Razumevanje dijaloga „Oblikovanje tabele“ u programu Publisher

Ako želite da oblikujete tabelu, možete da koristite opcije u dijalogu Oblikovanje tabele u programu Publisher.

Kartica „Boje i linije“

Koristite karticu Boje i linije da biste na izabranu tabelu ili ćelije primenili boje popune, linije ili ukrasne ivice.

Popuna

Boja – Izaberite boju popune sa palete ili izaberite jednu od opcija sa liste:

 • Boje šeme – Izaberite boje iz šeme boja koja je primenjena na publikaciju.

 • Standardne boje – Izaberite boje iz standardnog skupa boja.

 • Bez popune – Izaberite ovu opciju da biste uklonili popunu bilo koje vrste iz izabranih ćelija ili tabele. Ćelije bez popune imaju prozirnu pozadinu.

 • Još boja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Boje“. Novu boju možete izabrati sa palete standardnih boja, a možete izabrati i prilagođenu boju koju možete definisati pomoću modela boje RGB, HSL ili CMYK. Takođe možete izabrati PANTONE®  boju.

  Napomena: PANTONE® boje koje su ovde prikazane se možda ne podudaraju sa standardima koje identifikuje PANTONE. Pogledajte trenutne publikacije PANTONE boja da biste dobili tačnu boju. PANTONE® i drugi zaštitni znaci preduzeća Pantone, Inc. vlasništvo su preduzeća Pantone, Inc. © Pantone, Inc., 2007.

Efekti popunjavanja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Efekti popunjavanja“ u kojem možete da primenite efekte popunjavanja kao što su prelivi, teksture, šare, popune slike i posvetljene nijanse.

Prozirnost – Unesite procenat prozirnosti u polje „Prozirnost“ ili koristite klizač da biste postavili prozirnost za popunu. Ova opcija je dostupna samo ako izaberete neku vrstu popune.

Linija

Boja – Izaberite željenu boju popune sa palete ili jednu od opcija sa liste:

 • Boje šeme – Izaberite boje iz šeme boja koja je primenjena na publikaciju.

 • Standardne boje – Izaberite boje iz standardnog skupa boja.

 • Bez obrisa – Izaberite ovu opciju da biste iz izabranih ćelija ili tabele uklonili obris bilo koje vrste.

 • Još boja – Izaberite ovu opciju da biste otvorili dijalog „Boje“. Novu boju možete izabrati sa palete standardnih boja, a možete izabrati i prilagođenu boju koju možete definisati pomoću modela boje RGB, HSL ili CMYK. Takođe možete izabrati PANTONE®  boju.

Debljina – Unesite debljinu linije. Ova opcija nije dostupna ukoliko je izabrana stavka Bez boje.

Pregled – Prikazuje izabrane stilove popune i linije. Dugmad oko odeljka „Pregled“ odgovaraju linijama objekta. Oblikovanje linija možete da primenite na pojedinačne linije tako što ćete izabrati samo dugmad koja odgovaraju linijama koje želite da promenite. Publisher prikazuje dugmad koja odgovaraju vertikalnim i horizontalnim linijama koje dele ćelije tabele. Ako ste podesili dijagonale ćelija, Publisher prikazuje dugme koje odgovara dijagonalnoj liniji.

Početne postavke – Izaberite neku od opcija u okviru „Početne postavke“ da biste na objekat primenili skup linija. Možete izabrati opcije koje ne odgovaraju nijednoj liniji, koje odgovaraju svim ivicama ili koje odgovaraju svim ivicama i razdelnicima ćelija.

Vrh stranice

Kartica „Veličina“

Napomena: Ako izaberete tabelu i ako ste putem jezičkih postavki sistema Microsoft Office omogućili podršku za neki istočnoazijski jezik ili jezik u kojem se piše zdesna nalevo, ova kartica će se zvati Veličina i smer.

Određivanje veličine i rotacija

Visina – Unesite željenu visinu tabele.

Širina – Unesite željenu širinu tabele.

Rotacija – Unesite vrednost od 0 do 359 stepeni u skladu sa kojom želite da rotirate tabelu u smeru kretanja kazaljki na satu.

Napomene: 

 • Postavke „Visina“ i „Širina“ uvek predstavljaju dimenzije tabele koja nije rotirana.

 • Kada promenite postavke Visina i Širina u okviru stavke Određivanje veličine i rotacija, u skladu sa tim se menjaju i proporcionalne postavke Visina i Širina u okviru stavke Razmera.

Razmera

Visina – Unesite željenu visinu tabele u vidu procenta njene originalne veličine.

Širina – Unesite željenu širinu tabele u vidu procenta njene originalne veličine.

Napomene: 

 • Postavke „Visina“ i „Širina“ uvek predstavljaju dimenzije tabele koja nije rotirana.

 • Kada u okviru Razmera promenite postavke Visina i Širina, u skladu sa tim se menjaju i postavke tačne mere Visina i Širina u okviru Određivanje veličine i rotacija.

Fiksiraj odnos širina/visina – Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste zadržali iste proporcije postavki Visina i Širina. Na primer, ako veličinu u polju Visina promenite na 150 procenata, Publisher automatski menja veličinu u polju Širina na 150 procenata.

