Oblikovanje

Poravnavanje ili rotiranje teksta u ćeliji

Rotiranje ili poravnavanje teksta u ćeliji

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ako želite da promenite način na koji podaci izgledaju u ćeliji, možete da rotirate ugao fonta ili da promenite poravnavanje podataka.

Red teksta rotiran za različite brojeve stepeni.

Promena rotiranje teksta

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže tekst koji želite da rotirate.

 2. Izaberite stavke Početak > Položaj Slika dugmeta i izaberite ugao rotiranja koji želite.

  Opcije za položaj fonta na kartici „Početak“

Promena poravnavanja podataka u ćeliji

Kliknite na dugme Početak i koristite opcije poravnavanja da biste pomerili položaj podataka u ćeliji.

Slika trake programa Excel

Izaberite ćeliju koja sadrži podatke koje želite da poravnate i odaberite između sledećih opcija za poravnavanje:

 • Vertikalno poravnavanje: Izaberite stavku Poravnaj gore Slika dugmeta , Poravnaj na sredini Slika dugmeta ili Poravnaj dole Slika dugmeta .

 • Horizontalno poravnavanje: Izaberite stavku Poravnaj levo Slika dugmeta , Centriraj Slika dugmeta ili Poravnaj desno Slika dugmeta .

 • Izaberite stavku Smanji uvlačenje Slika dugmeta da biste pomerili podatke bliže levoj ivici ćelije.

 • Izaberite stavku Povećaj uvlačenje Slika dugmeta da biste pomerili podatke dalje od leve ivice ćelije.

 • Prelamanje teksta u ćeliji: Izaberite stavku Prelomi tekst.

 • Kliknite na Pokretanje dijaloga Slika dugmeta pored stavke Poravnavanje za dodatne opcije poravnavanja teksta. Na kartici Poravnavanje odaberite željene opcije. Na primer, da biste obostrano poravnali tekst u ćeliji, kliknite na padajući okvir u okviru stavke Horizontalno > Obostrano poravnaj.

Savet: Da biste centrirali ili poravnavanje podataka koji obuhvata više kolona ili redova, kao što su oznake kolona i redova, prvo izaberite stavku Objedini i centriraj Slika dugmeta da objedinite izabrani opseg ćelija. Zatim možete da izaberite objedinjene ćelije i položaja njen sadržaj ćelije, kao što je opisano ranije u ovoj proceduri.

 • Microsoft Excel ne može da rotira uvučene ćelije ili ćelije oblikovane pomoću opcije poravnavanja Centriraj preko izbora ili Popuni u polju Horizontalno (dijalog Oblikovanje ćelija, kartica Poravnavanje). Ako sve izabrane ćelije imaju ove neusaglašene oblike poravnavanja, opcije rotiranja teksta u okviru Položaj nisu dostupne. Ako izbor obuhvata ćelije oblikovane pomoću drugih opcija poravnavanja koje nisu neusaglašene, opcije rotiranja su dostupne. Međutim, ćelije oblikovane pomoću neusaglašenih oblika poravnavanja ne rotiraju se.

 • Kada je tekst u ćeliji obostrano poravnat, izgledaće kao da je poravnat levo ukoliko se sadržaj ćelije uklapa u jedan red. Kada obostrano poravnavate tekst koji obuhvata više redova, svaki red osim poslednjeg obostrano se poravnava.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Promena formata ćelije

Oblikovanje teksta u ćelijama

Oblikovanje brojeva

Oblikovanje datuma onako kako želite

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×