Razumevanje transformacija upita

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Da biste obezbedili rezultate pretrage koji su odgovarajući za korisnički upit, ponekad morate da promenite upit. Na primer pretpostavimo da kreirate vertikalnu pretragu za slike. Kada neko otkuca upit u vertikalu slike, morate da promenite upit tako da on da samo rezultate pretrage koji su slike.

Da biste promenili upit, možete da koristite alatku "Izrada upita" da biste konfigurisali transformacija upita. Možete da konfigurišete transformacija upita da biste zamenili svojstva upita, kao što je izvor rezultata koji upit će koristiti da biste dobili rezultate pretrage ili redosled sortiranja koji će se koristiti kada se prikaže rezultate pretrage. Transformacija takođe zamenjuje tekst upita pomoću predloška upita koji možete da konfigurišete. Predložak upita je tekst koji će zameniti tekst upita, a predložak može da sadrži promenljive upita.

Promenljive upita je čuvar mesta za vrednost. Kada transformacija zamenjuje tekst upita sa njenim predloška upita, on takođe zamenjuje promenljive upita u predlošku za određene vrednosti.

Transformacija zamenjuje promenljive kontekstualne upita sa vrednostima koje se odnose na kontekst upita. Sledeća tabela prikazuje neke primere promenljive kontekstualne upita.

Transformacija zamenjuje ovu kontekstualnu promenljivu

Sa ovim

{User.Name}

Ime korisnika koji je otkucao upit

{Site.URL}

Lokacija gde je korisnik otkucao upit

{Today}

Današnji datum

Transformacija zamenjuje promenljive upita povezane sa određenim tekst koji se nalazi u upitu za korisnika. Sledeća tabela prikazuje neke primere promenljive povezanog upita.

Transformacija zamenjuje ovu povezanu promenljivu

Sa ovim

{searchBoxQuery}

Upit kojeg je korisnik otkucao

{searchTerms}

Upit kojeg je korisnik otkucao, promenjen poslednjom transformacijom

Povezanu promenljivu upita možete koristiti kada dodajete ograničenje upitu, kao kada ograničavate upit na određeni tip sadržaja. Na primer, za vertikalnu pretragu slike, mogli biste da konfigurišete transformaciju upita koja dodaje „contenttype:picture“ tekstu upita uz pomoć predloška upita „{searchTerms} contenttype:picture“. Ako korisnik otkuca upit „mesec“ u tu vertikalu, transformacija zamenjuje „{searchTerms}“ sa „mesec“. Na taj način transformacija upita menja upit u „mesec contenttype:picture“.

Transformacije upita možete konfigurisati na tri mesta:

  • U veb segmentu, kao što je veb segment rezultata pretrage. Konfigurišite transformaciju u veb segmentu kada vam nije potrebno da napravite iste izmene upitima na drugim mestima.

  • U pravilo za upit, koja navodi da određene radnje će biti izvršena samo ako su ispunjeni određeni uslovi uslovi. Koristite dva ove radnje transformacija da promenite upit:

    • Dodavanje bloka rezultata na stranicu rezultata pretrage. Ova radnja kreira kopiju upita, a njena transformacija menja samo kopiju.

    • Promena rangiranih rezultata. Ova radnja menja upit koji je korisnik otkucao.

  • U izvoru rezultata koji upit koristi da bi dobio rezultate pretrage.

Korisnički upit transformiše veb segment, zatim sva pravila upita koja se mogu primeniti i na kraju izvor rezultata. Prema tome, kada konfigurišete transformaciju u izvoru rezultata, vi znate da promene transformacije neće biti odbačene ili zamenjene, jer izvor rezultata poslednji transformiše upit. Na primer, da biste se uverili da vertikalna pretraga slike daje samo slike, konfigurisali biste odgovarajuću transformaciju u izvoru rezultata i zatim biste konfigurisali veb segment u vertikalnoj pretrazi da koristi taj izvor rezultata.

Više informacija potražite u članku Pregled upita obrade podataka na lokaciji TechNet.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×