Vrh stranice

Kartica „Raspored“

Koristite karticu Raspored da biste utvrdili tačnu poziciju tabele na stranici. Možete da odaberete i opcije za prelamanje teksta oko tabele na vrhu okvira za tekst ili na vrhu automatskog oblika koji sadrži tekst.

Pozicija objekta – Ako se tabela nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika, odaberite da li želite da ona bude U liniji ili da ima Tačnu (fiksnu) poziciju.

Pozicija na stranici

Izaberite ove opcije da biste precizno postavili tabelu na stranicu. Ove opcije nisu dostupne za tabele u liniji.

Horizontalno – Unesite željenu veličinu razmaka između tabele i dela stranice navedenog u polju Od.

Od – Odaberite deo stranice (Gornji levi ugao, Sredina ili Gornji desni ugao) od kojeg želite da se meri horizontalna pozicija tabele.

Vertikalno – Unesite željenu veličinu razmaka između tabele i dela stranice navedenog u polju Od.

Od – Odaberite deo stranice (Gornji levi ugao, Sredina ili Gornji desni ugao) od kojeg želite da se meri vertikalna pozicija tabele.

Stil prelamanja – Ako se tabela nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika sa tekstom, možete da odaberete način prelamanja teksta oko tabele.

 • Kvadrat – Prelama tekst oko svih strana pravougaonika selekcije tabele.

 • Zbijeno – Prelama tekst što bliže tabeli.

 • Kroz – Prelama tekst oko oboda i unutar svih otvorenih delova tabele.

 • Vrh i dno – Prelama tekst iznad i ispod tabele, ali ni sa jedne strane tabele.

 • Nijedno – Uklanja sva oblikovanja prelamanja teksta tako da se tekst ne prelama oko tabele. Ako je tabela prozirna, tekst koji se nalazi iza nje je vidljiv. U suprotnom, tekst će biti skriven iza tabele.

Prelamanje teksta – Ako se tabela nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika i izabrali ste stavku Kvadrat, Zbijeno ili Kroz u okviru stavke Stil prelamanja, možete da odaberete način na koji želite da postavite tekst.

 • Obe strane – Postavlja tekst na obe strane tabele.

 • Samo levo – Postavlja tekst na levu stranu tabele.

 • Samo desno – Postavlja tekst na desnu stranu tabele.

 • Na najvećem dostupnom mestu – Postavlja tekst na onu stranu tabele gde ima najviše prostora.

Udaljenost od teksta – Ako se tabela nalazi na vrhu okvira za tekst ili automatskog oblika i predstavlja objekat u liniji ili ste izabrali stavku Kvadrat u okviru stavke Stil prelamanja, možete da utvrdite udaljenost između pravougaonika selekcije objekta i teksta koji se oko njega prelama.

 • Automatski – Kada potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu, Publisher automatski postavlja tekst na podrazumevanu udaljenost (0,04 inča) od tabele. Da biste promenili postavke, opozovite izbor u polju za potvrdu Automatski, a zatim unesite željene mere u polja Vrh, Dno, Levo i Desno.

Horizontalno poravnavanje  – Ako je pozicija tabele U liniji, možete odabrati da li želite da ona ostane na jednoj strani okvira za tekst ili automatskog oblika ili da se premešta sa jedne strane na drugu prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Levo – Izaberite ovu opciju da biste tabelu u liniji zadržali u blizini leve strane okvira za tekst ili automatskog oblika prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Desno – Izaberite ovu opciju da biste tabelu u liniji zadržali u blizini desne strane okvira za tekst ili automatskog oblika prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

 • Premesti objekat s tekstom – Izaberite ovu opciju da biste tabelu u liniji zadržali na određenom mestu u redu teksta tako da se on premešta sa jedne strane okvira za tekst ili automatskog oblika na drugu stranu prilikom dodavanja ili brisanja teksta.

Vrh stranice

Kartica „Svojstva ćelije“

Koristite karticu „Svojstva ćelije“ za izbor opcija za postavljanje podataka unutar ćelije tabele.

Napomena: Kartica „Svojstva ćelije“ dostupna je samo kada je izabrani objekat tabela.

Vertikalno poravnavanje

Odaberite da li želite da poravnate tekst na vrhu, Sredina ili na dnu ćelije tabele.

Margine okvira za tekst

Ove postavke možete da koristite da biste kontrolisali prored između redova i kolona tabele.

Levo – Unesite željenu veličinu razmaka između leve ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Desno – Unesite željenu veličinu razmaka između desne ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Vrh – Unesite željenu veličinu razmaka između gornje ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Dno – Unesite željenu veličinu razmaka između donje ivice ćelije tabele ili automatskog oblika i teksta koji se nalazi unutar ćelije ili oblika.

Rotiraj tekst u automatskom obliku za 90º – Potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu da biste okrenuli tekst unutar ćelije tabele ili automatskog oblika za četvrt okreta (90 stepeni) udesno.

Vrh stranice

Primena promena

Kada podesite postavke na svim karticama, kliknite na dugme U redu da biste primenili promene na tabelu.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×