Razlike između upotrebe radne sveske u programu Excel i sistemu Excel Services

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Excel Services je prvenstveno dizajniran kao sistem za Excel radne sveske za istraživanje podataka i izveštavanje zasnovan na vebu i podržava podskup funkcija u programu Microsoft Office Excel 2007. Sledeći odeljci rezimiraju koje su funkcije programa Office Excel 2007 podržane u Excel uslugama, a koje nisu.

Važno: Mogućnost objavljivanja Excel radne sveske u okviru tehnologije Excel Services dostupna je samo u sledećim proizvodima: Microsoft Office Ultimate 2007, Microsoft Office Professional Plus 2007, Microsoft Office Enterprise 2007 i Microsoft Office Excel 2007.

Ovaj članak sadrži:

Podržane i nepodržane funkcije za učitavanje radne sveske

Podržane i nepodržane funkcije radnog lista

Podržane i nepodržane funkcije prilikom prikazivanja radne sveske

Podržane i nepodržane funkcije za interakciju sa radnom sveskom

Podržane i nepodržane funkcije prilikom učitavanja radne sveske

Radnu svesku koja je u formatu datoteke Office Excel 2007 radna sveska (.xlsx) ili binarna radna sveska (.xlsb) možete da učitate u Excel usluge kao radu svesku samo za čitanje na tri načina:

 • Navedite URL ili UNC putanju u svojstvu Web segmenta Excel Web Access Radna sveska.

 • Povežite Web segment za prikaz liste biblioteke dokumenta sa Web segmentom Excel Web Access, a zatim prosledite URL putanju radnog lista koji je uskladišten u biblioteci dokumenata da biste ga prikazali u programu Microsoft Office Excel Web Access.

 • Radnu svesku sačuvanu u biblioteci dokumenata prikažite u pregledaču. (Postavite pokazivač na stavku, kliknite na strelicu pored nje i zatim izaberite stavku Prikaži u pregledaču.)

Svi ostali formati datoteka programa Microsoft Office Excel nisu podržani, uključujući radne sveske sa makroima (.xlsm) programa Office Excel 2007 i radne sveske (.xls) programa Office Excel 2007 97-2003.

Napomena: Uz odgovarajuću dozvolu, možete takođe da otvorite radnu svesku u Office Excel 2007 na klijentskom računaru iz menija " Otvaranje " na traci sa alatkama Office Excel Web Access ili kao cela radna sveska (čitanje/pisanje) ili kao snimak samo za čitanje. Više informacija potražite u članku Otvaranje radne sveske ili snimka iz sistema Excel Services u programu Excel u pomoći za Excel Web Access.

Podržane funkcije

Pri učitavanju radne sveske podržane su sledeće funkcije:

Funkcija

Komentari

Funkcije    

Podržane su sve funkcije Excel radnog lista, uz nekoliko izuzetaka. Više informacija potražite u narednom odeljku Podržane i nepodržane funkcije radnog lista.

Datumi    

Windows i Macintosh datumski sistemi

Excel tabele   

Podaci Excel tabele, zaglavlja kolona, izračunate kolone, redovi sa ukupnom vrednošću, struktuirane reference i stilovi

Ćelije    

Vrednosti u ćelijama, uključujući objedinjene ćelije i prelazak sadržaja preko granica ćelije

Imena    

Definisana imena i imenovani opsezi

Izračunavanje    

Postavke izračunavanja i ponovnog izračunavanja, uključujući postavke automatskog izračunavanja, automatskog izračunavanja sa izuzetkom tabela, ručnog i iterativnog izračunavanja za opsege ili čitave radne listove. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Izračunavanje i ponovno izračunavanje podataka u sistemu Excel Services.

Grafikoni    

Grafikoni, opsezi grafikona i izveštaji izvedene tabele. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Korišćenje grafikona i izveštaja izvedenog grafikona u sistemu Excel Services.

