Razumevanje fakture za Office 365 za preduzeća

Svakog meseca ćete primiti e-poruku koja vam saopštava da je vaš nov izvod o naplati dostupan u Office 365 administrativni centar. Saznajte kako da pronađete i prikažete račun ili fakturu.

Faktura sadrži dve stranice. Na 1. stranici je rezime fakture i on sadrži opšte informacije o fakturi, porudžbini, iznosu duga, načinu plaćanja i načinu obraćanja podršci.

1. stranica uzorka fakture.

2. stranica sadrži detalje o aktivnosti naplate za svaku pretplatu.

2. stranica uzorka fakture.

Opise polja i termina uključenih u fakturu potražite u odeljku Rečnik polja fakture u nastavku ovog članka.

Razumevanje koncepata naplate

Pre nego što pregledate fakturu, bilo bi korisno da razumete nekoliko ključnih koncepata naplate.

Saldo fakture naspram salda porudžbine

Saldo fakture je iznos prikazan na fakturi i on predstavlja iznos duga za taj određeni period naplate. Vaš ukupni saldo porudžbine predstavlja zbir svih neplaćenih faktura. Svoj saldo porudžbine možete da pogledate u odeljku Naplata u okviru Office 365 administrativni centar.

Učestalost naplate naspram učestalosti faktura

Učestalost naplate predstavlja koliko često se vrši naplata. Pretplate se naplaćuju na mesečnom ili godišnjem nivou, u zavisnosti od toga koju opciju ste izabrali prilikom kupovine pretplate. Učestalost faktura predstavlja koliko često dobijate fakturu. Ako ste odabrali godišnju naplatu, dobijaćete samo jednu fakturu godišnje, osim ako aktivnosti za vašu pretplatu ne zahtevaju naknadu ili kredit.

Ako imate više porudžbina, dobijaćete fakturu za svaku porudžbinu.

Rečnik polja fakture

Sledeća tabela opisuje polja koja možete videti na fakturi. Neka polja koja su navedena ovde možda se neće pojaviti u vašoj fakturi, u zavisnosti od toga da li plaćate putem fakture ili kreditnom karticom odnosno putem računa u banci.

Napomena: Plaćanje putem računa u banci nije dostupno u nekim zemljama ili regionima.

Ime

Opis

Godišnja cena

Pretplate se naplaćuju na mesečnom ili godišnjem nivou. Ako ste izabrali godišnju naplatu prilikom kupovine pretplate, na fakturi je prikazana godišnja cena licence. Ako želite da promenite učestalost naplate, moraćete da otkažete pretplatu i ponovo je kupite sa novom učestalošću naplate.

Period naplate

Period naplate je vremenski period od datuma poslednje fakture. Period pružanja usluge je vremenski period tokom kojeg se naplaćuje korišćenje usluge.

Adresa fakturisanja

Ovo je adresa vašeg sektora naplate, a ona je obično ista kao i adresa prodaje. Da biste ažurirali adresu fakturisanja, pogledajte odeljak Promena adresa fakturisanja za Office 365 za preduzeća.

Troškovi

1. stranica fakture rezimira sve troškove u periodu naplate fakture. 2. stranica prikazuje detaljne troškove za svaku pretplatu.

Ček

Ako plaćate putem fakture i u vašoj zemlji je moguće platiti čekom, na dnu 1. stranice se nalaze informacije o tome gde da pošaljete uplatu. Navedite broj fakture na čeku.

Krediti

1. stranica fakture rezimira sve kredite u periodu naplate fakture. 2. stranica prikazuje detaljne kredite za svaku pretplatu.

Broj porudžbenice kupca

Vaš broj porudžbenice (PO). Ako ažurirate broj porudžbenice, on će biti uključen u buduće fakture. Saznajte kako da promenite svoj broj porudžbenice.

Napomena: Ne možete da dodate broj porudžbenice u postojeću fakturu.

Dani

Svaka transakcija naplate je povezana sa periodom pružanja usluge. Kolona „Dani“ označava broj dana u tom periodu pružanja usluge.

Popusti

1. stranica fakture rezimira sve popuste u periodu naplate fakture. 2. stranica prikazuje detaljne popuste za svaku pretplatu.

Datum dospeća

Datum kada dospeva plaćanje za fakturu. Ako se vaša pretplata plaća pomoću kreditne kartice ili računa u banci, izvršićemo naplatu na kreditnoj kartici ili bankovnom računu jedan dan nakon datuma fakture.

Napomena: Plaćanje putem računa u banci nije dostupno u nekim zemljama ili regionima.

Elektronski prenos sredstava

Ako ste kao način plaćanja pretplate izabrali „fakturu“, 1. stranica sadrži Microsoft informacije o računu u banci za elektronska (prenos, ACH, SEPA itd.) plaćanja. Vaša banka će obično imati referentno polje koje popunjavate prilikom slanja uplate. Navedite broj fakture prikazan u ovom polju.

