Razlike između ACCDB i MDB formata datoteke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Office Access 2007 kreira datoteke u novi format datoteke koji nije moguće otvoriti sa starijim verzijama programa Access. Ovaj članak opisuje nove funkcije programa u format datoteke Office Access 2007 , pregleda nekih problema koji se jave prilikom konvertovanja u starijim formatima i rezimira kako neke povezane tipove datoteka su se promenile iz starijih verzija.

Ovaj članak sadrži:

Nove funkcije programa Access 2007 format datoteke

Konverzija starijim formatima datoteka

Tipovi datoteka

Povezane tabele

Replikacije

Nove funkcije za Access 2007 format datoteke

Office Access 2007, Microsoft Jet baza podataka je prilagođen za Microsoft Office 2007 programe. Ovaj Office-verzija Jet, koji se zove Access mašina baze podataka, omogućava integraciju sa Windows SharePoint Services 3.0 i Microsoft Office Outlook 2007 i kreiranje polja za pronalaženje sa više vrednosti i čini druga poboljšanja.

Polja za pronalaženje sa više vrednosti    Većina programa za baze podataka, uključujući i starije verzije programa Access, omogućavaju vam da uskladištite samo jednu vrednost u svako polje. U Office Access 2007, međutim, možete kreirati polja za pronalaženje koja vam omogućava da uskladištite više vrednosti u svako polje. Zapravo, Access će kreirati relaciju "više-prema-više" unutar polja i skriva detalji primene pomoću sistema tabela.

Na primer, pretpostavimo da imate zadatak tabelu koja sadrži polja za pronalaženje koje koristite da biste dodeljivali zadatke zaposlenih. Šta ako treba da dodelite zadatak nekolicini zaposlenih? U starijim verzijama programa Access, morate podesiti nove tabele unakrsno upućivanje za skladištenje svakog kombinacije zadataka i zaposlenih i zatim prepravite obrasce i izveštaje da biste koristili novu strukturu podataka. U Office Access 2007, polja za pronalaženje olakšava ovaj proces mnogo. Stavke nisu grupisane u padajućoj listi. Sada svaku stavku na listi ima polje za potvrdu pored nje, tako da možete da izaberete koliko stavki onako kako želite. Više izbora prikazuju se u polju, razdvojene tačkom i zarezom.

Veze ka dodatnim informacijama o poljima za pronalaženje sa više vrednosti potražite u odeljku Takođe pogledajte.

Tip podataka "Prilog"    Koristite novi tip podataka prilog da biste lako uskladištite sve tipove dokumenata i Binarna datoteka u bazi podataka bez nepotrebnog povećanja baze podataka. Da biste povećali prostor upotrebe, prilozi se automatski komprimuju kada je prikladno. Na primer, možete da priložite Microsoft Office Word 2007 dokument sa zapisom ili da sačuvate grupu digitalnih slika. Možete čak i da imate više priloga u jedan zapis.

Veze ka više informacija o prilaganju datoteka zapisima u odeljku Takođe pogledajte .

Integracija sa Windows SharePoint Services 3.0 i Office Outlook 2007    u starijim verzijama, pristup datotekama će biti blokirano Windows SharePoint Services i Outlook jer nebezbedne kodove mogu biti uključeni u Access bazu podataka. Office Access 2007 primenjuje novi format koji dozvoljava da kôd bude verifikovan kao bezbedan ili onemogućen. Ova funkcija omogućava da integrišete mnogo potpuno Access baze podataka sa Windows SharePoint Services i Office Outlook 2007. Takođe omogućava antivirusnog programa da ispitate mnogo lakše datoteke Access baze podataka.

Podataka van mreže    SharePoint liste van mreže pomoću jednog klika možete da preuzmete tako što ćete koristiti Office Access 2007. Možete radite sa podacima u programu Access i zatim sinhronizovati promene ili se kasnije ponovo povežite sa SharePoint lokacije.

Praćenje istorije za Memo polja    Memo polja su korisna za skladištenje velike količine informacija. U Office Access 2007, možete da postavite svojstvo (samo Dodaj) koji otvara Access da zadrži istoriju svih promena u Memo polja. Možete da pregledate istoriju te promene. Ova funkcija takođe podržava funkciju za kreiranje verzija u Windows SharePoint Services 3.0 tako da možete da koristite Access da pratite promene u polje „više redova teksta” koja je uskladištena na SharePoint listi. Polje mora imati opcija Dodaj promene u postojeći tekst postavite na da.

Vrh stranice

Konverzija u starije formate datoteka

Nove funkcije opisane u prethodnom odeljku nisu dostupne u verzijama programa Access stariju od Office Access 2007. Ako kreirate Office Access 2007 bazu podataka koja koristi bilo koje od ovih funkcija i pokušate da ga sačuvate kao starije verzije baze podataka (na primer, kao što je Access 2002-2003 ili u bazi podataka programa Access 2000), Access prikazuje sledeću poruku.

You cannot save this database in an earlier version format, because it uses features that require the current file format.

Nije moguće konvertovati baze podataka u stariju verziju (.mdb) formata, osim ako ste redigujte baze podataka tako da više ne koristi ove funkcije.

Vrh stranice

Tipovi datoteka

Ovaj odeljak rezimira tipovi datoteka koji koriste Office Access 2007 format datoteke.

 • .accdb    Ovo je standardni oznaka tipa datoteke za baze podataka u formatu datoteke Office Access 2007 . Ovaj format je odigrava oznaku tipa datoteke .mdb koja se koristi u prethodnim verzijama programa Access.