Oblikovanje    

Oblikovanje ćelija i opsega ćelija, uslovno oblikovanje (izuzev pomoću traka podataka i ikona) u radnim sveskama i formati broja

Veze    

Veze ka spoljnim izvorima podataka, uključujući OLAP izvedene tabele

Analiza šta-ako    

Rezultati alatki analize „Šta ako“, među kojima su „Traženje cilja", „Tabele podataka", „Scenariji", Solver i „Grupa"

Konsolidacija    

Konsolidovanje podataka u opsezima

Izvori podataka    

SQL Server 2000, Microsoft SQL Server 2005, OLEDB dobavljači i ODBC upravljački programi.

Nepodržane funkcije

Radne sveske koje sadrže sledeće nepodržane funkcije neće se učitati niti prikazati u Excel uslugama. Da biste dobili najbolje rezultate, uvek sačuvajte radnu svesku iz programa Office Excel 2007 pomoću komande Excel usluge. (Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , kliknite na strelicu pored stavke Objavi, a zatim izaberite stavku Excel usluge u okviru stavke Distribuirajte dokument drugim osobama.) Da li je neka funkcija podržana možete da proverite tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu Otvori ovu radnu svesku u pregledaču posle čuvanja u dijalogu Čuvanje za Excel usluge da biste pokušali da je prikažete u pregledaču. Excel usluge prikazuju upozorenje ako funkcije nije podržana.

Sledeće funkcije nisu podržane i sprečavaju učitavanje radne sveske:

Funkcija

Komentari

VBA    

Visual Basic for Applications (VBA) kôd, makroi, programski dodaci i korisnički definisane funkcije (UDF).

Napomena:  Programer može da prilagodi Excel usluge na mnogo načina, uključujući pravljenje korisnički definisane funkcije (UDF). Dodatne informacije potražite u članku „Microsoft Office SharePoint Server 2007 Software Development Kit (SDK)“.

Zastareli makro jezici    

Makro funkcije programa Microsoft Excel 4.0 i listovi dijaloga verzije 5.0.

Kontrole    

Oblikovanje kontrola trake sa alatkama, kontrole okvira sa alatkama i svih ActiveX kontrola.

XML    

XML mape i ugrađene pametne oznake.

Bezbednost i privatnost    

Radne sveske, radni listovi ili opsezi za zaštitom i radne sveske koje imaju uslugu Information Rights Management (IRM).

Napomena: Da biste zaštitili radne sveske u Excel uslugama, koristite prava i dozvole sistema Windows SharePoint Services.

Slike i objekti    

Povezani ili ugrađeni objekti ili slike, umetnute slike, automatski oblici, WordArt i dijagrami, kao što su organizacioni grafikoni.

Zapis perom    

Sve funkcije zapisa perom uključujući crtanje, pisanje i beleške

OLE i DDE     

Objekti povezivanja i ugrađivanja objekata (OLE) i veze ka dinamičkoj razmeni podataka (DDE).

Prikazane formule    

Radne sveske sačuvane sa prikazanim formulama.

Validacija podataka    

Sprečavanje unosa nevažećih podataka i kreiranje padajućih listi

Izvori podataka    

Usluge preuzimanja podataka za Microsoft Business Solutions, Windows SharePoint Services liste, Microsoft SQL Server, opsege spoljnih podataka (zovu se i tabele upita) i tabele povezane sa Windows SharePoint Services listama.

Upiti    

Web upiti i tekstualni upiti

Spoljne reference za povezane radne sveske    

Kreiranje spoljnih referenci (nazivaju se i veze) za određeni opseg ćelija, za definisano ime određenog opsega ćelija ili kao deo definisanja imena.

Komentari    

Prikaz i podešavanje komentara

Konsolidacija    

Konsolidovani podaci u izveštajima izvedene tabele

Deljene radne sveske    

Deljene radnih svezaka i rešavanje neusaglašenih promena.

Digitalni potpisi    

Vidljivi i nevidljivi digitalni potpisi u radnoj svesci.

Priložene trake sa alatkama    

Prilagođene trake sa alatkama priložene radnoj svesci pomoću programa Office Excel 2003 pre nego što je radna sveska konvertovana u Excel 2007.

