Razumevanje dijaloga „Font“ u programu Publisher

Ako biste hteli da navedete kako želite da izgleda tekst u publikaciji, možete promeniti opcije u dijalogu Font. Dostupnost pojedinih opcija zavisi od jezika i fontova koji su instalirani i omogućeni za uređivanje.

Opšte

Font omogućava vam da navedete font. Različiti fontovi imaju različite karakteristike, kao što su dostupne OpenType funkcije.

Stil fonta Omogućava vam da navedete stil fonta, na primer Podebljano ili Kurziv. U okviru izaberite stil fonta. Vaš izbor se pojavljuje u okviru Uzorak.

Veličina vam omogućava da navedete veličinu fonta u tačkama. Na listi izaberite veličinu fonta. Izbor se pojavljuje u polju Uzorak.

Boja fonta vam omogućava da navedete boju fonta i podvlačenje.

Efekti

Podvlačenje vam omogućava da podvučete tekst i promenite stil podvlačenja. Kliknite na dugme (nijedno) da biste uklonili podvlačenje.

Eksponentni tekst podiže izabrani tekst iznad osnovne linije i smanjuje mu veličinu fonta.

Indeksni tekst spušta izabrani tekst ispod osnovne linije i smanjuje mu veličinu fonta.

Precrtani tekst crta liniju preko izabranog teksta.

Umanjena velika slova:  Oblikuje izabrani tekst napisan malim slovima kao velika slova i smanjuje njihovu veličinu. Oblikovanje umanjenim velikim slovima ne utiče na brojeve, znake interpunkcije, znakove koji nisu slova ili velika slova.

Velika slova oblikuje mala slova kao velika. Oblikovanje velikim slovima ne utiče na brojeve, znakove interpunkcije, znakove koji nisu slova, kao ni na velika slova.

Još efekata otvara dijalog Efekti oblikovanja teksta i omogućava vam pristup dodatnim opcijama teksta:

OpenType funkcije

Neki fontovi, na primer Gabriola i Calibri, podržavaju niz novih funkcija tako da običan tekst možete pretvoriti u finu tipografiju. Ako font koji odaberete ne podržava OpenType funkcije, ovaj odeljak će biti nedostupan.

Stil brojeva

  • Tabelarno oblikuje brojeve tako da svaki broj koristi isti broj piksela i ispravno se poravnava u formatu tabele.

  • Proporcionalno oblikuje brojeve tako da je broj piksela proporcionalan, na primer 0 može biti šira od 1.

  • Postavljanje i Stari stil postaviće brojeve na osnovnu liniju tako da svi zauzimaju vertikalnu poziciju ili će omogućiti brojevima da imaju različite pozicije, kao što je prikazano u ovom primeru:

    Primeri za stil brojeva „Stari stil“ i „Postavljanje“

Alternativni stilovi vam omogućavaju da izaberete alternativni izgled izabranih znakova (pod uslovom da je dizajner fonta napravio takve druge varijante).

Ligature su veze između znakova, na primer između th ili ff koje dva znaka praktično pretvaraju u jedan. Standardne ligature koriste samo najčešće kombinacije slova. Ako dizajner fonta izradi i prošireni skup ligatura, one će se koristiti kad izaberete stavku Standardne i opcionalne ili Istorijske i standardne.

Stilizovana varijanta je složeni skup tipografskih stilova za izabrani font.

Ukrašena slova omogućavaju ukrašavanje znakova, često u vidu krupnijih i izraženijih serifa.

Kontekstualne zamene omogućavaju različite opcije oblika za neke znakove u zavisnosti od konteksta znaka i dizajna izabranog fonta. Na primer „g“ može imati otvorenu ili zatvorenu petlju u donjem delu znaka.

Uzorak

Okvir Uzorak prikazuje pregled izabranog teksta ili uzorak teksta ako tekst nije izabran u navedenom fontu i sa tekstualnim efektima.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×