Razlike između korišćenja dokumenta u pregledaču i u programu Word

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word Online vam omogućava da vršite osnovna uređivanja i promene oblikovanja dokumenta u veb pregledaču. Za naprednije funkcije koristite komandu programa Word Online Otvori u programu Word. Kada sačuvate dokument u programu Word, on će biti sačuvan na veb lokaciji na kojoj ste ga otvorili u programu Word Online.

Dokument koji otvorite u programu Word Online je isti dokument koji ste otvorili u Word aplikaciji za računare, ali neke funkcije drugačije funkcionišu u ta dva okruženja.

Napomena: Ako koristite Word Online sa sistemom SharePoint 2010, pogledajte ovu verziju članka razlike između korišćenja dokumenta u pregledaču i u programu Word.

U ovom članku

Formati datoteka podržani u programu Word Online

Funkcije koje su podržane za prikazivanje i štampanje

Funkcije koje se razlikuju u pregledaču i radnoj površini

Otvaranje i čuvanje

Uređivanje i oblikovanje

Redigovanje

Objekti

Formati datoteka koji su podržani u programu Word Online

Word Online otvara dokumente u ovim formatima:

  • Word dokument (.docx)

  • Word predložak (.dotx)

  • Word dokument sa makroima (.docm) ili Word predložak sa makroima (.dotm)
    Dokument se može otvoriti ali se makroi neće pokrenuti.

  • Word 97-2003 dokument (.doc) ili Word 97-2003 predložak (.dot)
    Word Online prikazuje dokumente u ovim formatima, ali da biste uređivali dokumente u pregledaču, Word Online čuva novu kopiju dokumenta u .docx ili .dotx formatu. Word Online ne može da čuva dokumente u .doc ili .dot formatu.

  • OpenDocument tekst (.odt)

  • Portable Document Format (PDF)

Word Online ne može da otvori dokumente u drugim formatima datoteka. Na primer, nisu podržani sledeći formati: Obogaćeni tekst (RTF), Hypertext Markup Language (HTML) i Multipurpose Internet Mail Extensions HTML (MHTML).

Vrh stranice

Funkcije koje su podržane za prikazivanje i štampanje

Kada prikazujete ili štampanje dokumenta u Word Online, dokument izgleda isto kao što to radi u raspored štampanja u programu Word na radnoj površini aplikacije Word Online koristi prikaz PDF čitač za štampanje dokumenata (pogledajte listu podržani PDF čitači). Ako želite da Word funkcije za štampanje (na primer, Podešavanje margina stranice), kliknite na dugme Otvori u programu Wordi štampanje u Word aplikaciju za računare.

Kada prikazujete dokument, neke funkcije funkcionišu drugačije u pregledaču nego u Word aplikaciji za računare. Da biste koristili funkcije koje nisu dostupne u programu Word Online, izaberite komandu Otvori u programu Word.

Ova funkcija

Radi ovako u programu Word Online

Prikaz rasporeda za štampanje

U prikazu za čitanje, Word Online prikazuje dokument onako kako izgleda u prikazu rasporeda za štampanje. Ostali prikazi dostupni u Word aplikaciji za računare („Prikaz strukture“, „Radna verzija“, „Veb raspored“ i „Čitanje na celom ekranu“) nisu dostupni u programu Word Online. Slično tome, okno za navigaciju, uporedni prikaz i razdeljeni prozori nisu dostupni u programu Word Online.

Lenjiri i linije koordinatne mreže

Program Word Online ne prikazuje lenjire i koordinatne linije.

Vrh stranice

Funkcije koje se razlikuju u pregledaču i radnoj površini

Kada vršite uređivanje dokumenta u Word Online, dokument je prikazan u prikazu za uređivanje tako da možete da uređujete i oblikovanje teksta. Prikaz za uređivanje ne prikazuje stranicu oblikovanja, kao što su margine ili prelome stranica, naslovne stranice ili zaglavlja i podnožja. Pored toga, raznih objekata su prikazani kao čuvari mesta.