Vrh stranice

Podržane i nepodržane funkcije radnog lista

Pri učitavanju i ponovnom izračunavanju radne sveske u potpunosti su podržane sve funkcije uz sledeće izuzetke, HYPERLINK, RTD i SQL.Request, koje imaju ograničenu podršku.

Funkcija

Rezultat u programu Excel

A Excel usluge daju:

HYPERLINK    

Aktivna hiperveza na koju možete da kliknete da biste je pratili

Neka od sledećih mogućnosti:

 • Aktivna hiperveza na koju možete da kliknete i pratite ako svojstva Office Excel Web Access Sva interaktivnost i Navigacija radne sveske se postavljaju.

 • Aktivna hiperveza na drugi Veb stranicu ili dokument koji možete da kliknete i pratite, ali ne i na lokaciju unutar radne sveske, ako je Office Excel Web Access Sva interaktivnost svojstvo postavljeno i Navigacija radne sveske svojstvo nije podešeno.

 • Neaktivne hiperveze tekstualnu nisku koja ne možete da pratite ako svojstva Office Excel Web Access Sva interaktivnost i Navigacija radne sveske nisu postavljene.

RTD    

Podaci u realnom vremenu iz programa koji podržava COM automatizaciju

Sledeći:

 • Prikazuju se sve vrednosti dobijene RTD funkcijom koje su trenutno uskladištene u radnoj svesci

 • Ukoliko ne postoje vrednosti koje su trenutno date kao rezultat, onda je rezultat greška #N/A

 • Ako Excel usluge ponovo izračunaju radnu svesku i probaju da pokrenu funkciju RTD ili SQL.Request, dobija se greška #N/A.

Ako želite, možete da koristite funkcije ISERROR ili IFERROR da biste testirali da li postoji povratna vrednost.

SQL.Request    

Rezultati upita koji je povezan na spoljni izvor podataka

Sledeći:

 • Prikazuju se sve vrednosti dobijene SQL.Request funkcijom koje su trenutno uskladištene u radnoj svesci

 • Ukoliko ne postoje vrednosti koje su trenutno date kao rezultat, onda je rezultat greška #N/A

 • Ako Excel usluge ponovo izračunaju radnu svesku i probaju da pokrenu funkciju RTD ili SQL.Request, dobija se greška #N/A.

Ako želite, možete da koristite funkcije ISERROR ili IFERROR da biste testirali da li postoji povratna vrednost.

CHAR    

Znak određen brojem, a znak bloka za znak koji se ne štampa

Znak određen brojem, a praznu vrednost za znak koji se ne štampa

CELL    

Informacije o oblikovanju, položaju ili sadržaju gornje leve ćelije u referenci

Greška #VALUE!

INFO    

Putanja trenutnog direktorijuma ili fascikle na računaru klijenta

Greška #VALUE!

Sledeće promenljive funkcije mogu da daju različite vrednosti kada se izračunaju u Excel uslugama na računaru servera u odnosu na to kada se izračunaju u programu Excel na računaru klijenta.

Funkcija

Rezultat u programu Excel

A Excel usluge daju:

NOW    

Datum i vreme na računaru klijenta

Datum i vreme na serveru

TODAY    

Datum na računaru klijenta

Datum na serveru

RAND, RANDBETWEEN    

Slučajni broj koji je samim tim različit pri svakom izvršavanju

Slučajni broj koji je samim tim različit pri svakom izvršavanju

Vrh stranice

Podržane i nepodržane funkcije prilikom prikazivanja radne sveske

Prikaz radne sveske u Excel uslugama na računaru servera veoma je sličan prikazu radne sveske u programu Excel na računaru klijenta, ali postoje razlike. Imajte na umu da, bez obzira na to da li su ove funkcije podržane ili ne, one ne sprečavaju učitavanje radne sveske i čuvaju se u radnoj svesci kao bi mogle da nastave da funkcionišu na očekivani način u programu Excel.

