RAND (funkcija RAND)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije RAND u programu Microsoft Excel.

Opis

Rand daje nasumični stvarni broj koji ravnomerno deli više od 0 i manje od 1. Novi slučajni stvarni broj se vraća svaki put kada se radni list izračunava.

Napomena: Počev od programa Excel 2010, Excel koristi Mersenne Twister algoritam (MT19937) za generisanje nasumičnih brojeva. 

Sintaksa

RAND()

Sintaksa funkcije RAND nema argumente.

Napomene

  • Da biste generisali slučajni realni broj između a i b, upotrebite:

=RAND()*(b-a)+a

  • Ako želite da koristite funkciju RAND da biste generisali slučajni broj, a ne želite da se brojevi menjaju prilikom svakog izračunavanja ćelije, možete da upišete =RAND() u polju za formulu, a zatim pritisnete taster F9 da biste promenili formulu u slučajni broj. Formula će izračunati i ostaviti vas samo sa vrednošću.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Širinu kolona možete prilagoditi da biste videli sve podatke, ako je potrebno.

Formula

Opis

Rezultat

=RAND()

Nasumični broj veći od ili jednak 0 i manji od 1

menja se

=RAND()*100

Nasumični broj veći ili jednak 0 i manjem od 100

menja se

=INT(RAND()*100)

Nasumični ceo broj veći od ili jednak 0 i manje od 100

menja se

Napomena: Kada se radni list ponovo izračunava unošenjem formule ili podataka u drugu ćeliju ili ručnim ponovnim računanjem (pritiskanjem tastera F9), novi nasumični broj se generiše za sve formule koje koriste funkciju RAND.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Takođe pogledajte

Funkcija randfor

algoritam Mersenne Twister

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×