja

Manje crtica

Veća

Manje kratkih slogova ispred ili iza crtice

Veća

Vrh stranice

Dodavanje crtica pomoću tastature za reči koje je moguće i koje nije moguće razdvojiti

Možda će biti potrebna detaljnija kontrola nad crticama u nekim slučajevima, kao kod rastavljenih imena i tehničkih termina. Da biste izvršili ovakvu detaljnu kontrolu, postavite mesto umetanja tamo gde želite da umetnete crticu, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

 • Za reč koja uvek sadrži crticu i može biti rastavljena u dva reda, kao što je reč „crno-belo“ pritisnite taster CRTICA (-).

 • Za reč ili broj koji uvek sadrže crticu i ne mogu biti rastavljeni u dva reda, kao što je broj „012-3456“ pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+CRTICA (-).

 • Za reč koju je moguće rastaviti crticom, ali samo kada je neophodno da se reč razdvoji u dva reda, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+CRTICA (-).

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×