Podržane funkcije

Podržane funkcije koje mogu biti drugačije prikazane na serveru:

Funkcija

Komentari

Hiperveze    

Podržana je, ali je kontrolišu Office Excel Web Access svojstva na sledeći način:

 • Aktivna hiperveza na koju možete da kliknete i pratite je ako su podešena svojstva Sva interaktivnost radnih svezaka i Navigacija radne sveske aplikacije Office Excel Web Access.

 • Aktivna hiperveza na drugi Veb stranicu ili dokument koji možete da kliknete i pratite, ali ne na lokaciju unutar radne sveske, ako je Office Excel Web Access Sva interaktivnost svojstvo postavljeno i navigacija Radne sveske nije podešeno.

 • Neaktivne hiperveze tekstualnu nisku koja ne možete da pratite ako svojstva Office Excel Web Access Sva interaktivnost i Navigacija radne sveske nisu postavljene.

Fontovi    

Fontovi na serveru su obično istog stila i veličine kao i na klijentu, ali ako određeni font nije dostupan na serveru, može se koristiti njegova zamena. Pored toga, korisnik može da zanemari stilove i veličine fonta u pregledaču, kao što je Internet Explorer.

Grafikoni i izveštaji izvedenog grafikona    

Grafikoni i izveštaji izvedenog grafikona su statične slike koje se osvežavaju i ponovo prikazuju ako radite sa podacima (filtriranje, sortiranje, itd.) na kojima se grafikon zasniva ili sa podacima u pridruženom izveštaju izvedene tabele. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Korišćenje grafikona i izveštaja izvedenog grafikona u sistemu Excel Services.

Ivice linije     

Potpuno su podržane sledeće ivice: sve boje linija; neprekidne i duple linije; pune, romboidne i isprekidane linije; kao i tanke, srednje i debele linije.

Napomena: Delimično su podržane sledeće ivice: trostruke i dvostruke linije, pune, romboidne, tačkaste sa kvadratima, crta-kratka-crta, dugačka-kratka-crta i crta-kratka-crta-kratka-crta linije.

Pravci preliva boja    

Preliv boja u horizontalnom i vertikalnom pravcu

Boja popune ćelije    

Sve boje popune.

Poravnavanje ćelija    

Podržana su sva poravnavanja ćelije uz sledeće izuzetke, vertikalno obostrano poravnavanje i vertikalno raspoređivanje, koji se zamenjuju vertikalnim centriranjem.

Rotacija teksta    

Rotacija teksta je podržana zajedno sa prelaskom sadržaja preko granica ćelije i zaglavlja kolone, horizontalnim ili vertikalnim poravnavanjem za pozitivnu rotaciju (+) i horizontalnim ili vertikalnim desnim poravnavanjem za negativnu rotaciju (-).

Dvosmerni tekst    

Potpuno podržan kada je prikazan skup znakova iz jednog jezika

AS uslovno oblikovanje    

Uslovno oblikovanje sistema Microsoft SQL Server Analysis Services (AS) je ograničeno na boju fonta, boju popune; zastavice fonta, kao što su podebljavanje, kurziv, podvlačenje i precrtavanje; i niske znakova, kao što su formati brojeva.

Pomeranje u radnom listu    

Broj redova i kolona za koje možete da se pomerate po radnom listu ograničen je na maksimalnu veličinu od 500. Možete da koristite dugmad za navigaciju za prikazivanje sledećeg skupa redova i kolona izvan trenutne granice. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Kretanje kroz radnu svesku u sistemu Excel Services.

Nepodržane funkcije

Sledeće funkcije nisu podržane:

Funkcija

Komentari

Hiperveze na grafikonima    

Praćenje hiperveza u grafikonima kikom na njih.

Tabele    

Zamena zaglavlja kolone radnog lista zaglavljima Excel tabele prilikom pomeranja zaglavlja van prikaza u oblasti pomeranja.

Šare popune ćelija    

Sve šare za popunjavanje ćelije.