 • .accde    Ovo je sa oznakom tipa datoteke za Office Access 2007 datoteke koje su preveden u datoteku „samo za izvršavanje”. Ovaj format je odigrava .mde oznaka tipa datoteke koja se koristi u prethodnim verzijama programa Access.

  .Accde datoteku je „zaključana” verzija originalne datoteke .accdb. Ako .accdb datoteka sadrži sve Visual Basic for Applications (VBA) kôd, samo preveden kôd je uključen u .accde datoteke. Kao rezultat, VBA kôd ne mogu biti prikazane ili izmenjene od strane korisnika. Takođe, korisnici rad sa .accde datoteke ne mogu da promene u dizajnu obrazaca ili izveštaja. Kreirate .accde datoteke iz .accdb datoteke tako što ćete uraditi sledeće:

  1. U programu Office Access 2007 otvorite bazu podataka koju želite da sačuvate kao .accde datoteku.

  2. Na kartici Alatke baze podataka , u grupi Alatke baze podataka , kliknite na dugme Da ACCDE. Slika dugmeta

  3. U dijalogu Sačuvaj kao pređite u fasciklu u koju želite da sačuvate datoteku, zatim upišite ime datoteke u polje Ime datoteke, a potom kliknite na dugme Sačuvaj.

 • .accdt    Ovo je sa oznakom tipa datoteke za predloške Access baze podataka.

 • .accdr    .Accdr datoteka je na novu oznakom tipa datoteke koja vam omogućava da otvorite bazu podataka u režimu izvršavanja. Tako što ćete promeniti oznaku tipa datoteke baze podataka iz .accdb u .accdr, možete da kreirate „zaključanu” verziju Office Access 2007 baze podataka. Možete da promenite oznaku tipa datoteke u .accdb za vraćanje pune funkcionalnosti u bazi podataka.

 • .mdw    Datoteke sa informacijama o radnoj grupi skladište informacije za obezbeđene baze podataka. Nisu izvršene promene u format datoteke .mdw za Office Access 2007. Office Access 2007 Menadžer radne grupe kreira .mdw datoteke koje su identične onima koje su kreirane u programu Access 2000 do Access 2003. Baza podataka u Office Access 2007može da upotrebljava .mdw datoteke koje su kreirane u tim ranijim verzijama.

  Napomena: Možete da koristite Office Access 2007 da biste otvorili starije verzije baze podataka koji je zaštićen pomoću bezbednost na korisničkom nivou. Međutim, bezbednost na korisničkom nivou ne postoji u Office Access 2007 bazama podataka. Ne postoji komanda na traci (deo Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent) da biste pokrenuli Menadžer radne grupe, ali i dalje, možete da pokrenete Menadžer radne grupe u Office Access 2007 pomoću DoCmd.RunCommandacCmdWorkgroupAdministrator komandu u VBA KODU kôd ili tako što ćete kreirati Access makroa koji sadrži radnju RunCommand sa argumentom komanduWorkgroupAdministrator.

 • .laccdb    Kada otvorite bazu podataka Office Access 2007 , zaključavanje datoteka kontroliše Zaključavanje datoteka sa lokala .laccdb za ime datoteke. .Laccdb datoteke odgovara .ldb zaključavanje datoteku koju ste kreirali kada otvorite datoteku starije verzije programa Access (.mdb). Tip Zaključavanje datoteka koja je kreirana zavisi od tipa datoteke baze podataka koji se otvara, ne koju verziju programa Access koristite. Na primer, ako otvorite datoteku Db1.mdb, Access kreira i otvara datoteku pod imenom Db1.ldb. Nasuprot tome, ako otvorite datoteku Db1.accdb, Access kreira i otvara datoteku pod imenom Db1.laccdb. Zaključavanje datoteka se automatski brišu kada svi korisnici zatvorili baze podataka.

  Ako odvojene Zaključavanje datoteka se zadržavaju za Office Access 2007 datoteke i datoteke koje su kreirane u starijim verzijama programa Access, postoji mogućnost da bi baza podataka koja se zove Db1.mdb i Db1.accdb otvoren u Office Access 2007 u isto vreme bez kreiranja bilo koju datoteku za zaključavanje neusaglašenosti. To je zato što se kreiraju dve različite datoteke za zaključavanje (.ldb i .laccdb). Takođe, preporučljivo je moguće za jednog korisnika da biste otvorili .mdb datoteku u Office Access 2007 dok drugi korisnik otvara istu .mdb u starijoj verziji programa Access. U ovom slučaju, obe sesije koristite na istu .ldb datoteku za zaključavanje.

Vrh stranice

Povezane tabele

Možete da povežete tabele iz stariji format datoteke Access baze podataka u novijoj verziji programa Access, ali ne možete da povežete tabele iz novije verzije programa Access bazu podataka u starijoj verziji programa Access. Na primer, možete da povežete iz jedne .accdb baze podataka sa tabelama u drugoj .accdb bazi podataka ili sa tabelama u .mdb bazi podataka. Međutim, nije moguće napraviti vezu iz .mdb baze podataka sa tabelama u .accdb bazu podataka.

Replikacija

Replikacija nije podržana u formatu datoteke Office Access 2007 . Možete da koristite Office Access 2007 za replikaciju baze podataka koja je kreirana u starijem formatu datoteke, ali ne bazu podataka koja je kreirana u formatu Office Access 2007 .

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×