Ručno arhiviranje stavki

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Outlook poštansko sanduče je ograničene veličine, a mala je verovatnoća da ćete u skorije vreme prestati da dobijate e-poštu. Da biste sprečili da se napuni, možete da premestite stare stavke koje želite da zadržite u arhivu, odvojenu Outlook datoteku sa podacima (.pst) koju možete otvoriti iz programa Outlook kad god vam je potrebno.

Napomena:  Komanda i funkcija Arhiviraj ne pojavljuje se za nalog u vašem Outlook profilu ako uključite Exchange Server nalog, a vaša organizacija koristi Microsoft Exchange Server arhivu na mreži. Administrator mreže takođe može da onemogući ovu funkciju.

Outlook podrazumevano koristi automatsko arhiviranje za redovno arhiviranje stavki. Da biste saznali više pogledajte članak Automatsko arhiviranje starijih stavki.

Stavke možete da arhivirate i ručno kad god poželite. Na taj način možete da kontrolišete stavke koje želite da arhivirate, lokaciju njihovog skladištenja i starost koju stavka treba da dostigne da bi mogla da se arhivira.

 1. Uradite sledeće:

  • U programu Outlook 2013: izaberite stavke Datoteka > Informacije > Alatke za čišćenje > Arhiviranje.


   Arhiviranje

  • U programu Outlook 2016: Izaberite stavke Datoteka > Informacije > Alatke > Obriši stare stavke

   Obriši stare stavke

  Savet: Arhiviranje i automatsko arhiviranje možda nije dostupno ako se profil pošte poveže sa Exchange serverom. Takođe je moguće da vaša organizacija ima smernice za zadržavanje pošte koje zamenjuju automatsko arhiviranje. Obratite se administratoru sistema za više informacija.

 2. Izaberite opciju Arhiviraj ovu fasciklu i sve njene potfascikle, a zatim odaberite fasciklu koju želite da arhivirate.

 3. U okviru Arhiviraj stavke starije od unesite datum.

  Dijalog „Arhiviranje“

 4. Možete da kreirate više .pst datoteka ako neke fascikle želite da arhivirate pomoću drugih postavki. Na primer, možda ćete stavke iz fascikle „Poslato“ želeti da zadržite duže nego stavke iz fascikle „Prijemno poštansko sanduče“.

 5. Potvrdite izbor u polju Uključi stavke sa potvrđenom opcijom „Ne arhiviraj automatski“ da biste arhivirali pojedinačne stavke koje su isključene iz automatskog arhiviranja. Ova opcija ne poništava isključivanje tih stavki, već zanemaruje postavku Ne koristi autom. arhiviranje samo za ovo arhiviranje.

 6. Kliknite na dugme U redu.

Isključivanje automatskog arhiviranja

Da biste arhivirali samo onda kada želite, isključite automatsko arhiviranje.

 1. Izaberite stavke Datoteka > Opcije > Više opcija.

 2. U okviru Automatsko arhiviranje kliknite na dugme Postavke automatskog arhiviranja.

 3. Opozovite izbor u polju Pokreni automatsko arhiviranje svakih n dana.

Starije Outlook stavke podrazumevano se automatski arhiviraju u pravilnim intervalima. Da biste saznali više o automatskom arhiviranju, pogledajte članak Korišćenje automatskog arhiviranja za pravljenje rezervne kopije ili brisanje stavki.

Možete i ručno da pravite rezervne kopije i arhivirate stavke, pored automatskog arhiviranja ili kao zamenu. Ručno arhiviranje obezbeđuje fleksibilnost i omogućava vam da navedete fascikle koje se uključuju u arhivu i koja se arhiva Outlook datoteke sa podacima (.pst) koristi.

Da biste ručno arhivirali Outlook stavke, uradite sledeće:

 1. Izaberite karticu Datoteka

 2. Izaberite stavku Alatke za čišćenje.

 3. Izaberite stavku Arhiviranje.

 4. Izaberite opciju Arhiviraj ovu fasciklu i sve njene potfascikle, a zatim kliknite na fasciklu koju želite da arhivirate. Bilo koja potfascikla izabrane fascikle uključuje se u ovo ručno arhiviranje.

 5. U okviru Arhiviraj stavke starije od unesite datum.

  Dijalog „Arhiviranje“

 6. Ako ne želite da koristite podrazumevanu datoteku ili lokaciju, u okviru Datoteka arhive, kliknite na dugme Potraži da biste naveli novu datoteku ili lokaciju. Pronađite datoteku koju želite ili unesite ime datoteke, a zatim kliknite na dugme U redu. Pojavljuje se lokacija odredišne datoteke u polju Datoteka arhive.

 7. Potvrdite izbor u polju Uključi stavke sa potvrđenom opcijom „Ne arhiviraj automatski“ da biste uključili sve stavke koje su možda pojedinačno označene za isključivanje iz automatskog arhiviranja. Ova opcija ne poništava isključivanje tih stavki, već zanemaruje opciju Ne koristi automatsko arhiviranje samo za ovo arhiviranje.

Isključivanje automatskog arhiviranja

Ako želite da arhivirate samo ručno, morate da isključite automatsko arhiviranje. Izvršite sledeće radnje:

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Opcije.

 3. Na kartici Više opcija, u okviru Automatsko arhiviranje kliknite na dugme Postavke automatskog arhiviranja.

 4. Opozovite izbor Pokreni automatsko arhiviranje svakih n dana.

Automatsko arhiviranje, koje je po podrazumevanoj vrednosti uključeno, automatski premešta stare stavke na lokaciju arhive u isplaniranim intervalima. Međutim, možete ručno napraviti rezervnu kopiju stavki i arhivirati ih na lokaciji koju odredite.

Napomena: Postavke automatskog arhiviranja programa Microsoft Office Outlook 2007 mogu da se prilagode. Možda ćete shvatiti da automatsko arhiviranje može da odgovori na vaše potrebe bolje od ručnog pravljenja rezervnih kopija i arhiviranja stavki. Više informacija potražite u članku Korišćenje automatskog arhiviranja za kreiranje rezervnih kopija ili brisanje stavki.

 1. U meniju Datoteka izaberite stavku Arhiviraj.

 2. Izaberite opciju Arhiviraj ovu fasciklu i sve njene potfascikle, a zatim odredite datum u polju Arhiviraj stavke starije od.

  Arhivirane fascikle na spisku fascikli

 3. Kliknite na dugme Potraži pored polja Datoteka arhive da biste odredili novu datoteku ili lokaciju ako ne želite da koristite podrazumevanu datoteku ili lokaciju.

 4. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi i stavke koje imaju izabranu opciju „Ne arhiviraj automatski“ ako želite da zamenite prethodnu postavku da se određene stavke ne arhiviraju automatski. Ako odaberete da ručno arhivirate te stavke tokom ove procedure, one će ponovo biti pod dejstvom postavke Ne arhiviraj automatski osim ako opet u budućnosti ručno ne zamenite tu postavku.

 5. Kliknite na dugme U redu.

Napomena: Outlook će automatski kreirati drugu datoteku arhive za stavke u navedenoj fascikli i na navedenoj lokaciji.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×