Razumevanje dijaloga „Podešavanje stranice“ u programu Publisher

Ako želite da promenite veličinu stranice trenutne publikacije, možete da koristite opcije u dijalogu Podešavanje stranice u programu Publisher.

Napomena:  Ako pravite veličinu stranice za tip publikacije koji ne postoji u programu Publisher, najbolje je da započnete s tipom publikacije slične veličine i da zatim napravite veličinu stranice koja ima dimenzije željene ulaznice. Na primer, da biste napravili ulaznicu dimenzija 2x4 inča, počnite od vizitkarte.

Podešavanje stranice

 1. Na kartici Dizajn stranice kliknite na pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“.

  Pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“

 2. Unesite širinu i visinu stranice.

Napomena: Da biste napravili prilagođenu veličinu stranice koju ćete moći da koristite više puta, upotrebite dijalog Pravljenje nove veličine stranice do kog se dolazi preko dugmeta Veličina na kartici Dizajn stranice na traci.

Podešavanje vođica margina

Vođice margina određuju veličinu razmaka između ivica stranica u publikaciji, kao i reči i slika na stranici.

 1. Na kartici Dizajn stranice kliknite na pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“.

  Pokretač dijaloga „Podešavanje stranice“

  Napomena: Oblast na listu papira na kojoj se može štampati ograničena je. Mnogi štampači ne štampaju do ivice papira, bez obzira na širinu postavljenih margina. Kada postavite margine i kreirate stranicu, morate se uveriti da se sadržaj koji želite da odštampate nalazi unutar oblasti koju određeni štampač može odštampati.

 2.  Unesite veličinu razmaka u vrhu, sa leve i desne stranice i u dnu publikacije.

  Nijedan deo publikacije koji je izvan dimenzija stranice neće se odštampati.

Vrh stranice

Tipovi rasporeda

Jedna stranica po listu Ova opcija štampa jednu stranicu publikacije na jednom listu papira. Prozor Pregled pokazaće vam kako se stranica uklapa na list.

Knjižica Ova opcija postavlja dizajn knjižice za publikaciju. Oznake vođica margina menjaju se tako da Leva postaje Spolja, a Desna postaje Unutrašnja kako bi odrazile svoje pozicije u knjižici. Knjižice se obično štampaju na listovima papira koji se zatim presaviju da bi se napravila knjižica.

E-pošta Ova opcija podešava dizajn stranice publikacije za e-poštu.

Koverta Ova opcija podešava publikaciju za standardnu kovertu dimenzija 9,5x4,125 inča. Ove dimenzije možete promeniti pomoću postavki Širina i Visina u odeljku Stranica ovog dijaloga.

Presavijena čestitka Ovaj tip rasporeda služi za pravljenje čestitki tako što se stranice prvo odštampaju na listu, a zatim se list presavije da bi se dobila čestitka. Ako odaberete raspored Presavijena čestitka, prikazuju se opcije presavijanja lista. Izaberite opciju sa liste da biste naveli kako da se presavije publikacija:

 • Bočni preklop na četvrtinu lista  Sve stranice publikacije će se odštampati na istom listu papira. Dovršena kartica će imati preklop duž bočne strane.

 • Gornji preklop na četvrtinu lista  Sve stranice publikacije će se odštampati na istom listu papira. Dovršena kartica će imati preklop duž gornje strane.

 • Bočni preklop na polovinu lista  Dve stranice publikacije će se odštampati vertikalno sa iste strane papira.

 • Gornji preklop na polovinu lista  Dve stranice publikacije će se odštampati horizontalno sa iste strane papira.

Više stranica po listu  Ova opcija štampa više od jedne stranice na svakom listu papira. Ako za tip rasporeda izaberete opciju Više stranica po listu, prikazuju se opcije odredišnog lista.

Ostale opcije

 • Veličina odredišnog lista  Izaberite jednu od sledećih opcija: Letter ili A4. Ako štampate na drugačijoj veličini papira, izaberite opciju Prilagođeno i unesite sledeće dimenzije:

  • Širina papira  Unesite širinu lista papira.

  • Visina papira  Unesite visinu lista papira.

 • Bočna margina  Unesite razmak između grupe kopija i leve i desne ivice lista.

 • Gornja margina Unesite razmak između grupe kopija i gornje ivice lista.

 • Horizontalni razmak  Unesite razmak između kolona kopija. Na primer, ako imate dve kolone vizitkarti, promena ove opcije će promeniti razmak između kolona.

 • Vertikalni razmak  Unesite razmak između redova kopija. Na primer, ako imate četiri reda vizitkarti, horizontalni razmak između redova vizitkarti će se promeniti.

Pregled

Prozor Pregled prikazuje tip rasporeda i margine koje izaberete. Ukupne dimenzije se prikazuju kao crna linija u belom pravougaoniku. Vođice margina se prikazuju kao tačkaste plave linije unutar linija koje označavaju dimenzije lista.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×