Pravci preliva boja    

Pravci preliva boja: dijagonalno nagore, dijagonalno nadole i od ugla ka centru.

Rotacija teksta    

Popuna ili šara ćelije ne rotiraju se sa tekstom, prikaz dijagonalnih ivica kao da tekst nije rotiran, kao i horizontalno ili vertikalno poravnavanje koje nije levo poravnavanje za pozitivnu rotaciju (+) i desno poravnavanje za negativnu rotaciju (-)

Dvosmerni tekst    

U vertikalnom tekstu nije podržano kombinovanje znakova zdesna nalevo i sleva nadesno dvosmernog teksta sa drugačijom orijentacijom glifa (ili oblika znaka), kao što su ((leva zagrada) i ) (desna zagrada).

Ivice linije     

Sledeće ivice linije su delimično nepodržane: stilovi trostruke i dvostruke linije, kao i pune, dijamantske, kvadratne isprekidane linije, linije sastavljene od crte-kratke-crte, duge-kratke-crte i crte-kratke-crte-kratke-crte.

Grafikoni    

Office 2007 izdanje 3-D grafički efekti, kao što su senka, sjaj, zakrivljenje, reljef, meke ivice, promena boje i odraz. Ovi efekti se ili uklanjanju ili pretvaraju u alternativni efekat.

Naredni 3-D grafikoni nisu podržani

 • 3-D površinski grafikon

 • Površinski grafikon sa skiciranim konturama u 3-D

 • Površinski grafikon sa konturama

 • Površinski grafikon sa skiciranim konturama

Obogaćeni tekst u objektu, kao što su znakovi za nabrajanje i različiti fontovi ili veličine fontova, koji se pretvaraju u običan tekst.

Vertikalno poravnavanje teksta.

Napomena: Iako je podržan prikaz ugrađenih grafikona u radnim listovima i originalnih grafikona u listovima sa grafikonom u Excel uslugama, prikaz ugrađenog grafikona koji je autor radne sveske kopirao ili premestio iz radnog lista u list sa grafikonom nije podržan.

Zaglavlja redova i kolona    

Sledeće oblikovanje u zaglavljima redova i kolona: dvostruko računovodstveno, dvostruko podvučeno, eksponentni tekst i indeksni tekst.

Znakovi koji neće biti odštampani    

Tekst sa 7-bitnom ASCII (podskup ANSI skupa znakova) vrednošću od 0 do 32 i svi znakovi koje ne podržava jezik Extensible Markup Language (XML) verzija 1.0.

Štampanje   

Raspored na stranici i zaglavlja i podnožja stranica.

Opisi alatki    

Saveti za alatke svojstava članova sistema Microsoft SQL Server Analysis Services.

XML    

Paketi XML proširenja.

Vrh stranice

Podržane i nepodržane funkcije prilikom vršenja interakcije sa radnom sveskom

Kada učitate radnu svesku u Excel usluge, možete da vršite interakciju sa njom na niz načina, ali postoje neke interakcije koje nisu podržane.

Napomena: Drugi način za interakcija koje su jedinstvene za Excel Services je da biste kreirali i da biste promenili parametra, što privremeno promeniti vrednosti ćelija u radnoj svesci pomoću okna zadataka parametara u usluzi Excel Services ili prenosom podataka u programu Excel Web Access Veb segmentu iz na povezani Veb segment, na primer Web segmenta za filtriranje. Više informacija potražite u članku Promena parametara radne sveske u sistemu Excel Services u pomoći za Excel Web Access.

Podržane funkcije

Podržane funkcije koje mogu imati drugačije ponašanje:

Funkcija

Komentari

Izveštaji izvedene tabele    

Filtriranje izveštaja, izbor članova, proširivanje (dubinsko pretraživanje), skupljanje (sažetije izveštavanje) nivoa podataka, sortiranje, filtriranje, prikazivanje i skrivanje međuvrednosti.

Pronalaženje     Slika dugmeta

Pronalaženje teksta, brojeva i datuma pomoću pretrage sa razlikovanjem velikih i malih slova, kao i pronalaženje pomoću delimičnog sadržaja ćelije.