Sveukupno

Ovaj red sadrži ukupne vrednosti za sve kolone „Troškovi“, „Popusti“, „Krediti“, „Međuvrednost“, „Porez“ i „Ukupno“ za sve pretplate navedene na fakturi.

Datum fakture

Datum kreiranja fakture. Datum fakture je dan posle završetka perioda naplate. Na primer, ako je vaš period naplate od 15. januara do 14. februara, datum fakture je 15. februar.

Broj fakture

Jedinstveni broj koji se dodeljuje fakturi. Navedite broj fakture prilikom plaćanja.

Mesečna cena

Pretplate se naplaćuju na mesečnom ili godišnjem nivou. Ako ste izabrali mesečnu naplatu prilikom kupovine pretplate, na fakturi je prikazana mesečna cena licence. Ako želite da promenite učestalost naplate, moraćete da otkažete pretplatu i ponovo je kupite sa novom učestalošću naplate.

Broj porudžbine

Svaki put kada kupite novu pretplatu, kreira se porudžbina. Svakog meseca ćete dobijati fakturu za svaku porudžbinu.

Uputstva za plaćanje

Ako plaćate kreditnom karticom, videćete tekst „Nemoj da platiš – naplaćuje se putem zavedene kreditne kartice.“ Ako plaćate putem fakture, videćete uputstva za plaćanje putem elektronskog prenosa sredstava (EFT) i čeka (ako je primenljivo).

Uslovi plaćanja

Broj dana od datuma fakture kada dospeva plaćanje. Standardna opcija je 30 dana.

Proizvod

Na 1. stranici fakture, termin „Usluge na mreži“ predstavlja generički termin koji se koristi za opisivanje pretplata. Na 2. stranici ćete videti imena pojedinačnih pretplata.

Količina

Broj licenci kupljenih tokom perioda pružanja usluge.

Period pružanja usluge

Period pružanja usluge je vremenski period tokom kojeg se naplaćuje korišćenje usluge. Period naplate je vremenski period od datuma poslednje fakture.

Adresa korišćenja usluge

Adresa gde se usluga koristi i ona je obično ista kao adresa prodaje. Da biste ažurirali adresu korišćenja usluge, pogledajte odeljak Promena adresa fakturisanja za Office 365 za preduzeća.

Prodato

Ime i adresa vašeg preduzeća. Da biste ažurirali ove informacije, pogledajte odeljak Promena adrese organizacije, adrese e-pošte tehničkog kontakta i drugih informacija.

Međuvrednost

Svaka pretplata navedena na fakturi ima poseban red međuvrednosti za sve kolone „Troškovi“, „Popusti“, „Krediti“, „Međuvrednost“, „Porez“ i „Ukupno“ za tu pretplatu.

Porez

1. stranica fakture prikazuje ukupan porez. 2. stranica prikazuje primenjenu poresku stopu, kao i ukupan iznos poreza za svaku stavku. Ako faktura sadrži poreze, a vaše preduzeće je oslobođeno od poreza, obratite se podršci.

Ukupno

Iznos duga za period naplate fakture.

Promena broja porudžbenice

Ako plaćate putem fakture, možete da dodate ili promenite broj porudžbenice (PO) za svoju pretplatu.

Napomena: Ne možete da dodate broj porudžbenice u postojeću fakturu. Broj porudžbenice će se prikazati na svim budućim fakturama.

 1. Na portalu „Centar administracije“ idite na stranicu Pretplate ili odaberite stavke Naplata > Pretplate.

  Ako koristite Office 365 Germany, idite na stranicu Pretplate.

  Ako koristite Office 365 kojim upravlja 21Vianet, idite na stranicu Pretplate.

 2. Odaberite pretplatu koju želite da promenite, a zatim u odeljku Način plaćanja odaberite stavku Promena detalja plaćanja.

  Snimak ekrana odeljka „Način plaćanja“ kartice sa pretplatom za pretplatu plaćenu putem fakture.
 3. Na dnu okna Promena detalja plaćanja unesite broj porudžbenice, a zatim odaberite stavku Prosledi.

  Snimak ekrana okna „Promena detalja plaćanja“.

I dalje vam je potrebna pomoć? Obratite se podršci.

Pošto ste administrator za Office 365 za preduzeća, besplatno možete da stupite u kontakt sa našim stručnim agentima za podršku da biste dobili podršku za aktivnosti pre prodaje, nalog i naplatu, kao i pomoć u rešavanju tehničkih problema. Možete i da se obratite podršci u ime Office 365 korisnika iz svoje organizacije.

Dobijanje pomoći sa foruma Office 365 zajednice Administratori: Prijavite se i kreirajte zahtev za uslugu Administratori: Pozovite podršku

Takođe pogledajte

Plaćanje pretplate na Office 365 za preduzeća

Naplata u usluzi Office 365 za preduzeća – pomoć za administratore

Minecraft: Education Edition – opcije plaćanja

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×