Sledeće tabele opisuju kako program Word Online podržava funkcije koje se mogu odnositi na vaše dokumente. Da biste funkcije koje nisu dostupne u programu Word Online, izaberite komandu Otvori u programu Word.

Otvaranje i čuvanje

Ova funkcija

Radi ovako u programu Word Online

Information Rights Management (IRM)

U Outlook Online priloge i SharePoint biblioteke koje su zaštićeni IRM, Word Online otvara dokumente za čitanje, ali ne i za uređivanje. IRM zaštitom ne mogu dodati dokumenata u Word Online.

Zaštita lozinkom

Word Online ne može da otvori dokumente koji su šifrovani lozinkom.

Dozvola za izmenu

Dokument koji zahteva lozinku da bi mogao da se izmeni, otvara se u prikazu za čitanje programa, Word Online ali taj dokument se ne može uređivati u pregledaču. Izaberite stavku Otvori u programu Word da biste uklonili ograničenja uređivanja.

Upravljanje verzijama

Upravljanje verzijama se vrši na serveru, a ne u programu Word Online. Ako je dokument uskladišten u usluzi OneDrive, koristite funkciju „Istorije verzije“ u usluzi OneDrive. Ako je dokument uskladišten u SharePoint biblioteci, proverite da li je funkcija „Istorija verzije“ konfigurisana za biblioteku.

Uređivanje i oblikovanje

Ova funkcija

Radi ovako u programu Word Online

Kopiranje i lepljenje

Kopirajte i nalepite tekst i kopirajte/nalepite slike sa veba. Tekst je oblikovan tako da se podudara sa tekstualnim okruženjem u koje se nalepi u programu Word Online.

Oblikovanje fonta

Primenite podebljanje, kurziv, podvlačenje, precrtani tekst, indeksni tekst, eksponentni tekst, font, veličinu, boju i markiranje. Možete i da opozovete oblikovanje fonta.

Oblikovanje pasusa

Poravnajte pasuse nalevo, nadesno ili po sredini; podesite tekst zdesna nalevo ili sleva nadesno; povećajte ili smanjite uvlačenje; prilagodite prored; oblikujte pasuse kao liste sa znakovima za nabrajanje ili numerisanje. Možete i da opozovete oblikovanje.

Znakovi za nabrajanje i numerisanje

Primenite jedan od nekoliko ugrađenih stilova numerisanja ili nabrajanja.

Stilovi

Primenite jedan od galerije ugrađenih stilova. Možete i da opozovete oblikovanje. Ne možete da kreirate nove stilove ili da menjate stilove u programu Word Online.

Pronalaženje

Pronalaženje je dostupno jedino u prikazu za čitanje. Funkcija „Pronalaženje i zamena“ nije dostupna u programu Word Online.

Zumiranje

Zumiranje je dostupno jedino u prikazu za čitanje. Koristite postavke prikaza pregledača da biste uvećali ili umanjili prikaz Uređivanja.

Prelomi reda i prelom stranica

Prelomi između redova i stranica su prikazani u prikazu za čitanje. U prikazu uređivanja, prelomi reda izgledaju isto kao i prelomi pasusa, a prelomi stranica nisu označeni.

Kolone

Raspored na stranici je sačuvan, ali se ne može uređivati u programu Word Online.

Tema, boja stranice, vodeni žig

Tema i pozadina stranice su sačuvane u dokumentu, ali se ne mogu uređivati u programu Word Online.

Koautorstvo

Više autora može da radi istovremeno u programu Word Online. Koautorstvo funkcioniše na programu Word 2010 ili novijim verzijama i na programu Word za Mac 2011.

Pregledanje

Ova funkcija

Radi ovako u programu Word Online

Alatke za proveru

Proverite pravopis i podesite jezik za proveru koristeći ugrađeni rečnik. Word Online ne koristi prilagođeni rečnik i ne obuhvata proveru gramatike, prevođenje ili rečnik sinonima.

