Rešavanje problema sa crtežima

Izgled

Linije na crtežu su reckave.

 • Zakrivljene linije – i prave linije koje nisu potpuno vertikalne ili horizontalne – na ekranu će biti reckave. Kada se odštampaju, krive će izgledati glatke.

 • Osim toga, alatke Kriva Button image i Slobodni oblik Button image na traci sa alatkama Crtanje (nalazi se u meniju Automatski oblici, u podmeniju Linije), će više doprineti da crtež izgleda glatko nego alatka Škrabanje Buttom image .

 • Pokušajte da povećate uveličanje (u meniju Prikaz, izaberite komandu Zum). Detalji se lakše crtaju kada se uvećaju na 200 procenata.

 • Pokušajte da podesite miš na najnižu brzinu koja je dostupna u kontrolnoj tabli operativnog sistema Windows. Imate veću kontrolu kada sporije crtate.

 • Oblik slobodni oblik možete podesiti tako da izgledaju glatko. Kliknite na oblik, u meniju Nacrtaj (na traci sa alatkama Crtanje ) izaberite stavku Uredi tačke da bi se pojavili vrhovi, a zatim prevucite vrh. Proverite da li ste povećali uveličanje do 200 procenata (u meniju Prikaz izaberite komandu Zum).

 • Slobodne oblike možete učiniti glatkim uklanjanjem pojedinačnih vrhova. Kliknite na oblik, a zatim u meniju Nacrtaj izaberite stavku Uredi tačke da bi se vrhovi pojavili. Postavite pokazivač na vrh koji želite da izbrišete, a zatim istovremeno pritisnite taster CTRL i kliknite na vrh.

Boje unutar objekta nisu glatke.

 • Proverite da li je uveličanje postavljeno na 100 procenata (u meniju Prikaz, izaberite komandu Zum). Šara senčenja može da izgleda izobličeno u smanjenim i uvećanim prikazima.

 • Ako vaš monitor može da prikaže samo 16 boja, senčenje možda neće izgledati glatko. Senčenje najbolje izgleda na monitorima koji prikazuju 256 boja ili više.

Nacrtani slobodni oblici se ne poravnavaju jednako.

Umesto da koristite komandu Poravnaj ili distribuiraj u meniju Nacrtaj (na traci sa alatkama Crtanje), pokušajte da poravnate objekte tako što ćete ih premestiti.

 • U meniju Nacrtaj koristite alatke Gurni da biste objekat premestili za 1 piksel.

 • Ako je izabrana komanda Za koordinatnu mrežu (nalazi se u meniju Nacrtaj, u podmeniju Prikači), privremeno je isključite tako što ćete pritisnuti taster ALT dok prevlačite slobodni oblik.

Tekst u crtežu se ne rotira ili preokreće.

U programu Microsoft Graph tekst koji je priložen uz automatski oblici premestiće se sa oblikom, ali se neće rotirati ni preokrenuti – na primer, neće se pojaviti na uglu ili naopačke, kada rotirate ili preokrenete oblik. Da biste promenili položaj teksta unutar oblika, kliknite na ivicu oblika, zatim u meniju Oblikovanje izaberite opciju Automatski oblik, a zatim na karticama Poravnavanje i Margine izaberite željene opcije.

Crtanje

Crtanje slobodnom rukom nije lako kontrolisati.

 • Pokušajte da povećate uveličanje (u meniju Prikaz izaberite komandu Zum). Detalji se lakše crtaju kada se uvećaju na 200 procenata.

 • Alatku Slobodni oblik Button image na traci sa alatkama Crtanje (nalazi se u meniju Automatski oblici, u podmeniju Linije) koristite umesto alatke Šaranje Buttom image .

 • Pokušajte da podesite miš na najnižu brzinu koja je dostupna u kontrolnoj tabli operativnog sistema Windows. Imate veću kontrolu kada sporije crtate.

Premeštanje i biranje

Razgrupisao sam grupu crteža i ne mogu ponovo da ih grupišem.

Ako radite sa više grupa crteža, proverite da li ste izabrali crtež u grupi koju želite da razgrupišete. Ako zatvorite Microsoft Graph i kasnije želite da ponovo grupišete objekte, izaberite objekte tako što ćete držati pritisnut taster SHIFT i kliknuti na svaki objekat, a zatim u meniju Nacrtaj (na traci sa alatkama Crtanje) izaberite stavku Grupiši.

Kada pokušam da premestim crtež, njegova veličina se promeni ili obrnuto.

 • Da biste premestili automatski oblici koji nema priložen tekst, prevucite telo oblika ili njegovu ivicu, ali ne i regulator veličine ili regulator podešavanja. Ako automatski oblik ima priložen tekst ili nema popunu (na primer, prikazuje samo obris oblika), prevucite njegovu ivicu. Ako kliknete na telo oblika koji ima priložen tekst, izaberite taj tekst.

 • Da biste promenili veličinu izabranog automatskog oblika, prevucite jedan od regulatora veličine ili regulatora podešavanja. Ako prevučete centar ili ivicu oblika, izabraćete tekst u obliku ili premestiti oblik umesto da mu promenite veličinu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×