Razumevanje dijaloga „Vodiči za raspored“ u programu Publisher

Da biste jednostavnije poravnavali delove publikacije, primenite vođice za raspored. Primeri vođica u dijalogu Vođice za raspored obuhvataju vođice margina, vođice koordinatne mreže (kao što su vođice kolona i redova), vođice osnovnih linija i vođice lenjira. Vođice se ne štampaju. Njihova namena je da vam pomognu u raspoređivanju sadržaja.

Dijalog "Vođice rasporeda"

Vođice margina, pomoćne mreže i osnovnih linija mogu da se postave u dijalogu "Vođice rasporeda".

Vodiči za raspored

  1. Vođice margina

  2. Vođice kolona

  3. Vođice redova

  4. Vođice osnovnih linija

  5. Vođice lenjira

Da biste otvorili dijalog "Vođice rasporeda":

  • Izaberite stavke Dizajn stranice > Vođice, a zatim Koordinatna mreža i osnovna linija.

Napomena:  Da biste videli vođice margina i vođice koordinatne mreže, potvrdite izbor u polju za potvrdu Vođice na kartici Prikaz. Da biste videli vođice osnovnih linija, potvrdite izbor u polju za potvrdu Osnovne linije na kartici Prikaz.

Kartica „Vođice margina“

Vođice margina pomažu pri podešavanju veličine praznog prostora oko ivica master stranice. Vođice margina su deo master stranice i prikazuju se na svakoj stranici na koju je primenjena master stranica. Ako je za neku stranicu izabrana opcija Zanemari master, ali je uključena opcija Granice i vođice, vođice margina se i tad pojavljuju.

Dijalog „Vođice rasporeda“ u programu Publisher

Master stranice

Dvostranični master Izaberite ovu opciju da biste podesili margine za dve naspramne stranice ako je publikacija knjiga ili knjižica koja se uvezuje sa jedne strane. Kad izaberete ovu opciju, vođice leve i desne margine promeniće se u vođice unutrašnje i spoljašnje margine. Unutrašnja margina je margina uz ivicu po kojoj se uvezuje. Spoljašnja margina je margina uz spoljašnju ili pomičnu ivicu knjige.

Vođice margina

Napomena: Ako izaberete prikaz širine dve stranice, opcije Levo i Desno menjaju se u Unutrašnja i Spolja.

Levo  Unesite željenu veličinu razmaka između leve ivice stranice i vođice leve margine. Ako potvrdite izbor u polju za potvrdu Dvostranični master, videćete veličinu razmaka između unutrašnje ivice stranica i unutrašnje vođice margine.

Desno  Unesite željenu veličinu razmaka između desne ivice stranice i vođice desne margine. Ako potvrdite izbor u polju za potvrdu Dvostranični master, videćete veličinu razmaka između spoljašnje ivice stranica i spoljašnje vođice margine.

Vrh  Unesite željenu veličinu razmaka između gornje ivice stranice i vođice gornje margine.

Dno  Unesite željenu veličinu razmaka između donje ivice stranice i vođice donje margine.

Savet: Podrazumevana vrednost za margine je navedena u mernim jedinicama koje ste izabrali za publikaciju. Druge merne jedinice možete da navedete ako upišete njihovu skraćenicu posle numeričke vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px).

Kartica „Vođice koordinatne mreže“

Vođice pomoćne mreže koristite da biste zadali koliko kolona i redova želite na master stranici.

Savet: Podrazumevana vrednost za Prored se prikazuje u mernim jedinicama koje ste izabrali za publikaciju. Druge merne jedinice možete da navedete ako upišete njihovu skraćenicu posle numeričke vrednosti: inči (in), centimetri (cm), pajkovi (pi), tačke (pt) ili pikseli (px).

Dijalog „Vodiči rasporeda“ s prikazanom karticom „Vođice pomoćne mreže“ u programu Publisher

Vođice kolona

Kolone  Unesite željeni broj kolona između vođice leve i desne margine.

Razmak  Unesite željeni razmak između kolona.

Vođice redova

Redovi  Unesite željeni broj redova između vođice gornje i donje margine.

Prored  Unesite željeni razmak između redova.

Dodaj centralnu vođicu između kolona i redova Ova opcija je dostupna ako imate više kolona i redova. Izaberite je da bi se prikazala vođica koja se ne štampa a koja označava sredinu razmaka između kolona i redova. Ova vođica je korisna za raspoređivanje okvira za tekst ili grafičkih objekata.

Kartica „Vođice osnovnih linija“

Vođice osnovnih linija koristite za poravnavanje osnovnih linija teksta u svim kolonama publikacije sa više kolona.

Dijalog „Vođice rasporeda“ s prikazanom karticom „Vođice osnovnih linija“ u programu Publisher

Horizontalna osnovna linija

Postavite razmak i pomak za horizontalne osnovne linije.

Savet: Podrazumevana merna jedinica za razmak i pomak vođica osnovnih linija jeste tačka. Čak i ako unesete drugu mernu jedinicu, kao što su inči, Publisher će je pretvoriti u njen ekvivalent u tačkama.

Prored  Unesite željeni razmak između horizontalnih vođica osnovnih linija. Broj koji unesete koristi se kao prored za pasuse koje ste odredili za poravnavanje sa vođicama osnovnih linija.

Pomak  Otkucajte željeni razmak između vođice gornje margine i prve horizontalne vođice osnovne linije ispod nje.

Pomak koji ćete koristiti zavisi od veličine fonta kojim je ispisan tekst i razmaka koji ste zadali za vođice osnovne linije. U situacijama kada je veličina fonta mnogo manja od razmaka između osnovnih linija, vrednost pomaka bi trebalo da bude manja od vrednosti razmaka kako bi prvi red bio bliži gornjoj margini stranice.

Napomena:  Ako vam je omogućen neki istočnoazijski jezik, moći ćete da navedete i postavke za vertikalnu osnovnu liniju.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×