Jednostavan izbor    

Izbor jedne ćelije, reda ili kolone.

Filtriranje i sortiranje    

Korišćenje menija „Filtriranje“, filtriranje po tekstu, brojevima, datumima i vremenu, određivanje više kriterijuma i sortiranje. Više informacija potražite u temama Pomoći za uslugu Excel Web Access Filtriranje podataka u sistemu Excel Services i Sortiranje podataka u sistemu Excel Services.

Prikaz strukture    

Prikazivanje strukture, uključujući prikazivanje i skrivanje detalja. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Prikazivanje strukture podataka u sistemu Excel Services.

Scenariji    

Izvršavanje unapred definisanog scenarija.

Osvežavanje    

Osvežavanje spoljnih izvora podataka uključujući sve izvore podataka u trenutnoj radnoj svesci, specifične izvore podataka, periodično osvežavanje, ručno osvežavanje i osvežavanje nakon učitavanja radne sveske. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Osvežavanje spoljnih podataka u sistemu Excel Services.

Izračunavanje    

Automatsko i ručno izračunavanje. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Izračunavanje i ponovno izračunavanje podataka u sistemu Excel Services.

Napomena: Iako Excel usluge podržavaju učitavanje radne sveske koja sadrži kružne reference, otkrivanje kružnih referenci prilikom učitavanja ili ponovnog izračunavanja radne sveske ponaša se različito. Ako Excel usluge ne mogu da isprave kružnu referencu, pod određenim okolnostima prikazuju poruku upozorenja na to da postoji kružna referenca. Izračunate vrednosti su iste kao vrednosti koje biste dobili ako otkažete operaciju na Excel klijentu. Zapravo, Excel usluge automatski otkazuju kružnu referencu kako bi sprečile da izračunavanje ugrozi performanse servera.

Nepodržane funkcije

Sledeće funkcije nisu podržane.

Funkcija

Komentari

Izveštaji izvedene tabele    

Opcije za grupisanje i prikazivanje detalja (nazivaju se i detaljna analiza) za OLAP podatke, pretraživanje članova, radnje sistema Microsoft SQL Server Analysis Services ili korišćenje liste polja za dodavanje, preuređivanje ili uklanjanje polja.

Izveštaji izvedenog grafikona    

Direktna interakcija sa izvedenim grafikonom (zato što je to statična slika).

Asinhrona procena funkcija kocke    

Asinhrono preuzimanje podataka kada funkcija kocke vrši proveru i prikazuje poruku #GETTINGDATA pre preuzimanja svih podataka. Svi podaci se sinhronizovano preuzimaju pre prikazivanja ili ponovnog prikazivanja.

Pronalaženje     Slika dugmeta

Pronalaženje osnovnih podataka (za razliku od oblikovanih podataka i pretrage sa razlikovanjem velikih i malih slova).

Zamena    

Zamena teksta i vrednosti posle korišćenja dugmeta Pronađi Slika dugmeta .

Promena veličine reda i kolone    

Podešavanje širine i visine reda i kolone.

Napredni izbor    

Izbor u susednom ili nesusednom opsegu ćelija ili čitavog radnog lista.

Izračunavanje    

Promena postavke za izračunavanje radne sveske nakon učitavanja. Više informacija potražite u temi Pomoći za uslugu Excel Web Access Izračunavanje i ponovno izračunavanje podataka u sistemu Excel Services.

Filtriranje i sortiranje    

Sortiranje i filtriranje po boji i čuvanje filtriranja ili sortiranja u radnoj svesci u sistemu Excel Services. Više informacija potražite u članku filtriranje podataka u sistemu Excel Services i Sortiranje podataka u sistemu Excel Services u pomoći za Excel Web Access.

Idi na    

Sve Idi na operacije.

Upravljanje oknima    

Deljenje i zamrzavanje okana.

Zumiranje    

Podešavanje prikaza radnog lista prema procentu stvarne veličine.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×