Automatsko ispravljanje

Word Online ispravlja najčešće greške dok kucate, na primer prebacuje slova koja su otkucana u pogrešnom redosledu („teh“ se, na primer, menja u „the“). Ako Word Online napravi ispravku koju ne želite, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Z da biste je opozvali. Za razliku od Word aplikacije za računare, Word Online ne uključuje način prilagođavanja opcija automatskog ispravljanja.

Praćene promene

Praćene promene se pojavljuju u prikazu za čitanje. Da biste uključili ili isključili praćenje promena, izaberite stavku Otvori u programu Word.

Objekti

Ova funkcija

Radi ovako u programu Word Online

Hiperveze

Umetnite, uredite i pratite hiperveze. Veze za obeleživače i unakrsno upućivanje funkcionišu i možete da uređujete njihov tekst za prikaz, ali ne i njihovo odredište u programu Word Online.

Tabele

Umetnite tabele. Izaberite po tabeli, koloni, redu ili ćeliji; brišite po tabeli, koloni ili redu; umetnite redove i kolone; poravnajte tekst u ćelijama nalevo, nadesno ili po sredini. Složenije funkcije tabele – kao što su stilovi tabele, veličina ćelija, smer teksta i redosled sortiranja – sačuvane su u dokumentu, ali se ne mogu konfigurisati u programu Word Online.

Slike

Umetanje slike ili clip art uskladištene na računaru ili iz usluge Bing. Možete da primenite više stilova slike, pisanje alternativnog teksta i promena veličine, ali slike se ne mogu prevući na novu lokaciju. Umesto toga, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + X da biste isekli, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + V na novu lokaciju da biste nalepili. Naprednije funkcije za rad sa slikama, kao što su izrezivanje, nisu dostupne u Word Online. Nije moguće kreirati snimaka ekrana direktno u Word Online, ali snimaka ekrana u dokument prikaza kao slike u Word Online.

Oblici, grafikoni, okviri za tekst, SmartArt, WordArt

Ovi objekti su prikazani kao i obično u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje, pojavljuju se kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne možete da ih uređujete. Ne možete da ih premeštate ili da im menjate veličinu u programu Word Online.

Jednačine, simboli, zapisi perom

Ovi objekti su prikazani kao i obično u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje, pojavljuju se kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne možete da ih uređujete. Ne možete da ih premeštate ili da im menjate veličinu u programu Word Online.

Polja, kontrole sadržaja, naslovna stranica

Ovi objekti su prikazani u dokumentu kao i obično u prikazu za čitanje. Sadržaj polja i sadržaj kontrola se prikazuju u prikazu za uređivanje, ali se ne mogu uređivati niti ažurirati. Naslovna stranica se pojavljuje kao niz čuvara mesta za elemente kao što su okviri za tekst.

Zaglavlja i podnožja

Ovi objekti su prikazani kao i obično u prikazu za čitanje. Zaglavlja i podnožja, uključujući brojeve stranice, skriveni su u prikazu za uređivanje.

Fusnote, endnote, bibliografija, sadržaj, indeks

Ovi objekti su prikazani kao i obično u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje, pojavljuju se kao čuvari mesta koje možete da izbrišete ali ne možete da ih uređujete ili ažurirate.

Makroi

Možete da prikažete, uređujete, štampate i delite dokumente koji sadrže makroe ali da biste pokrenuli makroe, morate izabrati komandu Otvori u programu Word.

ActiveX kontrole, ugrađeni OLE objekti, linija za potpis

Ovi objekti su prikazani kao i obično u prikazu za čitanje. U prikazu za uređivanje, pojavljuju se kao čuvari mesta koje možete da izbrišete, ali ne možete da ih uređujete. Ne možete da ih premeštate ili da im menjate veličinu u programu Word Online.

Povezane slike, ugrađene datoteke

Ovi objekti su sačuvani u dokumentu, ali su prikazani kao čuvari mesta u programu Word Online.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×