Razgrupisavanje kolona (Power Query)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

U programskom dodatku Power Query, možete da transformišete izabrane kolone u parove atribut-vrednost gde kolone postaju redovi. Koristite Power Query uređivača upita za Razgrupiši kolone.

Napomena: Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

The Power Query Query Editor

Prvo, izaberite jednu ili više kolona u Uređivač upita. Možete da razgrupisavanje kolona pomoću dugmeta trake uređivača upita ili korišćenjem kontekstualnog menija.

Izaberite stavku „Razgrupiši kolone“

Razgrupisavanje kolona pomoću trake Uređivača upita :

  1. Na traci Uređivača upita izaberite stavku Razgrupiši kolone.

Razgrupisavanje kolona korišćenjem kontekstualnog menija Uređivača upita :

  1. Kliknite desnim tasterom miša na izabrane kolone i izaberite stavku Razgrupiši kolone.

Razgrupiši kolone kreira kolone sa atribut za svaku izabranu kolonu naslov i vrednost kolone za svaku vrednost ćeliju izabrane kolone. Vrednost atributa par kolone se umeću nakon poslednje kolone. U gorenavedenom primeru, svaka kolona datuma postaje reda sa kolone sa atribut koja sadrži vrednost datuma i vrednost kolone koja sadrži vrednost u koloni datum. Ako dodajete kolone sa dodatnim datum originalne izvorne tabele, Power Query dodaje dodatni red tabele Razgrupiši.

Uzorci rezultata razgrupisanih kolona

Vrh stranice

Napomena: Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×