Referenca: lokacije komandi programa Excel 2003 u programu Excel 2007

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Ovaj članak predstavlja trake i druge komponente nove Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent. Takođe pruža listu neke komande programa Microsoft Office Excel 2003 i pokazuje gde se one nalaze u Microsoft Office Excel 2007.

Važno: Ovaj članak je dizajniran samo kao alatka za brza uputstva i nije namenjen za obuku ili učenje.

U ovom članku

Upoznavanje sa novim interfejsom

Dodavanje komandi priručnoj traci

Predstavljanje novog interfejsa

U programu Office Excel 2007 novi Korisnički interfejs Office Fluent interfejs zamenjuje menije, trake sa alatkama i većinu okana zadataka iz starijih verzija programa Excel jednim mehanizmom koji je jednostavan i olakšava pronalaženje komandi. Korisnički interfejs Office Fluent je dizajniran da vam pomogne da budete produktivniji u programu Excel, da lakše pronađete odgovarajuće funkcije za različite zadatke, otkrijete nove funkcije i budete efikasniji.

Ovaj članak je namenjen iskusnim korisnicima programa Excel 2003 – osoblju tehničke podrške, IT stručnjacima i drugima koji već poznaju interfejs programa Excel 2003 – koji žele da brzo pronađu poznate komande u programu Office Excel 2007.

Korisnički interfejs Office Fluent

Osnovna zamena za menije i trake sa alatkama u programu Office Excel 2007 jeste glavna traka, komponenta Korisnički interfejs Office Fluent korisničkog interfejsa. Dizajnirana za lako pretraživanje, glavna traka sastoji se od kartica koje su organizovane na osnovu određenih slučajeva ili objekata. Kontrole na svakoj kartici dalje su organizovane u nekoliko grupa. Glavna traka može da primi bogatiji sadržaj od menija i traka sa alatkama, uključujući dugmad, galerije i sadržaj dijaloga.

Korisnički interfejs sa glavnom trakom

1. Kartice su dizajnirane tako da budu zasnovane na zadacima.

2. Grupe u okviru svake kartice dele zadatak na podzadatke.

3. Komandna dugmad u svakoj grupi izvršava komandu ili prikazuje meni sa komandama.

Kartice koje se pojavljuju samo po potrebi

Uz standardni skup kartica koje vidite na Office Fluent glavnoj traci prilikom svakog pokretanja programa Office Excel 2007, postoje još dve vrste kartica koje se pojavljuju u interfejsu samo kada su od koristi za tip zadatka koji trenutno izvršavate.

Kontekstualne alatke     Kontekstualne alatke vam omogućavaju da radite sa objektima koje izaberete na stranici, poput tabele, slike ili crteža. Kada kliknete na objekat, pored standardnih kartica pojavljuje se i skup važnih kontekstualnih kartica upadljive boje.

Skup kontekstualnih kartica

1. Izaberite stavku u dokumentu.

2. Ime dostupnih kontekstualnih alatki pojaviće se obojeno bojom za naglašavanje, a pored standardnog skupa kartica pojaviće se i kontekstualne kartice.

3. Kontekstualne kartice pružaju kontrole za rad sa izabranom stavkom.

Programske kartice     Programske kartice zamenjuju standardni skup kartica kada se prebacite na određene režime kreiranja ili prikaza,uključujući i pregled pre štampanja.

pregled pre štampanja

Meniji, trake sa alatkama i drugi poznati elementi

Pored kartice, grupe i komande, Office Excel 2007 koristi druge elemente koji omogućavaju izvršavanje zadataka. Sledeći elementi više kao što su meniji i trake sa alatkama koje ste već upoznati sa sa starijim verzijama programa Excel.

Dugme „Microsoft Office“ Slika Office dugmeta      Ovo dugme se nalazi u gornjem levom uglu prozora programa Excel i pritiskom na njega otvara se meni prikazan na slici koja sledi.

Meni „Datoteka“

Priručna traka     Priručna traka se podrazumevano nalazi na vrhu prozora u programu Excel i obezbeđuje brzi pristup alatkama koje često koristite. Priručna traka možete prilagoditi tako što ćete joj dodati komande.

Priručna traka

Pokretači dijaloga     Pokretači dijaloga su male ikone koje postoje u nekim grupama. Klikom na pokretač dijaloga otvara se odgovarajući dijalog ili okno zadataka i tako dobijate pristup većem broju opcija koje se odnose na određenu grupu.

Pokretač dijaloga

Dodavanje komandi na priručnu traku

Kao što je prikazano u tabelama na kraju ovog članka, neke komande programa Excel 2003 dostupne su u programu Office Excel 2007 samo sa liste svih komandi koja se nalazi u dijalogu Excel opcije. Da biste koristili te komande u programu Office Excel 2007 morate ih prvo dodati traci „Priručna traka“ na sledeći način:

 1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Excel.

 2. Na listi koja se nalazi sa leve strane izaberite stavku Prilagođavanje.

 3. Iz padajuće liste Izaberite komande iz izaberite stavku Sve komande.

  Excel opcije, Prilagođavanje, Sve komande

 4. Iz liste Prilagođavanje priručne trake izaberite ili stavku Za sve dokumente (podrazumevano) ili određeni dokument.

 5. Kliknite na komandu koju želite da dodate, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Ponovite postupak za svaku komandu koju želite da dodate.

 6. Koristite dugmad sa strelicama Premesti nagore i Premesti nadole da biste rasporedili komande u željeni redosled na priručnoj traci.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×